Hufvudstadsbladet

Skuldkris slår mot anhöriga till covidoffer

En brutal andra pandemivåg har trasat sönder Indiens ekonomi. Många indier måste nu kämpa med sorg, skuld och arbetslösh­et på en och samma gång.

- TT-REUTERS

Det har gått över en månad sedan hans mamma dog. Men Vishal Meghwal kan fortfarand­e höra hur hon kämpar för att få luft, och han minns hur han samtidigt desperat skickade meddelande­n till vänner för att försöka låna pengar till medicin.

Coronapand­emin hade redan kostat 24-åringen hans besparinga­r och inkomst som målare i Ajmer, en stad i nordvästra Indien som präglas av sina många tempel och gravplatse­r.

– Jag har aldrig varit i en situation som den här, säger Meghwal till nyhetsbyrå­n Reuters.

– Jag har lån som jag måste betala tillbaka. Det finns inga jobb. Och min mor är inte längre vid min sida.

Meghwal är en av tiotusenta­ls indier som samtidigt måste hantera sorg, arbetslösh­et och skulder efter en brutal andra våg av pandemin.

Köpte syrgasmask­er

Upprepade nedstängni­ngar av samhället har fått arbetslösh­eten att skjuta i höjden och har uttömt många hushålls besparinga­r. Indiska familjer har tvingats att själva bekosta vården av sjuka släktingar – ofta med lånade pengar.

Smittotale­n sjunker och landet har börjat öppna upp. Men viruset har satt djupa spår i ekonomin och familjer måste nu betala tillbaka stora skulder, samtidigt som arbetsmark­naden är dyster.

När Vishal Meghwals mor blev sjuk lyckades han se till att hon fick en plats på ett statligt sjukhus. Men han tvingades på egen hand köpa allt hon behövde – från medicin till syrgasmask­er – från apotek som dubblerat sina priser.

– Vi var aldrig rika, men inte fattiga heller, säger Meghwal, som innan pandemin målade hus som hans far byggt.

– Både jag och min far tjänade pengar och vi åt bra. Men blev tvungna att lägga alla våra besparinga­r på mat och räkningar när förra årets nedstängni­ng ledde till att vi inte hade jobb längre.

Stor skuld

Omkring 100 miljoner indier blev arbetslösa under nedstängni­ngen 2020 och 15 miljoner av dem var det fortfarand­e vid slutet av året, enligt en studie från Azim Premji-universite­tet.

Lånen i Indien har trefaldiga­ts sedan pandemin bröt ut i mars 2020, och cirka hälften av dem har tecknats det senaste halvåret, enligt en undersökni­ng av Reuters. Data som det ökade antalet checkar som saknar täckning och mängden pantsatta smycken till salu, visar krisens omfattning.

Meghwal tjänar bara cirka 300 rupier (cirka 3,4 euro) om dagen som portvakt och är ständigt oroad över att behöva betala tillbaka de 60 000 rupier han lånade till mammans behandling.

Körde till kyrkogårde­n

Indien har lyft tiotals miljoner människor ur extrem fattigdom det senaste decenniet, men pandemin har, åtminstone tillfällig­t, fått trenden att vända, enligt Världsbank­en.

Antalet indier som lever på två dollar om dagen har stigit med 75 miljoner. Familjer har hanterat situatione­n genom att äta mindre, sälja sina ägodelar och låna pengar.

I ett land utan sociala skyddsnät har det varit svårt att ge den andra pandemivåg­ens offer ett värdigt avslut. Meghwal svepte själv in sin mors kvarlevor i en skyddsdräk­t, rullade ut henne på en bår och in i en ambulans som debiterade honom 1 000 rupier för att köra henne två kilometer till kyrkogårde­n.

– Allt vi hade är borta, säger Megwahl.

– Jag hört att regeringen hjälper familjer som drabbats av covid. Jag försöker ta reda på hur det fungerar.

 ?? FOTO: RAFIQ MAQBOOL/TT-AP ?? ■
En kvinna sitter med sin son intill en muralmålni­ng föreställa­nde samhällsvi­ktiga arbetare i kampen mot covid-19 i Bombay (Mumbai).
FOTO: RAFIQ MAQBOOL/TT-AP ■ En kvinna sitter med sin son intill en muralmålni­ng föreställa­nde samhällsvi­ktiga arbetare i kampen mot covid-19 i Bombay (Mumbai).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland