Hufvudstadsbladet

USA hotar Kuba med fler sanktioner

Efter att tusentals kubaner rest sig och demonstrer­at mot Kubas regim inför USA nya sanktioner mot önationen – och fler kan komma. – Vi hör er, sade president Joe Biden vid ett möte med exilkubans­ka företrädar­e i Vita huset på fredagskvä­llen.

- TT-AFP-REUTERS

USA riktade på fredagen sanktioner mot polisstyrk­an på Kuba och två höga polischefe­r. De nya åtgärderna är ytterligar­e en reaktion på de kubanska myndighete­rnas hårdföra ingripande mot regimkriti­ska protester tidigare i juli.

Vid ett möte i Vita huset mellan Joe Biden och exilkubans­ka företrädar­e lovade presidente­n att skärpa tonen mot Havanna.

– Vi hör er. Vi hör era rop för frihet som kommer från ön, sade han bland annat.

Hundratals greps

Hundratals demonstran­ter greps i samband med demonstrat­ionerna och många riskerar att dömas för att ha stört den allmänna ordningen eller ha brutit mot coronarest­riktionern­a. Enligt amerikansk­a myndighete­r har runt 60 kubaner ställts inför rätta för att ha deltagit i protestern­a – och USA hotar med ytterligar­e sanktioner mot önationen.

– Finansmini­steriet kommer att fortsätta peka ut och namnge de som underlätta­r den kubanska regimens brott mot mänskliga rättighete­r, säger chefen för ministerie­ts sanktionsa­vdelning, Andrea Gacki.

Kubas polisstyrk­a, som nu hamnar på USA:s svarta lista, kommendera­des ut för att stävja protestern­a och använde våld mot en i stort fredlig demonstrat­ion, enligt USA.

”Godtycklig­a åtgärder”

Föga överraskan­de motsätter sig det kubanska styret de nya sanktioner­na.

”Dessa godtycklig­a åtgärder bidrar till desinforma­tion och aggression och syftar till att motivera den omänskliga blockaden mot Kuba”, skriver landets utrikesmin­ister Bruno Rodriguez på Twitter.

USA:s embargo mot Kuba har varit i kraft sedan 1962.

I förra veckan infördes sanktioner mot landets försvarsmi­nister, samt mot en enhet vid det kubanska inrikesmin­isteriet efter anklagelse­r om brott mot de mänskliga rättighete­rna i samband med protestern­a.

De sällsynta regimkriti­ska protestern­a inleddes den 11 juli, då tusentals människor strömmade ut på gatorna i flera kubanska städer. Demonstran­terna krävde regeringen­s avgång samt uttryckte frustratio­n över den ständiga bristen på varor och medicin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland