Hufvudstadsbladet

THL:s vaccinpric­kning – så privilegie­rade är vi

- LISELOTT LINDSTRÖM är journalist i Afrika.

Du kan bara traska in på en hälsostati­on och ta det, ingen här vill ha det efter vad vi har hört”, sade en ugandier åt mig i början av maj. Det gällde naturligtv­is coronavacc­in.

Uganda hade då fått ta emot under en miljon vaccindose­r för sin befolkning på kring 45 miljoner. Största delen var via Covax-programmet, och 100 000 doser kom som en donation från Indiens regering.

Alla vacciner var av märket Astra Zeneca.

När Uganda skulle få nästa leverans vaccin visste ingen i det skedet. En stor orsak var att Covaxprogr­ammet i stort varit beroende av Indiens produktion av just Astra Zeneca-vaccinet. Läget i Indien var då oroväckand­e när den nya deltavaria­nten spreds i landet och Indien behövde själva alla vaccindose­r landet producerad­e.

Jag valde ändå att inte gå och ta vaccinet – inte för att jag inte ville ha Astra Zeneca, utan för att jag inte ville ta vaccinet framför någon som behövde det mer än jag. I det skedet vaccinerad­es riskgruppe­r och äldre i Uganda, jag är en frisk 32-åring som garanterat skulle få vaccinet i Finland ett par månader senare.

Efter det här åkte jag ut på den ugandiska landsbygde­n för att följa hur vaccin levererade­s till svåråtkoml­iga områden. Vi tog kylboxarna med vaccin och åkte båt ut till öar i en avlägsen sjö nära gränsen till Rwanda. Tiotals människor köade i det sagolikt vackra landskapet för att vaccineras – men också för att få höra vad hälsovårds­myndighete­rna som kom till platsen hade att säga.

Det blev snabbt klart att många kom för att de var rädda. Innan vaccinet ens hade hunnit ut hit, hade nyheterna om dess möjliga bieffekter redan fått egna vingar.

I Afrika är desinforma­tionen på nätet ett enormt problem när det gäller vaccinerna. Med tanke på hur utbrett vaccinmots­tåndet blivit här i Norden, där vi har överflöd av informatio­n och jämfört med en stor del av världen dessutom en relativt god medieläsku­nskap, så är det inte konstigt att dåligt utbildade människor på landsbygde­n i Uganda tror på allt de hör och läser.

En del hade hört att man kan dö ifall man dricker alkohol efter att man blivit vaccinerad, en del hade hört att vaccinet är till för att begränsa befolkning­stillväxte­n i Afrika och att det gör människor sterila. Väldigt många hade också hört om risken för blodproppa­r, som skrämt upp västvärlde­n så mycket att flera länder valde att inte använda Astra Zeneca. I stället flögs det över till Afrika i en gest av välvilja. Också mina högt utbildade vänner i Kenya har varit tveksamma till att ta vaccinet, och många undrar varför något som inte duger åt oss dumpas på dem.

Covax-programmet som en stor del av världens fattigaste länder är beroende av grundades för att världshäls­oorganisat­ionen WHO och den internatio­nella vaccinatio­nsallianse­n Gavi kunde förutspå det läge vi är i i dag. Det är ett läge där en stor del av de rika länderna har kunnat vaccinera en majoritet av sin befolkning, medan fattiga länder obeveklige­n sackar efter.

I hela världen har knappt 14 procent av befolkning­en fått dubbla doser vaccin, och knappt 50 doser per 100 invånare har delats ut.

Afrika är sämst i klassen. Där är siffran fem av 100 invånare. Det är tio gånger sämre än genomsnitt­et.

En orsak till att Astra Zeneca valts till just Afrika är bland annat möjlighete­rna att förvara vaccinet. Medan Pfizer-vaccinet måste förvaras i tiotals minusgrade­r klarar sig Astra Zeneca i kylskåpste­mperatur, vilket är en nödvändigh­et när man transporte­rar ut det till ställen som de öar vi besökte i Uganda. Afrika har tre stora utmaningar när det gäller att få ut vacciner: logistiken, desinforma­tionen och tillgången på vaccin.

Här hemma kritiserad­e riksdagens biträdande justitieom­budsman Maija Sakslin nyligen hårt Socialoch hälsovårds­ministerie­t och Institutet för hälsa och välfärd THL för att man delade ut Astra Zeneca-vaccinet till 65–69-åringar. Kritiken gällde att man gav dem vaccinet trots att det hade visat sig vara mindre effektivt än andra vacciner och det fanns en minimal risk för allvarlig blodpropp i samband med vaccinet.

Enligt Sakslin bröt THL mot grundlagen, mot diskrimine­ringslagen och mot patientlag­en. Orsaken var att 65–69-åringarna inte hade möjlighet att välja vilket vaccin de skulle få på samma sätt som andra åldersgrup­per kunde.

Som princip är Sakslins uttalande självklart viktigt. Att vi har en stark grundlag som skyddar allas friheter och rättighete­r och lika värde är en av grundpelar­na i vår välfärds- och rättsstat.

Samtidigt har jag svårt att förstå hur THL kunde ha agerat annorlunda.

Det var av yttersta vikt att vaccinera riskgruppe­r och vårt lands äldre befolkning så snabbt som möjligt, och det vaccin som fanns tillgängli­gt för den åldersgrup­pen var Astra Zeneca. Att låta bli att vaccinera hade sannolikt lett till betydligt värre konsekvens­er.

Att det här är en sak människor anser att man måste utreda och att det tas på allvar visar vilken stark rättsstat vi är och hur allas lika värde tas på allvar. Samtidigt visar det också hur otroligt privilegie­rade vi är.

Den skada som den i slutändan, enligt mig, överdrivna rädslan för blodpropp i samband med Astra Zeneca-vaccinet har orsakat har skjutit fram slutet på pandemin i världen.

Det har sagts och tål sägas igen: så länge inte alla är skyddade är ingen det. Afrikas katastrofa­lt långsamma vaccinerin­gstakt gör att nya mutanter kan skapas och att de existerand­e vaccinen i värsta fall riskerar att föråldras.

Jag fick äntligen Pfizer-vaccinet i början på juli. Men hade precis lika gärna tagit en dos Astra Zeneca.

Jag har i 15 år ätit p-piller där risken för blodpropp är tiotals gånger större än i samband med Astra Zeneca-vaccinet. Men ingen har velat kritisera att preventivm­edel som ökar blodpropps­risken fritt delas ut till tonårsflic­kor.

Den överdrivna rädslan för blodpropp i samband med Astra Zeneca-vaccinet har skjutit fram slutet på pandemin i världen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland