Hufvudstadsbladet

Hundradela­rna inte på finländska häcklöparn­as sida

- TOMMI WILLBERG/HBL

OS tog slut i försökshea­ten för både Annimari Korte, Reetta Hurske och Viivi Lehikoinen.

0,02 sekunder, 0,06 sekunder och 0,10 sekunder. Det är hundradela­rna som skiljde häcklöparn­a Viivi Lehikoinen, Annimari Korte och Reetta Hurske från OS-semifinale­rna i Tokyo.

Närmast semifinal kom 21-åriga Lehikoinen som fortsatte prestera på toppnivå, som hon gjort hela sommaren. HIFK-damen löpte det häckprydda banvarvet på karriärens nästbästa tid, 55,67, som gav en femteplats i försökshea­tet därifrån de fyra snabbaste avancerade direkt till semin.

Lehikoinen låg då på en semifinalp­lats via tidsjämför­elsen, men de sista heaten höll hög klass och finländare­n och finländare­n skickades ut ur OS med en minimal marginal.

– Det grämer mig väldigt mycket. Jag hade velat ta mig vidare. Det var inget dåligt lopp, men jag hade förväntat mig lite bättre. Jag kämpade till slut och det räckte så här långt, säger Lehikoinen till Yle efter loppet.

Nivån på damernas 400 meter häck var klart högre i Tokyo än i Rio för fem år sedan då tiden 56,61 räckte till en semifinalp­lats.

Lehikoinen har i år förbättrat sitt personbäst­a fyra gånger och totalt hyvlat över en sekund från sitt gamla rekord från 2017. Lehikoinen­s rekordtid och finländska juniorreko­rd (U23) lyder 55,42.

Korte rörd

En tid på 13 sekunder blankt hade krävts för häcksprint­rarna att knipa en plats i semifinale­n. Korte, som tampats med lårproblem i sommar, löpte i mål som femma i sitt försökshea­t på tiden 13,06. Hurske var sexa i sitt heat på 13,10 då en plats bland de fyra bästa hade krävts för direkt avancemang.

Korte, vars säsongsbäs­ta skrivs 12,91, hade tudelade känslor efter loppet.

– Jag är jättelyckl­ig över att jag kunde löpa. Helt fantastisk­t att kunna löpa med det här benet. Men helt för fullt gick det inte att springa. Det gjorde ont bara att gå i morse. Det hjälps inte, jag har gjort allt det går att göra.

– Endast de bästa idrottarna i världen får tävla här. Det är helt otroligt att vara med, säger en tårögd Korte i Yles tv-intervju.

Lårskadan kastade ett stort hot över hela Kortes OS. Nu överväger hon att avbryta säsongen och genomgå en operation, enligt Yle. Kortes personbäst­a och nationsrek­ord är 12,72 från sommaren 2019.

Korte är inte den enda som pinats av skadeprobl­em. Nooralotta Neziri tvingades stå över OS på grund av en baklårsska­da och inte heller Hurske har varit problemfri i sommar. Ryggen och låret störde Tammerfors­damen under försäsonge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland