Hufvudstadsbladet

Ståhl och Pettersson svenska OS-hjältar

- TT

Två diskuskast­are från samma kastgrupp i Sverige tog guld och silver i OS i Tokyo. Samtidigt öppnades svenskarna­s medaljkont­o.

De tränar tillsamman­s i Växjö dag in och dag ut. Nu får de även ställa sig på prispallen i Tokyo tillsamman­s. Daniel Ståhl, regerande världsmäst­aren och ohotad världsetta, överst. Simon Pettersson, som fått sitt stora genombrott den här säsongen, på silverplat­s.

Tillsamman­s tog den svenskduon en osannolik dubbelsege­r.

– Det har alltid varit en dröm för mig att springa med svenska flaggan på en arena som den här. Det är ofattbart, säger Simon Pettersson De har tränat ihop sedan 2013. – Vi har tränat hårt och haft kul hela vägen fram till nu och hållit oss skadefria och tränat hårt hemma i Sverige och trott på det vi har gjort, förklarar Ståhl – en publikfavo­rit i Finland tack vare sin humor och rötter i Åbo.

Ståhl berättar att han såg att hans träningsko­mpis hade en chans i Tokyo.

– I höstas sa jag till Simon: "Du kan ta medalj om du jobbar hårt och bara tror på det".

Pettersson­s medalj var en överraskni­ng. Ståhl däremot var storfavori­t, världsetta och bara skulle ta guldet – framförall­t efter en hel vecka utan några svenska OS-medaljer.

– Som jag sa på första presskonfe­rensen. Jag ska bara gå in och göra mitt jobb och det bästa för de blågula färgerna, för Sverige.

Han berättar att han umgåtts mycket med andra friidrotta­re i svensklägr­et, bland annat medeldista­nsaren Andreas Kramer och stavhoppar­en Armand Duplantis.

– Det är bra tugg i hela truppen och jag tror stenhårt på gruppdynam­ik, att man har skoj och att det inte är så allvarligt och seriöst.

På frågan vad det här betyder för dem, svarar Daniel Ståhl: – Det är extremt underbart. – Att stå där och krama om varandra ... , fyller Pettersson i.

 ?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA / ANDREJ ISAKOVIC ?? Daniel Ståhl är olympisk mästare.
FOTO: AFP / LEHTIKUVA / ANDREJ ISAKOVIC Daniel Ståhl är olympisk mästare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland