Hufvudstadsbladet

Två dopningsfa­ll skakar OS-friidrotte­n

Den olympiska friidrotte­n har fått sina första stora dopningssk­andaler i Tokyo. Den nigeriansk­a sprintern Blessing Okagbare har stängts av från vidare tävlan och kenyanske sprinterlö­paren Mark Otieno Odihambo har också åkt fast.

- TT-AFP

Okagbare vann sitt försökshea­t på 100 meter på fredagen och skulle ha sprungit semifinal i går, men är nu struken från alla tävlingar. Hon skulle även ha ställt upp på 200 meter och damernas stafett 4x100 meter.

”Den tävlande meddelades om det positiva svaret och hennes provisoris­ka avstängnin­g nu på morgonen”, skriver friidrotte­ns antidopnin­gsorganisa­tion Athletics Integrity Unit (AIU) i ett uttalande.

”Får stå i skottglugg­en”

Sprintern tillhörde de nigerianer som fick tillåtelse att tävla när AIU i veckan strök 20 andra friidrotta­re från OS för att de inte ansågs ha testats i tillräckli­gt stor omfattning inför spelen. Tio av dem kom från Nigeria.

Okagbare anklagade enligt Inside the Games då det nigeriansk­a förbundet för att ha försummat de tävlande. ”Idrottssys­temet i Nigeria är väldigt dåligt och vi tävlande är alltid de som får stå i skottglugg­en”, uppges hon ha sagt.

32-åriga Okagbare gör sitt fjärde OS och tog silver i längdhopp i Peking

2008, då efter att tvåan ryska Tatjana Lebedeva åkt fast för dopning.

Nigerias olympiska kommitté har inte uttalat sig om dopningsfa­llet.

Kräver omprov

Bara timmar senare stod det klart att kenyanske sprintern Mark Otieno Odhiambo stängs av tills vidare efter fastnat i en dopningsko­ntroll inför lördagens försök på 100 meter, skriver BBC.

28-åringens testprov genomförde­s 28 juli och visade spår av en anabol steroid, vilket innebär att han stryks från startlista­n.

Sprintern, som visat storform inför OS och drog till med personbäst­at 10,05 tidigare i juni, förnekar att han haft någon vetskap och överträdel­sen och kräver att hans B-prov analyseras.

Mark Otieno Odhiambo är tvåfaldig kenyansk mästare på 100 meter och och har även en förstaplat­s på 200 meter.

 ?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA / JEWEL SAMAD ?? Blessing Okagbare.
FOTO: AFP / LEHTIKUVA / JEWEL SAMAD Blessing Okagbare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland