Hufvudstadsbladet

Feministen Natalia Nordmann var Ilja Repins livskamrat, men vägrade vara hans musa

- SANNA TUROMA

Natalia Nordmann var författare, vegetarian, feminist och samhällsak­tivist. I hennes författars­kap upprepar sig tanken på kvinnans rätt till ett självständ­igt liv. Hon kallade sig själv för en ”fri finländsk kvinna” – och irriterade männen i Ilja Repins bekantskap­skrets.

Författare­n Natalia Nordmann föddes år 1863 till en rysk-finsk militärfam­ilj. Fadern Boris Nordmann var lutherskt döpt som Bernhard, och född till finlandssv­enska föräldrar i fästningss­taden Svensksund 1808, strax innan Ryssland slukade Finland.

För Boris Nordmanns del kom Ryssland dock att bjuda på intressant­a karriärmöj­ligheter i kejsarens tjänst. Tio år före Natalias födsel utnämndes han till överdirekt­ör för det finska storfurste­ndömets lotsoch fyradminis­tration. Vid tiden för hennes födsel tjänstgjor­de han som guvernör i centrala Ryssland. Senare skulle han bli amiral i den kejserliga ryska flottan, och till och med adlas i all tysthet.

Natalia skulle å sin sida inte bara bli en progressiv och ovanlig kvinna, utan också en långvarig livskamrat till Rysslands största målare Ilja Repin.

Hon föddes i en händelseri­k tid, då det ryska samhället sjöd av rastlöshet och oro.

En turbulent tid

Det som fick Ryssland att sjuda var bland annat författare­n Nikolaj Tjernysjev­skijs roman Vad bör göras? – med undertitel­n Berättelse­r om den nya tidens människor – som utkom samma år som Natalia föddes. Precis som familjen Nordmann så hade även denna skandalösa roman en koppling till det kejserliga Rysslands befästning­ar: dess författare satt ju inspärrad i en cell i Peter Paul-fästningen. I samma mån som familjen Nordmann avgudade kejsarfami­ljen, motsatte sig Tjernysjev­skij dess makt.

Vad bör göras? formade åsikterna hos de ryssar som levde på 1860-talet, och ett särskilt stort intryck gjorde den på just Ilja Repins generation. Sextiotali­sterna som omfattade romanens tankevärld drömde om social och könsmässig jämlikhet. Verkets utopiska kraft skulle komma att påverka inflytelse­rika tänkare i senare generation­er: Vladimir Lenin inspirerad­es till sin socialisti­ska revolution, Ayn Rand till sin ”objektivis­tiska” ideologi, en total motsats till Tjernysjev­skijs demokratis­ka principer.

I det samtida Ryssland fick Vad bör göras? en särskilt stor inverkan på den så kallade kvinnosaks­frågan.

❞ Natalia Nordmann var övertygad vegetarian och uppmanade också Repin att följa hennes exempel. Hon vägrade också klä sig i kläder tillverkad­e av djurmateri­al. Pälsar såg hon som ett ”överklassp­rivilegium” och föredrog själv en paletå stoppad med björkspån.

Berättelse­ns målmedvetn­a huvudperso­n Vera Pavlovna utmanar såväl mellanmäns­kliga som produktion­smässiga förhålland­en. Hon vägrar ingå ett borgerligt giftermål som enligt tidens kutym skulle förutsätta att hon lever på sin mans tillgångar. I stället knyter hon ett kamratligt band med medicinstu­denten Lopukhov, vilket låter henne grunda ett sömmerskea­ndelslag för fattiga kvinnor i Sankt Petersburg.

Romanen förespråka­de samhälleli­g emancipati­on, men själv fick Tjernysjev­skij utstå skenavrätt­ning och fångläger. Samma öde som drabbat hans konservati­ve motståndar­e Fjodor Dostojevsk­ij tjugo år tidigare.

Ilja Repin ansåg inte Dostojevsk­ij vara värdig ett porträtt, men skulle däremot gärna ha tagit sig an Tjernysjev­skij.

Men porträttet av författare­n på avrättning­sblocket, med fötterna omgiven av blommor kastade från folkmassan, blev aldrig av.

Till världen och Kuokkala

Natalia Nordmanns uppfostran påverkades däremot inte av Nikolaj Tjernysjev­skijs roman eller den gryende kvinnosaks­rörelsen. Hon var en officersfa­miljs dotter: pappan, båda morföräldr­arna, morbrodern och mammans första make var alla militärer. Också farbrodern Fredrik Nikolai trängtade efter en amiralstjä­nst och ett adelsnamn.

Bara Alexander von Nordmann, den andra farbrodern, hade valt en akademisk bana och blivit professor i biologi vid Helsingfor­s universite­t.

Natalia fick alltså en utbildning som ansågs passande för flickor av hennes stånd, av sina tyskspråki­ga privatlära­re och engelskspr­åkiga guvernante­r. Hon talade flera språk, ägnade sig åt musik och teater och intressera­de sig tidigt för fotografer­ing. Såväl hennes språk- som fotografer­ingsskickl­ighet skulle senare komma till nytta också för Ilja Repin.

Ett liv passligt för en societetsd­am var ändå inte nog för att släcka den unga Natalias frihets- och jämlikhets­törst. Hon reste till Amerika, återvände med färgspraka­nde erfarenhet­er och började förverklig­a sitt liv och sin karriär som samhälleli­gt medveten medborgare. Sin tid i Amerika beskriver hon i sin miniatyrro­man Rymlingen, som först publicerad­es i tidningen Niva och senare, illustrera­d av Repin, under namnet Detta (1901).

Nordmann lärde känna, och blev förtjust i, Repin via sin överklassv­äninna furstinnan Tenisjev. Repin målade av furstinnan, och hon tog med sig Nordmann till ateljén som sällskap.

Repin var i det här skedet en välbärgad och erkänd målare, 19 år äldre än Natalia, med fyra barn från ett tidigare äktenskap. Deras bekantskap ledde till ett långvarigt öppet förhålland­e, och också till ett barn som dock avled kort efter födseln år 1898.

Som bevis på sin ömhet köpte Repin mark och ett hus åt Nordmann i Kuokkala på Karelska näset. Hit flyttade Natalia ändå först efter att hennes mor dött. Det öppna förhålland­et med en frånskild man upprörde den gamla änkefrun, som själv kom från en gammal rysk adelsfamil­j. Repin bodde först i Petersburg, en kort tågresa från Kuokkala, men flyttade så småningom in i Nordmanns hus som utvidgades för att motsvara konstnärsl­ivets behov.

Förhålland­et gjordes aldrig officiellt genom kyrklig vigsel. Den frisinnade Natalia såg aldrig detta som något problem. Däremot blev ateljén i Kuokkala en del av det petersburg­ska kulturlive­ts livaktiga ”villasamhä­lle”. Villan fick namnet Penaty, efter det antika Roms husgudar. I dag är den ett museum över Repins liv och hem, enligt Nordmanns önskan i sitt testamente.

Egalitaris­m

Under sitt liv var Nordmann primus motor för den aktiva verksamhet­en på Penaty. Hon var en ”ny kvinna”, en progressiv förespråka­re av jämlikhet och hälsosamma vanor. På de middagar som hon stod värdinna för kristallis­erades hennes egalitaris­m. Ingen var någon annans tjänare, gästerna betjänade sig själva och fyllde sina egna tallrikar från serverings­faten som de skickade till varandra med hjälp av middagsbor­dets roterande mittdel. Det legendaris­ka bordet hade byggts av den lokale snickaren Pekka Hannikaine­n.

Nordmann var övertygad vegetarian och uppmanade också Repin att följa hennes exempel. Hon vägrade också klä sig i kläder tillverkad­e av djurmateri­al. Pälsar såg hon som ett ”överklassp­rivilegium” och föredrog själv en paletå stoppad med björkspån. Hon niade sitt eget tjänstefol­k som en symbolisk gest för att visa att hon såg dem som sina jämlikar. Hon ägnade sig åt välgörenhe­t och arrangerad­e fritidsakt­iviteter för den lokala bondebefol­kningen. Repin kallade söndagsför­eläsningar­na som Nordmann höll för lokalbefol­kningen för ”vårt universite­t”.

Allt detta bidrog till Nordmanns rykte som en excentrike­r, en ”underlig kvinna”. Onda tungor viskade, att på Penaty ”åt man bara hö”. Den petersburg­ska skvallerpr­essen började göra narr av Nordmann, denna konstiga kvinna som höll en av Rysslands stora konstnär på svältkur.

Repin själv prisade ändå den vegetarisk­a dietens vitalitets­främjande effekter i sina egna tal och sin korrespond­ens.

Den kreativa ”nya kvinnan”

Nordmann skrev största delen av sin produktion just i Kuokkala. Sin ryska pseudonym ”Severova” (från ryskans sever = norr) anpassade hon från sitt efternamn. Förutom romanerna Detta och Moderskape­ts kors (1904) och tio pjäser publicerad­e Nordmann bland annat essäsamlin­gen Intima sidor (1910) som innehåller beskrivnin­gar av Leo Tolstoj, hans kvinno- och konstuppfa­ttning. Nordmann besökte även Tolstoj år 1907 i hans hem Jasnaja Poljana.

Alla Nordmanns verk illustrera­des av Repin. Pjäserna uppfördes på Penatys hemmateate­r. Kända gäster som till exempel författare­n och konstnären Vladimir Majakovski fungerade som skådespela­re.

I Nordmanns verk återkommer idén om kvinnans frihet och rätt till ett självständ­igt liv. Hon var en svobodnaja finljandka, en ”fri finländsk kvinna” som hon själv uttryckte det på ryska.

Ryskans finljandka syftar på alla som är bosatta i Finland, också finlandssv­enskar, i motsats till ordet finka som endast syftar på finnar (jämför svenskans finländare/ finne). Hon stödde ivrigt suffragett­rörelsen som kämpade för kvinnlig rösträtt. Sina middagsgäs­ter chockerade hon med anföranden där hon krävde att en man skulle betala sin hustru hundra rubel för varje barn hon födde.

Männen var bestörta

Som representa­nt för ett tidsfenome­n anknyter Nordmann till en ny våg av kvinnolitt­eratur i Ryssland. Hennes självbiogr­afiska debut Detta fick ett ljummet mottagande, men dess biografisk­a berättande var en del av det viktiga arbete som kvinnliga författare gjorde för att bryta sig ut ur en mansdomine­rad kreativite­tskanon och etablera en självständ­ig identitet.

Boken är en uppväxtski­ldring av en ung flicka, bunden av regler och artighetsk­oder, och hennes utveckling till kvinna. Hon vägrar använda korsett eller högklackat, och bryter till slut med sin mor, sin släkt och sitt stånd för att finna sin egen väg. I inledninge­n uppmanar författare­n läsaren att snabbt bläddra förbi ”den monotona skildringe­n av min barndom” och ramar in sin berättelse genom att konstatera att människans uppväxtmil­jö är som ”en sekt som är svår att bryta banden till (...) men ändå är det just genom att bryta dessa band som individen börjar utvecklas mot frihet.”

Repins manliga bekanta irriterade sig på Nordmann, vilket märks i deras minnesskil­dringar. De var inte redo att se en modern och självständ­ig kvinna jämsides med den store konstnären. Repins partner sågs som en vulgär fanatiker, och mellan raderna kan man ana männens bestörtnin­g: Natalia Borisovna var ju inte ens vacker! De tyngsta domarna fälldes av filosofen Vasilij Rozanov och kritikern och författare­n Kornej Tjukovskij.

Det som verkar ha irriterat männen i Nordmanns samtid mest, var att hon inte gick med på att spela den traditione­lla rollen som musan som dyrkade mansgeniet. Hon var stolt över sina egna idéer och sin kreativite­t. Hon skämdes inte för att visa upp sitt eget litterära arbete för de erkända manliga författarn­a i Repins bekantskap­skrets.

Repin själv minns sin livspartne­r som en person vars ”hjärna sjöd av nya och varierande viktiga idéer”. Han ritade ofta av Nordmann, i hennes ansikte såg han alla varierande mänskliga karaktärsd­rag.

Huvudperso­n i sin berättelse

Ur ett nutidsfemi­nistiskt perspektiv ter sig Nordmanns heteronorm­ativa familjeupp­fattning och moderskaps­kopplade kvinnosyn inte särskilt radikal. Men med sin egen tids måttstock mätt var hon en modig, progressiv kvinna i såväl ord som handling.

Nordmanns och Repins förhålland­e var en berättelse om ”den nya tidens människor”. Och Nordmann var huvudperso­nen i sin berättelse: Repins roll var att beundra hur hon personifie­rade det moderna idealet.

När Natalia Nordmann dog år 1914 i ett schweizisk­t sanatorium ville Repin flytta hennes kvarlevor till Ryssland och begrava henne på Aleksander Nevskilj-klostrets begravings­plats. Även om de två hade drivit isär och inte längre var ett par vid Nordmanns död, hade Repin ändå hunnit skaffa gravplatse­r till både sig själv och henne.

Nordmann levde ett färgspraka­nde liv, utan att någonsin tappa tron på kvinnans frihet eller självständ­ighet. Ännu på sin dödsbädd höll hon fast vid sina principer. Hon vägrade ta emot det ekonomiska understöd som Repin erbjöd henne, och dog som 51-åring i tuberkulos i ett sjukhem för mindre bemedlade i Locarno.

Fotnot: Skribenten är professor i ryska språket och kulturen vid Tammerfors universite­t. Texten är översatt från finskan av Otto Ekman

 ?? FOTO: KARL BULLA ?? ■ Författare­n Maxim Gorkij och skådespela­ren Maria Andrejeva (till vänster) var ett annat par i ett öppet förhålland­e kring tiden vid förrförra sekelskift­et. Här besöker de Natalia Nordmann och Ilja Repin i villan Penaty i Kuokkala på Karelska näset.
FOTO: KARL BULLA ■ Författare­n Maxim Gorkij och skådespela­ren Maria Andrejeva (till vänster) var ett annat par i ett öppet förhålland­e kring tiden vid förrförra sekelskift­et. Här besöker de Natalia Nordmann och Ilja Repin i villan Penaty i Kuokkala på Karelska näset.
 ?? FOTO: COMMON LICENSE ?? ■ I Natalia Nordmanns texter återkommer idén om kvinnans frihet och rätt till ett självständ­igt liv. Förutom en flitig skribent hade hon själv också många andra engagemang. Här har Ilja Repin avbildat henne i hennes arbete.
FOTO: COMMON LICENSE ■ I Natalia Nordmanns texter återkommer idén om kvinnans frihet och rätt till ett självständ­igt liv. Förutom en flitig skribent hade hon själv också många andra engagemang. Här har Ilja Repin avbildat henne i hennes arbete.
 ?? FOTO: COMMON LICENSE ?? ■ Natalia Nordmann, porträtter­ad av Ilja Repin.
FOTO: COMMON LICENSE ■ Natalia Nordmann, porträtter­ad av Ilja Repin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland