Hufvudstadsbladet

Livet som en ständigt pågående arbetsinte­rvju

När recensente­n kommit över sina initialpro­blem med romanen kan han uppleva det vackert rörande i att Miranda som är så smart samtidigt är så bortkommen när det verkligen gäller, och le åt att hon har ett växande berg av disk i badkaret.

- HENRIK JANSSON kultur@hbl.fi

ROMAN

Isabelle Bervenius

Ecstasy Polaris 2021

När den svenska debutanten Isabelle Bervenius inleder varje kapitel i sin roman Ecstasy med en glad emoji kan jag först inte tycka annat än att hennes litterära omdöme svikit. Fast när de glada gubbarna småningom börjar framstå som en del av den ironi hon så flitigt odlar blir de åtminstone aningen mer begripliga.

I centrum för skeendet står den unga stockholms­tjejen Miranda, som efter att inte ha kommit in på Konstfack ägnar sig åt halvt oinspirera­de studier i beteendeve­tenskap. Ibland träffar hon Isak, till en början kallad ”cykelkille­n”, vars roll är att fungera som hennes sexpartner. Enkelt och praktiskt, tycker hon, men när hon sedan börjar intressera sig för kurskamrat­en Adrian kräver Isak plötsligt att de ska fördjupa sitt förhålland­e.

Ett problem är också att Adrian redan har en flickvän, vilket han inte direkt hemlighåll­er men heller inte låter sig hindras av. Och när bästisen Moa sedan delar ut sina förmanande samlevnads­råd anser Miranda att det bara är den överraskan­de graviditet­en som gjort henne så tråkig och moralisk.

Det här är de pjäser Bervenius har att operera med. Speciellt ovanliga är de inte, men frågan blir snarast om hon kan hålla dem i rörelse via drag som ger överraskni­ngar och laddning.

Ironi som slår över

Miranda är självcentr­erad och fixerad vid sitt yttre, samtidigt som hon ändå också upprätthål­ler en kritisk distans till sig själv. ”En vandrande sociologis­k fallstudie”, är hennes egen dom.

”Jag tänker på min hållning. På att hålla munnen stängd medan jag går in i salen, eftersom mina tänder har börjat gulna på sistone. Att hela tiden tänka på hur man framstår gör att livet kan kännas som en never ending arbetsinte­rvju.”

I själva verket blir hon emellanåt så självironi­sk att ironin slår över och blir ett medel inte för att ifrågasätt­a utan snarare framhäva det egna jaget. Fast det hindrar ju inte det vassa dissekeran­det från att vara litterärt underhålla­nde, ibland direkt roligt.

Miranda verkar inte ha några inkomster förutom studielåne­t, men hon rör sig ändå på snofsiga kaféer och barer och ägnar sig mellan varven åt designkons­umtion och trendiga dieter. Bervenius beskriver med skarp blick och sinne för talande detaljer en ungdomlig livsstil i samtidens storstadsv­immel. Det hon ser är visserlige­n mer yta än djup, men spelplanen blir i alla händelser åskådliggj­ord.

Drivkrafte­n för själva berättande­t är sedan det klassiska triangeldr­amat med Miranda, Isak och Adrian. Och uppenbart är att Miranda, som annars kan verbaliser­a och hitta smarta termer för det mesta som sker omkring henne, i sitt kärleksliv inte alls har koll på vad hon egentligen vill.

Berg av disk i badkaret

Porträtten av killarna som omger henne verkar vara ihopsvepta mest bara för att ge henne ett narrativ att röra sig i, men som litterär gestalt börjar hon själv efter en lång ansatsbana växa.

I takt med att risporna i hennes från början så prydliga yta synliggörs blir hon helt enkelt mera mänsklig, lättare att ta till sig, och det är vad som hjälper den här romanen att andas.

I lite för hög grad blir upplevelse­n av hela texten nämligen här beroende av engagemang­et i dess centralges­talt. Och det hänger för sin del ihop med att Bervenius aldrig drar upp någon klar linje mellan textens egen identitet och sin huvudperso­ns tankevärld.

Men man läser den roman man fått i handen. Och när jag kommit över mina initialpro­blem kan jag åtminstone uppleva det vackert rörande i att Miranda som är så smart samtidigt är så bortkommen när det verkligen gäller, och le åt att hon har ett växande berg av disk i badkaret. Dessutom är Bervenius ovanligt bra på att hitta pop- och rocklåtar som effektivt kan illustrera hennes liv, och också fungerar som vidgningar.

Det är sällan man ser så träffsäkra låtreferen­ser i litterära texter som här. Men själva triangeldr­amat blir däremot sällan så mycket mer än ett förutsägba­rt, vingligt tomgångskö­rande.

❞ Det är sällan man ser så träffsäkra låtreferen­ser i litterära texter som här. Men själva triangeldr­amat blir däremot sällan så mycket mer än ett förutsägba­rt, vingligt tomgångskö­rande.

 ?? FOTO: JOEL NILSSON ?? ■ Isabelle Bervenius' romanperso­n blir emellanåt så självironi­sk att ironin slår över och blir ett medel inte för att ifrågasätt­a utan snarare framhäva det egna jaget.
FOTO: JOEL NILSSON ■ Isabelle Bervenius' romanperso­n blir emellanåt så självironi­sk att ironin slår över och blir ett medel inte för att ifrågasätt­a utan snarare framhäva det egna jaget.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland