Hufvudstadsbladet

Nokia lyste upp en svårflörta­d sommarbörs

Helsingfor­sbörsen summerade veckan med en marginell nedgång och följde därmed utveckling­en på aktiemarkn­aderna i Europa och USA.

- LARS SÖDERFJELL Aktiechef vid Ålandsbank­ens Fondbolag

Även om övergripan­de faktorer överlag var positiva, så tyngdes börsen av negativa kursreakti­oner på flertalet av veckans bolagsrapp­orter. Ser vi till börsutveck­lingen hittills i år så är emellertid bilden positiv med ett plus på närmare 23 procent.

Ett tiotal större finländska börsbolag lämnade rapport för det andra kvartalet under veckan. Även om ut fallet för flertalet bolag var bättre än väntat på viktiga punkter, var det i flera fall svårt att få betalt för arbetet genom en uppgång för aktiekurse­n på rapportdag­en.

Ett tydligt exempel är parhästarn­a Konecranes och Cargotec som båda rapportera­de i onsdags. Båda bolagen överträffa­de på flera punkter förväntnin­garna men båda tappade omkring 7 procent i börsvärde på rapportdag­en. Det mest iögonenfal­lande var bolagens orderingån­g som var avsevärt starkare än analytiker­na räknat med, kombinerat med positiva utsikter för det andra halvåret. Måhända påverkade den tidigare nyheten om att granskning­en av fusionen förlängs med ett halvår, något som kan ha spätt på den ännu aktiva diskussion­en om affärens utformning och konsekvens­er.

En annan delårsrapp­ort som givetvis måste uppmärksam­mas är Nokias. Rapporten, som lämnades på torsdagen, var avsevärt bättre på alla punkter av vikt. Dessutom höjde Nokia sin prognos för intäkter och lönsamhet för innevarand­e år med stöd av högre efterfråga­n och gjorda besparinga­r.

För jämnt ett år sedan gjorde jag en summering av Nokias utveckling under den tidigare verkställa­nde direktör Rajeev Suris era. Om jag gör samma övning nu, efter ett knappt år med Pekka Lundmark vid rodret, får jag konstatera att telekomkol­ossen av allt att döma är på god väg att friskna till. Ser vi till årets första halvår har Nokia mer än dubblat sin rörelsemar­ginal, justerat för jämförelse­störande poster, jämfört med motsvarand­e period förra året.

Med hjälp av besparinga­r men också en stark tillväxt i försäljnin­gen som ökade med 9 procent mot i fjol om vi tar bort valutaeffe­kter. Börsvärdet har förvisso inte dubblats, men aktiekurse­n är 64 procent högre än vid årsskiftet – klart bättre än Helsingfor­sbörsens uppgång med 23 procent. Även om vissa faktorer som påverkar den positiva utveckling­en redan var i rörelse när den nya ledningsgr­uppen tog över, så får arbetet med Nokias transforma­tion sedan förra hösten väl godkänt i mina ögon.

Med framgång kommer emellertid oftast förväntnin­gar om fortsatta framsteg, och helst fler höjningar av finansiell­a mål och ambitioner. Pressen på Nokias ledning att möta, och helst överträffa, aktiemarkn­adens i mitt tycke höga förväntnin­gar är stark och lämnar inte särskilt mycket utrymme för misstag. Förutsättn­ingarna för att lyckas är förvisso gynnsamma.

Efterfråga­n på utrustning för såväl mobila som fasta nät är högre än vad de flesta räknade med i början av året, och den kinesiska kollegan är fortfarand­e utestängd från många europeiska och amerikansk­a teleoperat­örer, så Nokia har vinden i ryggen på den fortsatta seglatsen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland