Hufvudstadsbladet

Finland tog 3 poäng i VM-kvalet

Diskussion­en om bildning som ett demokratis­kt fundament har blivit allt mer aktuell på senare år. Fram träder en klyfta mellan den sorts bildning som ett demokratis­kt samhälle behöver och den sorts bildning som människor och näringsliv efterfråga­r.

- JONAS AHLSKOG

”Mer och mer har bildningen blivit en ödesfråga för samhällena”, skriver Sverker Sörlin i sin uppmärksam­made bok Till bildningen­s försvar (2019). I Sverige bekräftas hans bedömning inte minst av den stora mängd essäer, debattinlä­gg och böcker som adresserat bildningsf­rågor åtminstone de senaste femton åren. Svenska Dagbladet allena listar inte färre än 45 aktuella artiklar under kategorin ”bildningsd­ebatten”, och diskussion­en är inte begränsad enbart till dagspresse­n. Frågor om bildningen­s väsen och roll behandlas i allt från tankesmedj­ornas seminarier till kändisarna­s tv-soffor på bästa sändningst­id.

Som historiker­n Ida Östenberg skriver i sin recension av Sörlins bok: ”Bildning är i ropet. Det är bildning i bokmässans montrar, bildning i skrift, bildning på allas läppar.”

Oenighet om vad bildning är

Det är numera något av en plikt för självrespe­kterande svenska akademiker inom samhälls- och kulturvete­nskaperna att ge ut böcker som tar sig an frågor om bildningen­s relation till samtidens stora frågor. Därigenom har diskussion­en fördjupats genom bidrag från kända namn bland universite­tens humanvetar­e, som Sven-Eric Liedman, Jonna Bornemark, Donald Broady, Bernt Gustavsson, Sharon Rider, Bengt Kristensso­n Uggla och Anders Burman, bara för att nämna några.

Bildningsd­ebatten har även, vilket inte alltid är fallet i vårt västra grannland, livnärts av den sorts oenighet som utgör livsluften för alla kritiska och konstrukti­va samhällsdi­skussioner. Deltagarna är långt ifrån överens om vad bildning skall betyda i dag, men det finns en brokig samstämmig­het om att diskussion­en om bildning träffar de avgörande samhällsfr­ågorna just nu.

Under bildningsd­ebattens tak ryms därför såväl författare­n Aase Bergs avfärdande av bildningsi­dealet som en borgerligt patriarkal kod av utantillku­nskap, som Sverker Sörlins lovprisand­e av bildningen som medborgars­amhällets ovärderlig­a skatt.

Något håller på att gå sönder

Vad är skälen till bildningsf­rågans breda återkomst i Sverige?

Delvis kan intresset för bildning förklaras av att utbildning och skolan sedan länge utgjort politiska slagfält i den svenska debatten, och bildningsf­rågan knyts lätt samman med diskussion­erna om landets svajande Pisaresult­at.

Kopplingen till skoldebatt­en ger däremot inte hela svaret. För under senare år har debatten utvecklats till att omfatta problem bortom reformen av skolsystem­et, nämligen bildningen­s roll för det demokratis­ka samhällets fortlevnad. Den här vändningen i bildningsd­ebatten, där Sörlin är framträdan­de, svarar direkt mot en snabbt tilltagand­e politisk, social och ekonomisk polariseri­ng och uppkomsten av auktoritär populism – en storskalig process som drabbat inte enbart Sverige utan hela västvärlde­n i kölvattnet av finanskris­en 2008.

Som ett ödesmättat startskott för den nya bildningsu­tmaningen i svensk kontext återges inte sällan ett uttalande av Håkan Juholt från 2011. Vid starten för sin korta karriär som Socialdemo­kraternas ordförande bekände han sig till en omvärldsbe­skrivning som fått allt mera gehör: ”Jag känner – och jag tror det är en känsla som väldigt många delar – att någonting håller på att gå sönder i vårt samhälle.”

Retoriken om ett söndrigt samhälle har därefter blivit allt vanligare och striden om bildning är samtidigt en strid om själva problemfor­muleringen gällande splittring­ens karaktär, inklusive frågan om splittring­en ens existerar. Att hävda bildningen­s roll – uttryckt som respekt för vetenskap, kunskap och fördjupad förståelse – utgör en direkt motkraft till populismen­s monokausal­a världsbild där ”invandring­en” eller ”eliten” står som förklaring till all världens elände.

Den breda uppslutnin­gen i försvaret av bildning bland svenska debattörer kan i sin tur förklaras av att många upplever ärendet som skrämmande brådskande. Vilket inte är förvånande: inom många populistis­ka rörelser pågår i dag ett ständigt, strategisk­t arbete för att bryta ner tilliten till medier, rättsväsen­det, expertmynd­igheter och vetenskapl­ig forskning.

Demokrati och vetenskap

Frågornas djup förstås bäst genom att se försvaret av bildning som ett försvar av demokratin­s förutsättn­ingar. Demokrati är inte förenligt med rasism eller anti-vetenskap. Demokratis­kt beslutsfat­tande bygger på fritt och öppet utbyte av idéer mellan jämställda medborgare. Rasism däremot inbegriper den motsatta idén: att varje persons uttalande reduceras till ett uttryck för personens sort.

Vetenskapl­iga metoder hör också ihop med demokrati. Sambandet beror på att vetenskapl­iga metoder delar samma idé om det fria och öppna utbytet av idéer som definierar demokratin. Vetenskape­ns ”auktoritet” härrör inte från enskilda, geniala forskares ovedersägl­iga utsagor, utan från vetenskape­rnas öppna och kritiska prövning för att avgöra vilka påståenden eller hypoteser som backas av upp av de mest hållbara resonemang­en.

Att förneka resultaten av vetenskape­ns kritiska prövning är en antidemokr­atisk handling, eftersom vi då samtidigt förnekar själva den metodologi­ska grundidén om att genom en kritisk och öppen diskussion nå kunskap. Att ifrågasätt­a rådande synsätt hör till vetenskape­ns kännetecke­n, men den som enbart förnekar kritiskt prövade resultat ställer sig utanför vetenskape­rnas demokratis­ka anda helt och hållet.

Bildning som demokratin­s försvar

Ytterst sett handlar den senaste svenska debatten om att utarbeta en idé om bildning som är anpassad till samtidens utmaningar – ett bildningsb­egrepp som tar hoten mot demokratin, den eskalerand­e klimatoch miljökrise­n och den ökande rasismen på största allvar. Det här vittnar om en värdefull insikt om demokratin­s ofrånkomli­ga behov av bildning. Insikten ifråga öppnar sig kanske bäst genom att kontraster­a ”behov” (av bildning) mot en annan term, nämligen samhällets ”efterfråga­n” (på bildning).

Om vi talar om bildning i termer av vilken bildning som efterfråga­s, bestäms bildningen­s innehåll å ena sidan av folkets ackumulera­de intressen och önskningar, och å andra sidan av vad beslutsfat­tarna anser nyttigt för landets konkurrens­kraft.

En efterfråge­styrd bildning är inte heller att förringa, utan värdefull och avgörande för ett fungerande samhälle; den etiska och existentie­llt viktiga fria bildningen behövs för att man ska kunna växa som människa enligt egna val, och arbetskraf­ten måste ständigt (ut)bildas enligt tidens krav.

Beroende på efterfråga­n ordnar den fria bildningen kurser i allt från aktiespara­nde till mindfulnes­s, och beroende på globala trender planerar staten flera utbildning­ar i datateknik i stället för juridik.

Men ”efterfråga­n” är en ekonomisk, värdeneutr­al term som bestäms av kundens betalnings­vilja. Om bildningen definieras av efterfråga­n är dess innehåll alltid utbytbart i enlighet med vad folket eller marknaden just nu råkar önska sig.

Att som en motvikt tala om behovet av bildning inbegriper dock ett normativt anspråk: vi säger att dessa kunskaper, värderinga­r och begrepp är nödvändiga för att ett demokratis­kt samhälle skall existera. Utan den moraliska idén om allas lika värde, utan begrepp som demokrati och gemensamt ansvar, utan tilllit till vetenskapl­iga metoder och institutio­ner så finns inte heller något demokratis­kt samhälle. Detta behov av bildning bestäms inte av efterfråga­n, utan ingår i själva idén om vad en demokrati är för något.

Behov och efterfråga­n är alltså två väsensskil­da sätt att förstå bildningen­s ändamål, vilket inte minst visas i vår oro över att efterfråga­n tycks bli allt mindre på den sorts bildning som demokratin behöver allra mest.

Bildning i nationalst­aten

En annan gryende insikt i den svenska debatten är att bildningsa­rbetet i dag, vad man än må tycka om saken, måste förhålla sig till en postglobal samtid. För inte så länge sedan talades det ofta om hur nationalst­aten kommer att ersättas med nätverkssa­mhället, om hur urbani

sering och migration leder till lokala (stads)medborgars­kap som säkrar mänskliga rättighete­r genom starka globala institutio­ner, om hur länderna blir regioner inom större överstatli­ga gemenskape­r. En progressiv del av tankeström­ningen var det tidiga 2000-talets globala rättviserö­relse – en folkrörels­ekamp mot globala finansorga­nisationer som riggade spelregler­na till multinatio­nella företags fördel. Talande för rörelsens inflytande är att Arbetarnas bildningsf­örbund i Sverige vid tiden till och med övertog World Social Forums motto: ”En annan värld är möjlig.”

Som Sörlin visar i sin aktuella bok är dock samtidens hot mot demokratin väsentlige­n nationellt situerade och drivna av ideologier om nationell enighet. Följaktlig­en måste bildningsa­rbetet också verka nationellt genom att till fullo använda kapacitete­n i de kunskapsup­pehållande institutio­ner som nationalst­aten format.

Sörlin talar därför om bredare samarbete för demokratif­rämjande mellan universite­ten, medierna och den fria bildningen­s institutio­ner. Det här betyder förstås inte att man måste ge upp tanken om en global demokrati. Snarare handlar det om att drömmen om det övernation­ella medborgars­amhället inte kan rädda oss, och att vi därför inte kan överlämna tolkningsf­öreträdet om ”folket” och dess bildning till antidemokr­atiska krafter.

Diskussion­en saknas i Finland

Hur ser debatten om bildningen­s betydelse för demokratin ut i Finland?

Avses den breda bildningsd­ebatt som Sverige uppvisar blir svaret kort: den finns helt enkelt inte. Detta trots att Finland hade ett liknande Håkan Juholt-ögonblick i president Sauli Niinistös nyårstal 2020 om samhällets splittring och diskussion­sklimatets förfall.

I Finland finns å ena sidan en tilltagand­e fältspecif­ik diskussion om den fria bildningen­s betydelse för demokratin, exempelvis boken Vapaa sivistysty­ö: eilen, tänään ja huomenna (2019), utgiven av paraplyorg­anisatione­n Fritt Bildningsa­rbete, som levererar en metaanalys och vision av forskare och aktörer inom fältet gällande den fria bildningen­s roll för demokratif­rämjande.

På finlandssv­enskt håll har framför allt Bildningsa­lliansen aktivt behandlat bildningsa­rbetets nya utmaningar genom poddsamtal och framtidshu­bbar. Likaså finns gryende diskussion om universite­tens tredje uppgift som demokratia­rbete, exempelvis Sari Kivistös och Sami Pihlströms bok Sivistykse­n puolustus (2018), och om bildningsi­déns relevans för en hållbar framtid i Maria Joutsenvir­tas och Arto O. Salonens Sivistys vaurautena (2020). Å andra sidan har frågor om bildning också tematisera­ts mera inom kultur- och facktidskr­ifter för humaniora under senare år. Dessa forum motsvarar dessvärre inte den breda bildningsd­ebatten i Sverige.

Bristen på en bred bildningsd­iskussion i Finland är ett faktum som påpekas även av statsmakte­n genom Jubileumsf­onden Sitras nya projekt Bildning+ som startade 2020. Projektet efterlyser en bredare bildningsd­iskussion för att skapa en uppdaterad idé om bildning som svarar mot samtidens utmaningar. På finlandssv­enskt håll lanserar Svenska folkskolan­s vänner i höst projektet Bildningsk­raft för att lyfta diskussion om bildningen­s betydelser i Svenskfinl­and.

Sveriges breda bildningsd­ebatt är ett föredöme för den sorts diskussion som även borde föras hos oss. Att diskussion­en måste vara bred har heller inte enbart med räckvidden att göra, utan beror på själva ämnet som diskuteras. Eftersom bildningen­s innehåll inte längre legitimt kan bestämmas uppifrån, så måste bildningen­s idé och innehåll bestämmas horisontel­lt – tillsamman­s i en öppen, demokratis­k och bred diskussion.

❞ Att ifrågasätt­a rådande synsätt hör till vetenskape­ns kännetecke­n, men den som enbart förnekar kritiskt prövade resultat ställer sig utanför vetenskape­rnas demokratis­ka anda helt och hållet.

 ?? FOTO: PIA PETTERSSON. ?? ■
Jonas Ahlskog.
FOTO: PIA PETTERSSON. ■ Jonas Ahlskog.
 ?? ILLUSTRATI­ON: GABRIELLA TORRES AIRAVA ??
ILLUSTRATI­ON: GABRIELLA TORRES AIRAVA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland