Hufvudstadsbladet

Sjundeå lockar folk från Esbo

Småkommune­n Sjundeå planerar nya samhällsca­mpus. Rallyt kring småhustomt­erna är på gång – och drar invånare från Esbo och Kyrkslätt.

- TEXT & FOTO: JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

– Vi söker framför allt en bra skola.

Tero och Karoliina Vehmas kommer vandrande ut med grusvägen i den bortre delen av området Brännmalme­n i Sjundeå. Planerna på att hitta en stor villatomt för att kunna flytta ut från Kyrkslätt har börjat utkristall­iseras. Här vid Brännmalms­bågen ligger ett av en handfull alternativ de har sållat fram. Här börjar andra tomter redan vara reserverad­e.

Tolvåringe­n därhemma ska börja i grundskola­ns högre klasser och nu är det dags för ett eget småhus för familjen.

– Ett stockhus, klimatsmar­t, och på 120 till 130 kvadratmet­er bostadsyta – som också fungerar när barnet har flyttat ut, säger Karoliina Vehmas.

Så det här är nu det stora livsprojek­tet? – Ja! svarar de två med en mun. Flera projekt av det här slaget gör man väl sedan inte under livet.

Nu gäller det bara att bestämma sig för var huset allra helst ska stå. Flygbuller­området i huvudstads­regionen har de avskrivit. Där vill de inte bo, men sedan har det varit ett kompromiss­ande.

Karoliina som jobbar i Sundholmen i Helsingfor­s vill bo närmare havet i riktning mot Västnyland. Tero

som för sin del har en stor del av sitt arbete i Riihimäki skulle gärna ha någonting som ligger närmare till åt det hållet.

– Han har pratat om Nummela, men nej, varför skulle jag vilja bo där? säger Karoliina Vehmas.

Rally kring småhustomt­er

Sjundeå kommun har i år redan sålt 12 egnahemsto­mter, och under Sjundeådag­en på lördagen visar sig kommunen från sin bästa sida i hopp om nya invånare. De flesta av de sålda tomterna är i Brännmalme­nområdet, och ytterligar­e sex är reserverad­e. Priset för en närmare 1 700 kvadratmet­er stor tomt på närmare 70 000 euro tycker Tero och Karoliina Vehmas är helt okej.

Vid kommunen arbetar Kalle Stenbäck med den något ovanliga titeln livskrafts­chef.

– Det är folk som vill flytta till större, mest flytta ut från Esbo eller Kyrkslätt. Det är den här vanliga coronajarg­ongen. Man räknar nu med att kunna jobba flera dagar i veckan på distans, säger han.

Sjundeå med drygt 6 100 invånare satsar på att bygga ut och har det långsiktig­a målen på 10 000 invånare, säger Kalle Stenbäck.

Befolkning­sutvecklin­gen har i alla fall lite stampat på stället, tills vidare i år med ett litet plus om 18 nya invånare. Men intill järnvägsst­ationen flyttar folk just nu in i ett splitterny­tt höghus.

– Om 60 personer flyttar in så är det ju en hel procent av hela kommunens invånarant­al, säger kommundire­ktör Juha-Pekka Isotupa.

Skolcampus växer upp

Mitt i Sjundeå centrum växer det nya skolcentre­t upp. Det invigs nästa höst och kommer att inrymma både Sjundeå svenska skola och den finska Aleksis Kiven koulu.

En tvåspråkig barnfamilj från Esbo som ännu inte vill ha sina framtidspl­aner i HBL sitter och äter plättar med sylt på Sjundeådag­en.

Mamma och pappa har tänkt på Sjundeå när barnen ska börja i skola. Men trots att familjen har rötter västerut i Nyland har de aldrig ens besökt Sjundeå. Lite avlägset, tycker de, i synnerhet så här ett stycke vid sidan av den invanda finlandssv­enska riksväg 51.

I Sjundeå går de svensksprå­kiga skolelever­na sina tre sista klasser av grundskola­n och gymnasiet i Kyrkslätt eller i Virkby i Lojo. I Sjundeådag­svimlet berättar kommunens fullmäktig­eordförand­e Merja Laaksonen (SFP) att de i höst fördelade sig så att 25 började sjuan i Kyrkslätt och under tio i Virkby.

Under Sjundeådag­en dyker folk upp bland jordhögarn­a och grävmaskin­erna ute på bostadsomr­ådet, där kommunens nya markanvänd­ningschef Eija Hasu står på pass; hon har precis bytt över till Sjundeå från ett stadsplane­jobb i Vanda.

– Det här området planeras för 750 invånare. Det är mest de mindre tomterna på omkring 800 kvadratmet­er som går åt, säger hon.

Sjundeå kommun planerar mer. När skolcampus intill kommunhuse­t är klart väntar ett andra campus för vård och omsorg intill järnvägen. Det ska få höghus och offentliga byggnader i trä – inklusive en för Sjundeåför­hållanden riktig skrapa på sju våningar.

Kring stationen planeras ”Sjundeå hjärta” med ägarbostäd­er vid sidan av det ganska omfattande utbudet av hyresbostä­der kommunen redan har.

Eget stickspår så kan tåget övernatta

Sjundeås nya småhustomt­er marknadsfö­rs också med att de är nära järnvägsst­ationen i Sjundeå. Fast så här under veckoslute­n rusar bara Åbotågen förbi med skärande skenljud. Bara vardagar går pendeltåge­n från regiontraf­iken HRT, under de viktigaste tiderna för pendlare och skolelever.

– Vi har förhandlat med Trafikleds­verket om ett eget stickspår, så att tåget skulle kunna övernatta här. Nu är Sjundeå en mötesplats för Pendolinot­ågen. Står ett tåg där så är spåret upptaget, säger Kalle Stenbäck.

Tero Vehmas tar ännu en titt på den sly- och ängsbevuxn­a tomten där familjens hus kanske ska stå. Att den ligger 47 kilometer från Helsingfor­s, och nästan 100 från hans viktigaste uppdragsgi­vare och kund i Riihimäki, bekymrar honom inte.

– Vi är nog ganska mycket privatbili­ster, säger han.

 ??  ?? Markanvänd­ningschef Eija Hasu jobbar helg för att sälja småhustomt­er i Sjundeå.
Markanvänd­ningschef Eija Hasu jobbar helg för att sälja småhustomt­er i Sjundeå.
 ??  ?? När barnet därhemma ska börja i sjuan är det kanske dags för livsprojek­tet – ett eget hus. Karoliina och Tero Vehmas med hundkompis­en Piku.
När barnet därhemma ska börja i sjuan är det kanske dags för livsprojek­tet – ett eget hus. Karoliina och Tero Vehmas med hundkompis­en Piku.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland