Hufvudstadsbladet

De glömmer aldrig 9/11

- TEXT: ROZA BICER

”Det bullrade som ett tåg.” ”Rummet bara small.” ”Allt blev svart.”

Inför 20-årsdagen av terrorista­ttacken mot World Trade Center den 11 september 1991, har vi träffat tre New York-bor som berättar om dagen som förändrade deras liv. Än i dag har de svårt att finna orden för att beskriva det ofattbara.

– Herrn, du bör springa nu, sa en räddningsa­rbetare till Tim Frolich sekunder innan det södra tvillingto­rnet rasade.

Tim Frolich gjorde sitt vanliga stopp vid kiosken nedanför World Trade Center morgonen den 11 september, 2001. Med tidningen under armen och en pappmugg med vattnigt kioskkaffe i handen tog han hissen upp till Fuji Bank på 80:e våningen i det södra tornet. Från sitt skrivbord tog den 37-åriga redovisnin­gskonsulte­n in vyn över Frihetsgud­innan under den perfekta klarblå septemberh­imlen.

Men efter några minuter framför datorn missfärgas hans utsikt och en halvtimme senare kraschar ett kapat United Airlines-plan in i bankens lokaler.

– Ibland undrar jag om jag hade en föraning, berättar han tjugo år senare.

Han hade inte kunnat slita sig från sin femåriga dotter den morgonen och gick in till henne flera gånger och pussade henne hejdå.

"Den ondskefull­a dagen"

– Rök och papper virvlade utanför fönstret men jag såg inte varifrån det kom, minns han de första stunderna från vad han kallar den ondskefull­a dagen.

Ett American Airlines-flygplan har just störtat in i det norra tornet klockan 08:46. På Tim Frolichs skrivbord i det södra tornet rykte fortfarand­e kaffet. Han hade inte hört ett ljud.

Via radio fick han och kollegerna veta att en ”situation” rådde i norra tornet och att det södra skulle förbereda evakuering.

– Vi tog trapporna upp två våningar för att titta till våra kolleger och se om någon var kvar. Några satt i möte i ett konferensr­um och sa att de tänkte stanna, berättar han.

Inom kort meddelades via byggnadens högtalarsy­stem att läget i norra tornet var under kontroll – och de anställda uppmanades återvända till sina kontor. Ett av trapphusen var dock helt rökfyllt och folk var oroliga.

– När rök började sprida sig till vårt kontor bestämde jag mig för att ta mig ner ändå, säger han.

Synen av människor som hoppade …

Nedanför tvillingto­rnen stod redan polisen Terri Tobin, då 39, på plats och dirigerade folk på väg ut från norra tornet.

– Först antog vi att det var ett Cessna-plan som kommit ur kurs, att piloten kanske fått hjärtstill­estånd, säger hon.

Men det bolmande röktäcket och mängden papper i luften vittnade om att läget var värre än så. Hon minns lukten av eld och synen av människor som föll från norra tornets högsta våningar. Människor vars enda flykt undan den outhärdlig­a hettan var ut genom ett fönster. Att det var terroriste­r förstod hon när hon ögonblicke­t senare såg en Boeing 767 flyga in i södra tornet klockan 09:03. Rakt in i Fuji Bank.

– Det bullrade som ett tåg, beskriver hon kraschen.

Tim Frolich hade hunnit ta sig ner till 60:e våningen och tillfällig­t lämnat trapphuset för att hämta andan i en utrymd kontorslok­al när han plötsligt kastades mot marken.

– Jag kan bara beskriva det som att rummet smällde till. Takplattor­na hängde ner och det tjöt i mina öron, säger han.

Omtöcknad tog han sig till trapphuset igen där stämningen bland folk på väg ner nu var panikartad.

En undersökni­ng visar att folk rörde sig neråt med en hastighet på en våning per minut på grund av trängsel, blockerade passager och den fysiska utmaningen nedfärden innebar.

❞ Vi förlorade 23 kollegor i attacken och sedan dess har ytterligar­e 269 dött i sjukdomar relaterade till den förorenade luften de andades in.

Jag kan bara beskriva det som att rummet smällde till. Takplattor­na hängde ner och det tjöt i mina öron.

Glenn var den typ av person som alltid sträckte ut en hand. När han hjälpt sina kollegor att evakueras lånade han en första hjälpen-väska av en räddningsa­rbetare på kontoret, skyndade till World Trade Center – och sprang in i södra tornet.

 ?? FOTO: PONTUS HÖÖK ?? Vyer förändras. I bakgrunden One World Trade Center, den 541 meter höga byggnad som invigdes 2013 och ersatte de två tvillingto­rnen.
FOTO: PONTUS HÖÖK Vyer förändras. I bakgrunden One World Trade Center, den 541 meter höga byggnad som invigdes 2013 och ersatte de två tvillingto­rnen.
 ??  ??
 ?? FOTO: PONTUS HÖÖK ?? Terry Tobin glömmer aldrig synen av människor som föll från norra tornets högsta våningar. Hon stod nere på gatan och dirigerade bort folk från tornen.
FOTO: PONTUS HÖÖK Terry Tobin glömmer aldrig synen av människor som föll från norra tornets högsta våningar. Hon stod nere på gatan och dirigerade bort folk från tornen.
 ?? FOTO: PONTUS HÖÖK ?? Tim Frolichs liv förändrade­s fullständi­gt på mindre än två timmar. Arbetsplat­sen, nätverken och vännerna försvann. Han fick börja om på nytt.
FOTO: PONTUS HÖÖK Tim Frolichs liv förändrade­s fullständi­gt på mindre än två timmar. Arbetsplat­sen, nätverken och vännerna försvann. Han fick börja om på nytt.
 ?? HÖÖK
FOTO: PONTUS ?? Jay Winuk går ofta här vid bronsskulp­turen som installera­ts i hans brors namn. Den föreställe­r en scen av räddningsa­rbetet tillägnad de förolyckad­e hjältarna.
HÖÖK FOTO: PONTUS Jay Winuk går ofta här vid bronsskulp­turen som installera­ts i hans brors namn. Den föreställe­r en scen av räddningsa­rbetet tillägnad de förolyckad­e hjältarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland