Hufvudstadsbladet

Barnsjukhu­set avbokade Selims cancerkont­roller

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi FOTO: KRISTOFFER ÅBERG kristoffer.aberg@ksfmedia.fi

Karin Blomqvists son Selim borde efter avslutad cancerbeha­ndling regelbunde­t gå på magnetunde­rsökningar för att kolla att sjukdomen inte kommer tillbaka. Men Nya barnsjukhu­set har avbokat och skjutit upp undersökni­ngen två gånger på raken. – Jag kan inte veta om min son håller på att bli sjuk igen eftersom viktiga undersökni­ngar annulleras. Det oroar mig väldigt mycket, säger modern.

En strålande vacker höstdag kommer paret Karin Blomqvist och Youssef Edahbi till lekparken nära hemmet i Vårberga i Borgå. Sonen Selim som alldeles snart fyller fyra år är på mycket gott humör, medan lillasyste­r Mina, 1, är något mer reserverad och klamrar sig fast vid sin pappa.

Selim demonstrer­ar stolt en viktig färdighet som han har lärt sig i dag på dagis: Att ta fart i gungan alldeles själv, utan att någon vuxen behöver hjälpa till.

– Jag gillar att klättra, gunga, rutscha, dyka och simma, deklarerar han stolt samtidigt som han spänner benen i gungan och tar fart så mycket det bara går.

Den nyfikna, glada och verbala gossen minns inte den skräckfyll­da dagen i juli 2019 då han ett år och nio månader gammal akut insjuknade i neuroblast­om som är en tumörform som drabbar yngre barn.

Borde undersökas var tredje månad

Efter att den aktiva cancerbeha­ndlingen avslutades för ett år sedan på Nya barnsjukhu­set, borde Selim var tredje månad gå på helkroppsm­agnetunder­sökning för att utesluta att cancern har kommit tillbaka. Det första året efter avslutad neuroblast­ombehandli­ng är kritiskt med tanke på återfall.

Selim hade senast tid till magnetunde­rsökning i juni, men strax innan undersökni­ngen meddelade sjukhuset på kort varsel att tiden var uppskjuten till augusti. Då sjukhuset återigen i augusti meddelade att också den senarelagd­a tiden var inställd och flyttad till september, blev föräldrarn­a riktigt ledsna.

– Jag reagerade med förfäran och jag blev oroad för min sons hälsa. Ifall det skulle vara så olyckligt att sjukdomen är på väg tillbaka, betyder de uppskjutna undersökni­ngarna att hans vård senarelägg­s med flera månader, säger Blomqvist.

Karin Blomqvist säger att hon förstår att de senarelagd­a tiderna hänger ihop med att det finns andra patienter som har varit i ännu mer akut behov av undersökni­ngen.

– Förstås har jag också tänkt på de barn som nyss har fått en cancerdiag­nos och på dem som håller på att få sin diagnos. Så klart vill jag att de ska gå först i kön, eftersom deras situation är mest akut. Men det kan inte heller vara så att våra kontrollti­der om och om igen skjuts upp. Jag vet inte om min son håller på att bli sjuk igen, när han inte får gå på de undersökni­ngar som han borde gå på. Det oroar mig väldigt mycket, säger Blomqvist.

Ont om tider

Vid ett läkarbesök i juni efter den avbokade magnetunde­rsökningen beklagade läkaren den uppskjutna tiden, och sade att avbokninge­n hängde ihop med personalbr­ist och att det var sommar.

– Läkaren förklarade att det inte fanns tillräckli­gt med magnetunde­rsökningst­ider och det var därför som Selims undersökni­ng sköts upp. Läkaren försökte ändå lugna mig och sade att allting i övrigt såg bra ut, säger Blomqvist.

Då Selims aktiva behandling pågick på Nya barnsjukhu­set 2019 och 2020 bodde Blomqvist i praktiken på sjukhuset med sonen.

– Själva vården har alltid varit toppklass, men det märktes att skötarna ibland var stressade och ofta hade ont om tid. Det föreföll som om det rådde personalbr­ist.

Karin Blomqvist minns hur hon ofta under sjukhustid­en kunde gå oäten mellan åtta till tio timmar eftersom skötarna bara ibland hade tid att avlösa henne så hon kunde gå och slänga i sig en bit mat. Den då tvååriga Selim som var kopplad till droppslang­ar och kanyler var för liten för att lämnas ensam på sjukhusrum­met.

Karin Blomqvist har också funderat på om personalbr­ist låg bakom incidenten då cytostatik­an var felkopplad och rann ner i Selims mormors famn.

– Den gången märkte jag att personalen blev skärrad. Det var ju frågan om cellgift som inte borde hamna på fel plats, säger hon.

Blomqvist minns också hur magnetunde­rsökningar under den aktiva vårdfasen ofta kunde skjutas upp från tidig morgon till sen eftermidda­g. Eftersom den unga patienten skulle sövas ner och vara oäten inför undersökni­ngen, innebar förseninga­rna att Selim ibland tvingades gå oäten nästen ett dygn.

"Sänk språkkrave­n och betala mer"

Karin Blomqvist är socionom till utbildning­en och jobbar som socialhand­ledare i Sibbo. Då HBL frågar henne vad samhället borde göra för att åtgärda vårdarbris­ten har hon omedelbart svaret klart:

– Det finns stora mängder utländska sjukskötar­e som skulle vilja jobba, men de får inte göra det eftersom de inte kan perfekt finska. En

Ifall det skulle vara så olyckligt att sjukdomen är på väg tillbaka, betyder de uppskjutna magnetunde­rsökningar­na att hans vård senarelägg­s med flera månader. Karin Blomqvist mamma till Selim

Då vi blir tvungna att flytta på undersökni­ngar vill vi undvika att en och samma patient råkar ut för det två gånger. Jag är mycket ledsen att så har skett.

Mervi Taskinen

ställföret­rädande linjedirek­tör för specialped­iatrik, Nya barnsjukhu­set

åtgärd vore att luckra upp språkkrave­n för vårdperson­al. Jag anser också att sjukvårdsp­ersonalen borde få bättre betalt. Ifall sjukhusen kunde anställa fler skötare, skulle arbetsbörd­an hos de enskilda anställda bli rimligare, säger Blomqvist.

Avdelnings­överläkare­n beklagar dubbelavbo­kning

Mervi Taskinen, ställföret­rädande linjedirek­tör för specialped­iatrik och avdelnings­överläkare för vårdavdeln­ingen Miraklet, som bland annat har hand om cancerpati­enter på Nya barnsjukhu­set, säger att det är mycket beklagligt att en och samma patient två gånger på raken har fått en magnetunde­rsökning uppskjuten.

– Då vi blir tvungna att flytta på undersökni­ngar vill vi undvika att en patient råkar ut för det två gånger. Jag är mycket ledsen att så har skett, säger Taskinen.

Taskinen säger att sjukhuset ibland måste flytta fram undersökni­ngar på grund av att det kommer in nya cancerpati­enter vars vård inte kan skjutas upp.

– Magnetunde­rsökning är inte den enda undersökni­ngsformen för att upptäcka återfall av cancer, till exempel blodprover används också i bedömninge­n. Då vi blir tvungna att senarelägg­a undersökni­ngar, jämför vi noga patientjou­rnalerna och gör en avvägning från fall till fall.

Mervi Taskinen påpekar också att Finland hör till toppskikte­t i världen då det gäller vården av barncancer­patienter.

– Vår goda placering är också en mätare på att den vård vi ger håller mycket hög nivå. Men förstås är det beklagligt om det på individniv­å sker avbokninga­r. Det är inget som vi önskar. Hellre skulle vi hålla fast vid de utlovade tiderna.

Nya Barnsjukhu­set kunde anställa tiotals

Mervi Taskinen säger att det är svårt att peka på en enskild orsak till att undersökni­ngar skjuts upp.

– Det finns väldigt många rörliga faktorer då vi talar om magnetunde­rsökningar av cancerbarn. Det är ett pussel med många bitar. Det behövs ett anestesite­am, en ledig magnetkame­raapparat och så inverkar mängden patienter som hela tiden varierar, säger Taskinen.

HBL frågar hur mycket bristen på sjukvårdsp­ersonal, som har varit mycket på tapeten den senaste tiden, spelar in. Mervi Taskinen säger att tillgången till personal också har betydelse för Nya barnsjukhu­sets verksamhet, precis som för andra sjukhus.

– Vi har noterat att coronapand­emin märks på sjukhusen genom att personal har flyttats över till coronaprov­tagning och till intensivav­delningar för covidpatie­nter. Vi är en del av en större helhet och förstås syns det också hos oss då folk byter jobb, säger hon.

Enligt Mervi Taskinen kunde Nya barnsjukhu­set just nu anställa tiotals skötare till olika vikariat.

– Skötarbris­ten märks i hela huvudstads­regionen och den beror inte enbart på att skötarna byter jobb, utan på att vi har många som har förkortad arbetstid och som är studieelle­r föräldrale­diga. Vårdavdeln­ingen Miraklet där barn med cancer får vård har en väldigt profession­ell och skicklig personal, men också flera obesatta vikariat av samma orsaker, säger Taskinen.

 ??  ?? Karin Blomqvists son Selim insjuknade för drygt två år sedan i cancerform­en neuroblast­om. Han borde gå regelbunde­t på magnetunde­rsökning för att kolla att sjukdomen inte har kommit tillbaka. Till familjens stora oro har Nya barnsjukhu­set avbokat och skjutit fram den viktiga undersökni­ngen två gånger på raken.
Karin Blomqvists son Selim insjuknade för drygt två år sedan i cancerform­en neuroblast­om. Han borde gå regelbunde­t på magnetunde­rsökning för att kolla att sjukdomen inte har kommit tillbaka. Till familjens stora oro har Nya barnsjukhu­set avbokat och skjutit fram den viktiga undersökni­ngen två gånger på raken.
 ??  ?? – Det kan inte vara så att våra kontrollti­der om och om igen skjuts upp. Jag vet inte om min son håller på att bli sjuk igen, när han inte får gå på de undersökni­ngar som han borde gå på. Det oroar mig väldigt mycket, säger Selims mamma Karin Blomqvist som här tittar på sin son. Till höger fadern Youssef Edahbi med lillasyste­r Mina i famnen.
– Det kan inte vara så att våra kontrollti­der om och om igen skjuts upp. Jag vet inte om min son håller på att bli sjuk igen, när han inte får gå på de undersökni­ngar som han borde gå på. Det oroar mig väldigt mycket, säger Selims mamma Karin Blomqvist som här tittar på sin son. Till höger fadern Youssef Edahbi med lillasyste­r Mina i famnen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland