Hufvudstadsbladet

Brett stöd för coronainty­get bland företagare

En gallup visar att nästan tre av fyra företagare stöder ett så kallat coronapass. Men det finns en betydande minoritet som ser problem med passet.

- SPT

Hela 74 procent av företagarn­a stöder tanken på ett coronainty­g. Det visar en gallup som organisati­onen Företagarn­a i Finland låtit göra.

Intyget, ofta kallat coronapass, skulle innehålla informatio­n om att man har fått två doser vaccin, redan har varit sjuk i covid-19 eller att man har fått ett negativt testresult­at. Det skulle ge tillträde till bland annat evenemang och restaurang­er.

Av de tillfrågad­e företagarn­a är 18 procent negativt inställda till ett coronainty­g medan 8 procent inte tog ställning.

Större företag mest positiva

Mikael Pentikäine­n, verksamhet­sledare för Företagarn­a i Finland, säger att företagarn­a överlag anser att ett intyg skulle vara bra för affärerna, men att det också finns ett betydande motstånd mot intyget.

”Många upplever att ett coronapass bland annat riskerar att göra det svårare att bemöta kunderna likvärdigt”, säger Pentikäine­n i ett pressmedde­lande.

Det finns också klara skillnader mellan olika grupper av företagare. Över en tredjedel av de som är yngre än 40 år motsätter sig ett coronainty­g, medan endast 12 procent av 60-plussarna är negativa till intyget.

Företagare med över 10 anställda är överlag mer positiva till intyget än småföretag­are.

Gallupen genomförde­s via en nätpanel och via e-post av bolaget Kantor. Den besvarades av 1 040 företagare under perioden 10–24 augusti.

Regeringen förbereder ett officiellt coronainty­g, och liknande intyg har redan testats vid evenemang runtom i landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland