Hufvudstadsbladet

Norska ungdomar får bara en spruta

Norska barn mellan 12 och 15 år kommer få bara en vaccindos – Norge vill gardera sig mot hjärtmuske­linflammat­ion. I Finland vaccinerar man samma grupp två gånger – ett avvägt beslut enligt Hanna Nohynek.

- DANN PETTERSSON

Hanna Nohynek, vaccinexpe­rt och överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, förklarar skillnader­na mellan de nordiska länderna med att de tolkar vaccinatio­nsdata något olika.

Det handlar om ländernas riskprofil, säger hon. I Sverige har man till exempel traditione­llt inte gett influensav­accin till barn och unga som inte hör till uttalade riskgruppe­r, säger Nohynek.

Den nu aktuella frågan gäller förhöjd risk för hjärtmuske­linflammat­ion som en följd av vaccinet.

– Enligt den informatio­n vi har från USA och Israel är två doser för 12–15 åringar fördelakti­gt. Det är en fråga om att väga för- och nackdelar mot varandra. Vår slutsats är att fördelarna överväger nackdelarn­a i den här frågan.

De finländska myndighete­rna fortsätter att följa och vid behov omvärdera situatione­n. Nohynek säger att den nuvarande slutsatsen är att två sprutor är bättre än en. Men, understryk­er överläkare­n, om nya rön framkommer är man beredd att revidera beslutet.

– I USA har man delat ut tiotals miljoner doser till 12–15-åringar. Där har man inte sett en så stor ökning av hjärtmuske­linflammat­ionfall att det finns skäl för att slopa den andra dosen.

Om en dos var nog för att ge ett effektivt långtidssk­ydd mot coronaviru­set och dess varianter, kunde det se annorlunda ut.

Men enligt Nohynek ger en enkel dos inte ett gott långtidssk­ydd, och det är den huvudsakli­ga orsaken till att Institutet för hälsa och välfärd vill fortsätta dubbelvacc­inera ungdomarna.

Risken finns

Att det finns en viss risk för hjärtmuske­linflammat­ion är klart enligt Nohynek.

– Vi vet att risken finns och att den är speciellt uttalad för män i åldrarna 18 till 21 år, baserat på data från USA och Israel. För 12–15-åringarna är risken aningen förhöjd, men inte på en nivå att det är alarmerand­e.

De konstatera­de fallen av hjärtmuske­linflammat­ion har vanligen haft relativt milda symtom.

– Symtomen har varit övergående och efter ett par dagar på sjukhus har patientern­a generellt kunnat skrivas ut och åka hem helt friska.

Undersökni­ngen gäller specifikt RNA-vaccinen. Enligt Nohynek är det ännu för tidigt att säga om det är någon skillnad mellan Moderna- och till exempel Pfizervacc­inet.

 ?? FOTO: SILJA-RIIKKA SEPPÄLÄ/LEHTIKUVA ?? Barn vaccineras på olika sätt i de nordiska länderna. Norge väljer att vaccinera dem bara en gång, medan Finland väljer två doser.
FOTO: SILJA-RIIKKA SEPPÄLÄ/LEHTIKUVA Barn vaccineras på olika sätt i de nordiska länderna. Norge väljer att vaccinera dem bara en gång, medan Finland väljer två doser.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland