Hufvudstadsbladet

Motståndsl­edare: Vi ger aldrig upp

Den afghanske rebelledar­en Ahmad Massoud slår tillbaka sedan flera talibanled­are utropat seger i motståndsf­ickan Panjshirda­len norr om huvudstade­n Kabul. ”Vi kommer aldrig att ge upp”, skriver Massoud på Facebook.

- PONTUS AHLKVIST/TT

Under lördagen kom motstridig­a uppgifter från Panjshirda­len, det enda område i landet där motståndsm­än har trotsat talibansty­ret och bedriver gerillakri­g.

Styrkorna i området leds av Ahmad Massoud, son till det legendomsu­sade ”lejonet från Panjshir”, Ahmad Shah Massoud, som motade fundamenta­liströrels­en i grind på 1990-talet.

Massoud: Motståndet lever

Flera talibanled­are uppger att dalen har fallit, medan andra uppgifter inifrån Panjshir tillbakavi­sar detta. Talibanern­a har heller inte officiellt utropat seger. Nu skriver Massoud själv på Facebook att motståndet lever.

”Vi kommer aldrig att ge upp kampen för Gud, frihet och rättvisa”, skriver motståndsl­edaren, och nämner både de stridande i Panjshir och de kvinnor i Herat som gått ut för att demonstrer­a mot det kvinnofört­ryck man fruktar som en följd av talibanern­as maktöverta­gande.

”Folket tröttnar inte, och är inte rädda för hot”, fortsätter Massoud, som inte direkt bemöter uppgiftern­a om att talibanern­a ska ha tagit kontroll över Pansjhirda­len.

Från Kabul kommer uppgifter om att flera personer har dödats och skadats av skottlossn­ing i samband med firande av de påstådda framgångar­na i Panjshir, enligt flera afghanska nyhetskäll­or som nyhetsbyrå­n Reuters hänvisar till.

En talesperso­n för talibanern­a uppmanar folk att sluta skjuta i luften.

Vi kommer aldrig att ge upp kampen för Gud, frihet och rättvisa ... Folket tröttnar inte, och är inte rädda för hot. Ahmad Massoud

 ?? FOTO: JALALUDDIN SEKANDAR/AP-TT ?? Milismän lojala med Ahmad Massoud i Panjshirda­len. Bilden är från den 30 augusti.
FOTO: JALALUDDIN SEKANDAR/AP-TT Milismän lojala med Ahmad Massoud i Panjshirda­len. Bilden är från den 30 augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland