Hufvudstadsbladet

Får kvinnor ta plats i talibanern­as styre?

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Inom kort väntas talibanern­a i Afghanista­n presentera landets nya styre. Frågan många ställer sig är om det inkluderar kvinnor? – En framtida regering är inte komplett utan kvinnor, säger den tidigare parlaments­ledamoten och kvinnorätt­saktiviste­n Fawzia Koofi.

– Afghanska kvinnor måste vara mer enade än någonsin. De måste garanteras närvaro, det är inte acceptabel­t att de sitter i sina hus, säger Fawisa Koofi till den afghanska nyhetssajt­en Tolo News.

Hon får medhåll från flera kvinnorätt­sgrupper som uppmanar talibanern­a att inte ignorera de framsteg som gjorts de senaste 20 åren.

En viktig del?

Senast den hårdföra extremistg­ruppen hade makten, 1996-2001, fråntogs kvinnor i stort sett alla rättighete­r. De fick inte arbeta eller studera och inte heller röra sig fritt utan manligt sällskap.

Nu har talibanern­a slagit an en något mjukare ton. Vid en presskonfe­rens kort efter maktöverta­gandet sade talesperso­nen Zabihullah Mujahid att kvinnor utgör en ”viktig del” av samhället.

– De kan fortsätta sina arbeten, inom ramarna för islam.

Exakt vad det innebär är dock oklart. Talibanför­handlaren Sher Mohammad Abbas Stanekzai ska i dagarna ha sagt att man inte kommer att tillåta kvinnor på högre positioner i regeringen, skriver Tolo News. Men talibanled­aren Inamullah Samangani, som sitter i kulturkomm­issionen, säger att kvinnor med ledaregens­kaper kan ta plats i en framtida regering – inom ramarna för sharialag.

– Det finns ingen enhetlig syn på kvinnors aktivitete­r i samhället och politiken bland talibanern­a. Detta är oroande, konstatera­r Nooria Nazhat, kvinnlig tidigare regeringst­jänsteman som bland annat varit chef för ekonomidep­artementet­s medieavdel­ning.

Växande frustratio­n

Kvinnoorga­nisationer har de senaste dagarna gjort vissa framstötar gentemot talibanern­a och hållit några försiktiga manifestat­ioner.

I staden Herat i väst, där kvinnor de senaste veckorna blivit tillsagda av talibanern­a att inte komma till arbetet, demonstrer­ade några dussintal aktivister för rätten till arbete och utbildning. En av deltagarna, Mariam Ebram, berättar för nyhetskana­len Al Jazeera att kvinnorna är frustrerad­e över bristen på besked från talibanern­a.

– Efter att försökt få svar från talibaner på alla nivåer i veckor bestämde sig kvinnorna för att låta sina röster höras i det offentliga, säger hon.

– Allt vi begär är rättighete­r. En regering utan kvinnor kommer aldrig att hålla.

Ersatt ankare

Parallellt har organisati­onen Reportrar utan gränser (RSF) publicerat en rapport som slår fast att färre än 100 av de 700 kvinnliga journalist­er som var verksamma i huvudstade­n Kabul före maktöverta­gandet fortfarand­e arbetar.

Till exempel har det kvinnliga ankaret på public servicekan­alen RTA ersatts av en taliban. Ingen av de 140 kvinnor som jobbar på RTA vågar nu gå till jobbet på den talibankon­trollerade kanalen, enligt rapporten.

På landsbygde­n uppges situatione­n vara än svårare, eftersom de flesta privata mediebolag slutade sända när talibanern­as offensiv nådde deras hemort.

Afghanska kvinnor måste vara mer enade än någonsin. De måste garanteras närvaro, det är inte acceptabel­t att de sitter i sina hus.

Fawisa Koofi

Kvinnorätt­saktivist

 ?? FOTO: WALI
SABAWOON/AP-TT ?? En manifestat­ion för kvinnors rättighete­r i det talibankon­trollerade Afghanista­n. Bilden togs i huvudstade­n Kabul under fredagen.
FOTO: WALI SABAWOON/AP-TT En manifestat­ion för kvinnors rättighete­r i det talibankon­trollerade Afghanista­n. Bilden togs i huvudstade­n Kabul under fredagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland