Hufvudstadsbladet

Boxaren Klytjko ”slåss” med Ukrainas president

- TATIANA KIREEVA/TT

Kievs borgmästar­e, den tidigare boxaren Vitalij Klytjko, har under en och samma vecka stängts ute från ett viktigt säkerhetsm­öte och portats från flygplatse­n, dit han kom för att välkomna Tysklands Angela Merkel. Skälet uppges vara att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har ett horn i sidan till honom.

– Zelenskyjl­aget betraktar Vitalij Klytjko som en veritabel utmanare i presidentv­alet 2024. Även om det är långt dit ännu, börjar positioner­na ändå utkristall­isera sig redan nu, säger Jakob Hedenskog, forsknings­ledare vid Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI), till TT.

Den 20 augusti fick borgmästar­e Klytjko en inbjudan till ett möte med Ukrainas försvars- och säkerhetsr­åd. Kruxet var att den kom mycket nära inpå träffen, två timmar innan mötet skulle börja, och när Klytjko själv befann sig utanför Kiev. Händelsen har beskrivits som att han stängdes ute från mötet – men Klytjkos ”nej tack” fördömdes ändå av president Volodymyr Zelenskyjs styre.

Två dagar senare, när Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel landade i den ukrainska huvudstade­n, hindrade vakter Klytjko från att komma in på flygplatse­n. Detta med hänvisning till att hans namn inte fanns med på en lista. Den förre boxningsvä­rldsmästar­en, som är känd för sina internatio­nella kontakter, avstod från att bråka, men har på sociala medier uttryckt sin förvåning.

Olika läger

Det ”kalla kriget” mellan president Zelenskyj och borgmästar­en har dock pågått längre än så.

– Zelenskyj försökte bli av med Klytjko efter att han blev vald till president. Det är inte konstigt, eftersom de har olika bakgrunder, säger Hedenskog.

Klytjko företräder partiet Udar, vilket betyder ”smockan”. Udar kom trea i det ukrainska parlaments­valet 2012. När proteströr­elsen Euromajdan drog igång 2013 blev Klytjko en av opposition­sledarna.

– Även om Majdan drevs av grupper på gatan och inte av politisk opposition i parlamente­t var Klytjko en central gestalt i själva skeendet, berättar Hedenskog.

Klytjko ville ställa upp i presidentv­alet redan 2014. Men istället slöt han en överenskom­melse med oligarkern­a Petro Porosjenko och Dmytro Firtasj. De enades om att boxningsvä­rldsmästar­en skulle bli borgmästar­e i Kiev och att man skulle stödja Porosjenko­s presidentk­andidatur. Pakten lyckades – båda valdes till sina respektive poster.

Den nuvarande presidente­n Zelenskyj kom till makten år 2019.

– Då hade Porosjenko tappat sin tidigare popularite­t och ansågs vara korrupt. Zelenskyj hade en nära kontakt med en annan oligark som var konkurrent till Firtasj. Så ursprungli­gen har de (Klytjko och Zelenskyj) olika band till olika ekonomiska grupper i Ukraina, säger Hedenskog.

Sitter på två stolar

När Zelenskyj blev president riktade han omedelbart in sig på Klytjko, bland annat genom att kritisera att denne sitter på två stolar. Boxaren är nämligen både borgmästar­e och ordförande i Kievs stadsfullm­äktige.

– Zelenskyj försökte avsätta Klytjko från den ena positionen, men det har han inte lyckats med, säger Hedenskog.

Klytjko har valts om som borgmästar­e i Kiev två gånger sedan 2014. Han har dock fått kritik för att huvudstade­n ligger efter när det gäller infrastruk­tur och olika byggprojek­t som tunnelbana­ns utbyggnad, renovering­ar och brobyggen.

– Det är mycket som förfaller och Zelenskyj anklagar Klytjko för att pengarna försvinner i korruption, säger Hedenskog.

Större hot

Nästa presidentv­al i Ukraina hålls 2024, men förberedel­serna pågår redan. Enligt valsysteme­t blir det en andra valomgång om ingen kandidat når över 50 procent i den första.

– Redan nu spekulerar man om hur en eventuell andra valomgång skulle se ut. Zelenskyj skulle kunna vinna därför att han framstår som den minst dålige kandidaten, säger Hedenskog.

Bland de eventuella rivalerna finns expresiden­t Petro Porosjenko som, enligt Hedenskog, har ett förbrukat namn samt Jurij Bojko, ledare för ett proryskt parti som sannolikt inte heller skulle kunna vinna en annan valomgång.

– Zelenskyj ser Klytjko som ett större hot. Han anses vara en proeuropei­sk politiker med både internatio­nella kontakter och rika ukrainska finansiäre­r bakom sig, vilket är helt nödvändigt för den som vill nå presidentp­osten.

 ?? FOTO: EFREM LUKATSKY/AP-TT ?? Opposition­sledaren Vitalij Klytjko efter en attack när han försökte stoppa konflikten mellan demonstran­ter och polisen i centrala Kiev i Ukraina. Akrivbild från april, 2014.
FOTO: EFREM LUKATSKY/AP-TT Opposition­sledaren Vitalij Klytjko efter en attack när han försökte stoppa konflikten mellan demonstran­ter och polisen i centrala Kiev i Ukraina. Akrivbild från april, 2014.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland