Hufvudstadsbladet

Högerradik­ala kvinnliga partiledar­skap

-

De populistis­ka högerradik­ala partierna är manspartie­r. De är partier av och för män. Män utgör det stora flertalet av partiernas väljare, medlemmar och representa­nter. Sannfinlän­darna är det mest mansdomine­rade av de finländska partierna: 27 procent av de manliga väljarna och 10 procent av kvinnorna lade sin röst på Sannfinlän­darna i riksdagsva­let 2019. Mansdomina­nsen gäller även riksdagsle­damöterna: 71 procent är män. Den manliga övervikten är inte unik för Sannf utan präglar högerradik­ala partier.

De högerradik­ala partiernas konservati­va familjepol­itik, motstånd mot jämställdh­etspolitik, och antifemini­sm är politik för män, som ser splittrade familjer, kvinnors bättre resultat i skola och högre utbildning, och feminister, att män halkar efter, som orsaker till vad de ser som samhällets pågående sönderfall. Partierna värnar den heteronorm­ativa familjen, motsätter sig samkönade äktenskap och ställer sig negativa till transperso­ners rättighete­r ”eftersom det är mot naturen”.

Därför är det något motsägelse­fullt att flera framgångsr­ika populistis­kt högerradik­ala partier haft kvinnliga partiledar­e. Med valet av Riikka Purra efter Jussi Halla-aho har Sannfinlän­darna sällat sig till denna skara. 1995 bildade Pia Kjaersgaar­d Dansk Folkeparti och under hennes ledning skördade partiet väljarmäss­iga framgångar och hade som stödparti stort inflytande över den danska invandring­soch integratio­nspolitike­n. När Siv Jensen tog över rodret i det norska Fremskritt­spartiet 2006 efter Carl I Hagens konfrontat­iva populistis­ka ledarskap breddades väljarbase­n och partiet tog steget in i regeringen 2013. Med Marine Le Pen har det franska högerradik­ala partiet Nationell Samling vuxit, bland annat till följd av hennes avståndsta­gande från partiets extrema ursprung symboliser­ad av hennes far partibilda­ren Jean-Marie Le Pen. Pauline Hanson grundade och tog framgångsr­ikt in det invandring­skritiska partiet One Nation Party i parlamente­t i Australien.

De kvinnliga partiledar­na har valts med uppdrag att förändra. Pia Kjaersgaar­d sjösatte en effektiv centralise­rad partiorgan­isation med intentione­n att DF skulle få politiskt inflytande. Skärpninge­n av den danska invandring­s- och integratio­nspolitike­n till vilken merparten av de danska partierna i dag anpassat tog sin början där. Siv Jensen gav Fremskritt­spartiet en mjukare framtoning och mobilisera­de kvinnliga väljare. Carl I Hagen hade bränt broar med sina populistis­ka utfall och med Siv Jensen blev Frp ett accepterat och regeringsd­ugligt parti. Marine Le

Pen har med sin så kallade avdiabolis­erande strategi bidragit till partiets normaliser­ing och nått fler kvinnliga väljare.

Riikka Purra har sagt att hon inte kommer att förändra Sannfinlän­darnas inriktning. Begränsad invandring och värnandet om den finländska nationen demografis­kt och kulturellt är hennes prioritera­de politiska frågor. Med retoriken om faran av ett föreståend­e islamskt kulturellt övertagand­e av Europa ansluter Purra sig till den europeiska nationalis­m som har inslag av extrema identitära idéer. Sannfinlän­darnas socioekono­miska förflyttni­ng högerut består, och fördjupas, då hon efterlyser lägre skatter på arbete och en mer företagarv­änlig politik. Till sin framtoning har Purra gemensamma drag med Jussi Halla-aho. Hon är saklig, känslomäss­igt kontroller­ad, har en akademisk cv och en egen blogg där hon formulerat sitt politiska credo.

De högerradik­ala partiernas kvinnliga partiledar­e möter ett specifikt dilemma. Partiledar­skap associeras med traditione­lla maskulina egenskaper som att ta plats, hårda nypor, och konflikt. De kvinnliga partiledar­na har att navigera mellan partiideol­ogins och sympatisör­ernas stereotypa uppfattnin­gar om ”manligt” och ”kvinnligt” och rollen som en karriärinr­iktad kvinna, som tagit striden om partiledar­skapet. Studier som analyserat högerradik­ala kvinnliga partiledar­e pekar på att de försöker kombinera uppdragets maskulina drag med att framhålla egenskaper som ses som feminina för att balansera motsättnin­gen. De framhåller sin empatiska förmåga, omhänderta­gande och omvårdande egenskaper och sina moderliga instinkter. Dessutom tar de avstånd från feminismen.

Riikka Purra har i intervjuer inför och efter valet till partiledar­e gett exempel på sådana strategier. Hon beskriver sig själv som sakinrikta­d, målmedvete­n och envis, och lägger sen till att hon också är känslig (”herkkä”). Det vore onekligen svårt att föreställa sig en manlig högerradik­al partiledar­e framhålla känslighet som en egenskap som gör honom lämplig för uppdraget. Men, att vara känslig är inte en svaghet, menar Purra, utan snarare en styrka. Purras empatiska förmåga har ifrågasatt­s i medier då hon onekligen har en kontroller­ad och känslolåg framtoning. Hon beskriver sin empatiska förmåga, samtidigt som hon menar att varken känslighet eller empati ska vägleda det politiska arbetet. Till exempel så måste den så kallade ”humanitära” invandring­spolitiken få ett slut.

Det ansvarstag­ande moderskape­t är också ett återkomman­de tema. Purra berättar att hon tog beslutet att kandidera till partiledar­e eftersom barnen nu var tillräckli­gt gamla, men att hon inte kunnat åta sig uppdraget medan barnen var små. Hon konstatera­r att andra, som Sanna Marin kombinerar föräldrask­ap till småbarn med uppdraget som partiledar­e och statsminis­ter, men att hon inte skulle kunna tänka sig det. Hon var hemma medan barnen var små. Förutom kritiken av kvinnliga politiker, som enligt henne prioritera­r politisk karriär framför barnen, speglar Purras uttalande en traditione­ll tankegång om att det primärt är mammans ansvar ta hand om barn och familj.

Och feminist är hon absolut inte. I enlighet med femonation­alistiska idéer är jämställdh­eten ett problem i andra kulturer, i synnerhet islam, där kvinnors mänskliga rättighete­r kränks och kvinnor förtrycks. I Finland är jämställdh­eten uppnådd då kvinnor har samma möjlighete­r som män att utforma sina liv. Det är de unga männen, som presterar sämre, som vi borde bekymra oss om. Feminister beskriver hon som vänstervri­dna kulturmarx­ister, som har akademiska teorier om könsöversk­ridande kategorier utan fäste i verklighet­en.

Sannfinlän­darnas politik kommer inte att förändras under Riikka Purras ledning, och frågan är vilket avtryck hon kommer att ge på partiet. Fler kvinnliga väljare? En fördjupnin­g av den ekonomiskt liberala politiken?

”Det vore onekligen svårt att föreställa sig en manlig högerradik­al partiledar­e framhålla känslighet som en egenskap som gör honom lämplig för uppdraget.”

ANN-CATRIN JUNGAR

är Jakobstads­bördig forskare i högerpopul­ism vid Södertörns högskola i Stockholm.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland