Hufvudstadsbladet

”Bara att sätta pannan till”

Joel Pohjanpalo gjorde matchens enda mål då Finland besegrade Kazakstan i VM-kvalet med 1–0. – Ett jättefint inlägg av Jere Uronen, säger Pohjanpalo men får inte medhåll av ytterbacke­n.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

– Jag tyckte inte att inlägget var särskilt bra. Tur att det finns duktiga killar i straffområ­det som kan göra något också med lite sämre bollar, säger Uronen.

Pohjanpalo­s skicklighe­t i luftrummet är ingen nyhet. Det visade han igen då han gick upp och mötte Uronens hårda boll perfekt. Bollen seglade i en vacker båge i mål.

– Klart att man nött de nickarna tusentals gånger men rent tekniskt sett är det inte den allra lättaste grejen att få rätt träff på bollen. Nu var Uronens inlägg så hårt att det mest handlade om att styra in bollen, säger Pohjanpalo om sitt tionde landslagsm­ål.

Inför matchen talades det mycket om tålamod och kontroll. Finland lyckades bra med båda bitarna även om det stundtals var lite trögt i spelet framåt.

– Vi visar tålamod och spelar smart. Då vi tappar bollen är vi så väl samlade att vi kan bryta. De får ju inte särskilt många lägen. Vi har ett par längre sjok då vi trycker tillbaka dem på offensiv planhalva. Ett par sämre sjok också men överlag kan vi vara nöjda, säger Schüller som i Tim Sparvs frånvaro agerade kapellmäst­are på det defensiva mittfältet.

– Ingen ny roll för mig. Har spelat den positionen hela säsongen i Djurgården, säger Schüller som hört till Allsvenska­ns bästa mittfältar­e i år.

Metodiskt och lugnt

För några år sedan och med en annan tränare kunde kanske en viss oro ha spritt sig i laget då målchanser­na inte resulterad­e i nätrassel. Men den metodik som finns i Finlands

spel under Markku Kanerva ger resultat och har så gjort i flera år.

– Jag tycker vi klarar av att göra det vi kommit överens om att göra. Tre poäng var det vi skulle ha och det fixade vi, säger Uronen.

Drömmen om VM i Qatar kom lite närmare denna vackra höstefterm­iddag.

– Jätteskoj att spela inför så mycket folk på ett kärt stadion och i fint väder. Nu åker vi ner till Paris och försöker få med oss poäng, säger Schüller.

Uronen var inte sen att prisa hemmapubli­ken och i synnerhet norra kurvan som höll föredöm

ligt mycket låda under matchen.

– Publikens effekt på oss kan aldrig underskatt­as. Då du har det vrålet i ryggen glömmer du mjölksyran i benen, säger Uronen.

Mot Kazakstan var Finland klar favorit. Mot Frankrike i Lyon på tisdag är det givetvis tvärtom.

– Ribban har höjts. Det förväntas ganska mycket av oss numera och det är bara bra. Press och förväntnin­gar finns alltid i toppfotbol­l. Vi fixade detta och tar med oss tre poäng till Lyon, säger Pohjanpalo.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Joel Pohjanpalo mötte Jere Uronens inlägg perfekt och nickade in matchens enda mål.
■
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Joel Pohjanpalo mötte Jere Uronens inlägg perfekt och nickade in matchens enda mål. ■
 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? ■ Rasmus Schüller gjorde en gedigen insats på det centrala mittfältet.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ■ Rasmus Schüller gjorde en gedigen insats på det centrala mittfältet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland