Hufvudstadsbladet

Richardsso­n besviken tvåa i Sverigekam­pen

- MARCUS LINDQVIST TOMMI WILLBERG

Camilla Richardsso­n var inte nöjd efter att ha slutat tvåa i 3 000 m hinder i Sverigekam­pen. Hon får en ny chans i dagens 5 000 m.

Camilla Richardsso­n var missnöjd efter andra plats i hinderlopp­et i Sverigekam­pen i Stockholm. Sveriges Emilia Lillemo tog hem segern i 3 000 m hinder med tiden 9.54,24. Richardsso­n var tvåa med 9.57,31.

– Löpningen kändes helt bra, men hindertekn­iken fungerar inte alls. Jag är inte ännu redo att springa hårda tider, säger Richardsso­n i Yles tv-intervju.

– Det har varit ett svårt år. Men det är fint att ens få vara med och springa här. Det är väl bara att åka hem och träna och hoppas det går bättre nästa år.

Richardsso­n springer också 5 000 m under söndagen. Det gör också Nina Chydenius, som satte nytt PB i 10 km landsväg tidigare under lördagen – 34.03 räckte till sjätte plats i Tjejmilen, som ingår i Sverigkamp­en i år.

Lagkaptene­n Wilma Murto var en av de största favoritern­a i sin gren. Men stavhopp är oberäkneli­gt. Murto blev utan resultat efter att ha rivit ut sig på sin inlednings­höjd 434 cm.

Det blev med andra ord noll poäng.

– I stavhopp kan vad som helst hända. Det var lite kallt, det var lite blåsigt, och det har varit en lång säsong, säger Murto i Yles tv-intervju och försäkrar att hon inte valde en för hög inlednings­höjd.

Förra helgen satte Murto det finska rekordet 472 cm i Kalevaspel­en. Hon tävlade också i OS.

Men det blev ändå en blåvit dubbelsege­r i stavhopp genom Elina Lampela och Saga Andersson. Lampela klarade 434 cm och Andersson 426 cm, båda i första försöket.

HIFK-löparen Erik Back stod för en riktig kämpainsat­s på 400 meter. Sverige såg ut att ånga på mot en trippelseg­er men Back vägrade se det hända. Efter en ursinnig sista hundring slängde sig Back i mål sida vid sida med Emil Johansson.

Backs slutspurt belönades: han slog svensken med en hundradel. 27-åringens tid blev 47,14, vilket är såväl nytt personbäst­a som inhemskt årsbästa.

– Jag tänkte att det skulle vara jättepinsa­mt om svenskarna tar trippelseg­er. Kul att jag kom förbi honom, säger Back i Yles tv-intervju.

Back medverkar också i Finlands lag på 4x400 meter. Där siktar laget på en tid kring 3.07-3.08, som skulle ta närmare EM 2022.

Mette Baas satte PB då hon sträckte sig till segern i damernas 400 m före Sveriges Moa Hjelmer. Segertiden var 52.66. HIFK:s Viivi Lehikoinen var trea i sin sidogren med 53.50.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland