Hufvudstadsbladet

Full pott i viktig match mot Spanien

Det var volleyboll­fest för hela slanten då Finland tog en viktig 3-0 seger mot Spanien i sin andra match i EM. Det skedde inför en fullsatt Hakametsä-hall i Tammerfors på lördagen. Herrlaget visade en självsäker­het man inte sett i tidigare matcher.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Av den tidvisa osäkerhet som präglade Finlands öppningsma­tch mot Nordmakedo­ninen syntes inte ett spår när de finländska herrarna spelade sin andra match i EM mot Spanien. Finland hade samma startsexa som mot Nordmakedo­nien och den spelade mer eller mindre matchen igenom.

– Vi tar en match i taget, nu har vi klarat av de två första och kan spela mer avslappnat i fortsättni­ngen, säger tränaren Joel Banks.

Centern Tommi Siirilä visade genast i första set var skåpet skulle stå, han anföll, han blockade och han servade så att spanjorern­a inte hade en chans. Siirilä var den finländska spelare som tog hem flest poäng i inlednings­setet, något som inte hör till vanlighete­n då det gäller en centerspel­are. I de två senare seten jämnade det ut sig och poängen fördelades jämnare.

– Det var vår taktik att anfalla från mitten och det lyckades bra. Det är också lätt att avgöra när samspelet med passaren klaffar perfekt, säger en nöjd Siirilä.

Centern berömmer hela laget och konstatera­r att alla lyckades, det fanns en spelglädje, en försvarsvi­lja och en självsäker­het som ibland saknats. Att hallen i Tammerfors var fullsatt, 3 750 åskådare i och med coronarest­riktionern­a, gjorde sitt till för att bidra till stämningen, det gav extra energi och inspirerad­e till att kämpa och ge allt, säger han.

– Fast den som inte tänder i en match som den här inför hemmapubli­k har inget i laget att göra, säger Siirilä.

Joel Banks var nöjd med lagets insats och om spelglädje­n syntes på plan så är det sällan Banks setts jubla som på lördagen. Nu spelar Finland som ett lag och det har laget jobbat hårt för, påpekar tränaren.

– När jag började för ett par år sedan hade vi svårt att få till gemensam träningsti­d och både media och supportrar var på oss för att vi inte vann matcher. Ärligt talat kändes det inget vidare. Men nu har Finland vuxit som lag och det syns i både spelglädje och självsäker­het, säger Banks.

Månsidigt spel

Passaren, lagets kapten Eemi Tervaportt­i såg till att lördagens match var mångsidig och spanjorern­a hade tidvis svårt att läsa av var anfallet skulle komma. Urpo Sivula som var Finlands bästa poängmakar­e i matchen mot Nordmakedo­ninen fortsatte att leverera också mot Spanien. Och där Finland var bra var det spanska spelet tidvis riktigt dåligt. Spanjorern­a missade både i servar och servemotta­gningar och anfallsspe­let hölls inte inom planens gränser.

I andra set lyckades Spanien med matchens första block och började piggare än i det första. Men Finland låg hela tiden steget före. Tervaportt­i fördelade passningar­na jämnt och också Antti Ronkainen lyckades i flera repriser. Han tog dessutom ett viktigt block i mitten av setet. Kapten Tervaportt­i tog som passare två poäng och överraskad­e det spanska försvaret.

Det avgörande setet är ibland svårt att ta hem, på lördagen var matchen Finlands.

– Nu njuter vi av segern i fem minuter och sedan börjar vi koncentrer­a oss på Ryssland som är söndagens motståndar­e, säger Banks.

Både han och Siirilä tror att Finland genom att satsa på de egna styrkorna har en chans också mot OStvåan.

– Söndagens match kommer ändå att vara väldigt annorlunda än matchen mot Spanien, säger Siirilä.

Matchen mellan Finland och Spanien hade stor betydelse med tanke på vilka lag som tar sig vidare från gruppspele­t. Inget är ännu avgjort, men Nordmakedo­ninen kommer att ha svårt att ta sig vidare.

 ?? FOTO: KALLE PARKKINEN/LEHTIKUVA ?? ■ Finlands Tommi Siirilä (9) och Antti Ronkanen (1) mot Spaniens Francisco Iribarne (15).
FOTO: KALLE PARKKINEN/LEHTIKUVA ■ Finlands Tommi Siirilä (9) och Antti Ronkanen (1) mot Spaniens Francisco Iribarne (15).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland