Hufvudstadsbladet

”Kan inte stoppa fansen från att bua ut Lewis”

Lewis Hamilton lär inte få något varmt välkomnand­e på rivalen Max Verstappen­s hemmabana Zandvoort där Hollands GP avgörs framför 70 000 åskådare.

- FREDRIK AF PETERSENS

Efter kraschen i Silverston­e är den sjufaldige mästaren Lewis Hamilton den minst populära föraren den här helgen då F1-cirkusen fortsätter på Max Verstappen­s bakgård. Och det är inte första gången man buar ut honom. Verstappen­s fans följer honom runt i Europa och när de ser engelsmann­en låter de honom veta vad de tycker. Det är en atmosfär som förändrats.

När Michael Schumacher tävlade hade han vad som kallades för ”Schumis armé” som kom till alla lopp i hela världen. I Hockenheim i Tyskland finns en campingpla­ts och där stod tält tätt ihop. I det ena fanns Schumacher­s fans och i de bredvid David Coulthards, Damon Hills och Mika Häkkinens. På kvällen satt man tillsamman­s och grillade och diskuterad­e i sansad ton F1. Burop från läktaren? Aldrig. Nu låter det helt annorlunda. – Jag kan inte stoppa fansen från att bua Lewis, säger VM-tvåan Verstappen som efter segern i Belgien bara har tre poäng upp till britten.

– När man går på en fotbollsma­tch, där fansen är mycket passionera­de, blir motståndar­na utbuade. Någon från hemmalaget kan inte gå upp till den som kommentera­r loppet och be honom säga att de skall sluta, fortsätter Verstappen.

– Så jag kan inte säga till dem att sluta för jag är inte en av dem. Jag är helt fokuserad på vad jag skall göra. Helt säker på att de flesta är här för att ha en bra helg. Några vill bua men det är inget jag kan bestämma för dem. Man kan inte säga att man inte får bua för tror någon verkligen att de skulle lyssna på mig? Att de buar ger mig inte någon extra motivation.

Hoppas på respekt

Zandvoort-banans chef Jan Lammers hoppas att Verstappen­s ”orange armé” bemöter och behandlar Hamilton med respekt.

– Vi pratar om en sjufaldig världsmäst­are, säger Lammers.

– Förstör inte helgen med en reaktion för en enda händelse. När publiken börjar bua eller uppträder osportslig­t säger det något om de som gör det. Vi vill inte ha en huligansit­uation som i fotboll.

Max Verstappen­s pappa Jos är inne på samma linje. Han följer racet från hemmasoffa­n för att han har sagt att han inte vill att någon skall försöka ”använda” honom för att hetsa upp atmosfären.

– Kraschen är en sak men det sätt som Lewis reagerade på efter loppet gillade jag verkligen inte och det gjorde inte heller många fans. Jag hoppas trots allt att fansen uppträder profession­ellt och inte bara buar utan också visar Lewis respekt, säger Jos Verstappen till ”Radio 538”.

Efter kraschen på Silverston­e fick Verstappen tillbringa natten på ett sjukhus. Hamilton firade däremot segern som inget hade hänt. Han försvarade sig med att han visste bara att rivalen var oskadad.

Kanske kommer man att bua ut Valtteri Bottas också för kraschen i starten i Ungern. Verstappen var där ett oskyldigt offer och hade sedan inte en chans att köra om en plats på pallen. Det blev bara en nionde plats. De två incidenter­na är orsaken till varför Verstappen tappat sin VM-ledning.

Hamilton: ”Förstår det”

Vad säger då Hamilton själv om det laddade läget inför Verstappen­s hemmapubli­k?

– Jag har aldrig varit på en match eller något annat evenemang och buat. Men jag förstår det. Det sker ju i fotboll och det handlar om den passion som fansen har. Eller den motvilja som vissa har mot sina motståndar­e.

– Jag respektera­r känslorna och reaktionen kommer bara att sporra mig. Ju mer motvind jag har, desto mer tänder det mig. Jag försöker förvandla den negativa energin till en positiv. Dessutom vet jag att det på läktaren kommer att sitta en liten grupp Hamilton-fans från Nederlände­rna, vilket jag uppskattar och beundrar för att de kommer att stå ut med buropen, säger Hamilton.

 ?? FOTO: KENZO TRIBOUILLA­RD/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Max Verstappen startar från första rutan framför en fanatisk hemmapubli­k på 70 000 personer på banan Zandvoort i Nederlände­rna.
FOTO: KENZO TRIBOUILLA­RD/LEHTIKUVA-AFP ■ Max Verstappen startar från första rutan framför en fanatisk hemmapubli­k på 70 000 personer på banan Zandvoort i Nederlände­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland