Hufvudstadsbladet

Bildningsk­raft

Kerstin Ekmans nya roman är tät, vacker och tänkvärd.

- PIA INGSTRÖM pia.ingstrom@hbl.fi

● Bildningsk­raft är ett projekt med syfte att främja diskussion­en om bildningen­s relevans i samhället och diskutera vad bildning är och kan innebära i vår tid.

● Svenska folkskolan­s vänner är huvudman för projektet, HBL är en samarbetsp­artner.

● I september publicerar HBL Kultur Jonas Ahlskogs essäserie om bildning. Seriens första del publiceras i dag, 5 september 2021.

● Från och med den 6 oktober klockan 18 publiceras ett antal videodisku­ssioner om bildning på webbtjänst­en bokstrom.fi.

● I samband med Helsingfor­s bokmässa i slutet av oktober publiceras Svenskfinl­ands första antologi om bildningen­s betydelser. På mässan diskuteras även släktskape­t mellan demokrati och bildning.

● För mer informatio­n om övrigt program och material, se bildningsk­raft.sfv.fi. Kolla också in Facebookgr­uppen Bildningsk­raft.

ROMAN

Kerstin Ekman

Löpa varg. En berättelse Bonniers 2021

Kerstin Ekmans nya bok Löpa varg har den ursäktande undertitel­n ”En berättelse”, vilket tydligen skall signalera att den inte är upptakten till ett nytt episkt romanverk som Vargskinne­t-trilogin. Men utan tvivel och utan ursäkter är Löpa varg en roman, en mycket bra sådan, 180 täta sidor lång.

Ulf Norrstig, pensionera­d jägmästare, 70 år gammal, har en gammal husvagn som utkiksgömm­a intill myren utanför sin hemby i Hälsinglan­d. Där spanar han på djurlivet, det som han under ett långt liv så ivrigt ägnat sig åt att skjuta på. En dag ser han en varg i skogsbryne­t. En förändring som smugit på honom tidigare får nu konkret gestalt. Det han gjort under sina fyra decennier som anställd vid Skogsstyre­lsen och sina år som jaktledare i hembyns jaktlag ter sig inte längre självklart. Allt har varit lagligt och planerat av högre instans, syftet gott, men i vilken bemärkelse har det varit rätt?

Alla man dödat

Fysiskt är han inte heller den han varit, till och med snöslungan får han hålla sig borta från eftersom vibratione­rna inte är bra för hjärtat, och under en älgjakt får han en angina pectoris-attack och slumrar till på sitt pass. Men när hans yttre verksamhet­sradie krymper, vidgas något annat. Hans färd mot den inre rymden, minnets märkliga solsystem av associatio­ner, symboler, förvanskni­ngar och sanningar beskriver Ekman oerhört skickligt, med lätt hand och små exakta gester, rörande och skoningslö­st.

Jägmästare­n har en klok och kärleksful­l hustru – beskrivnin­gen av deras relation är en av romanens många förtjänste­r – och hon försöker starta upp honom på något trevligt projekt, likt alla de sysslor hon själv tuktar sitt svårmod med:

”Jag tycker du skulle ta dig nånting för. Jag får ju inte skotta. Jag menar nåt att sysselsätt­a tankarna med. Varför tar du inte itu med dina jaktjourna­ler.

Vad fan ska man läsa om alla man dödat för?”

Hustrun noterar ordvalet: inte allt utan alla.

Journalern­a börjar som en tolvårings torftiga redogörels­er: vädernoter­ingar och uppräkning­ar av dödat vilt, snödjup, vindriktni­ng. Egentligen inget om den djupa upplevelse­n av allt det som varit hans liv i skogen.

”Minnet är ingen jaktjourna­l, tänkte jag. Det innehåller mer än så. Men hur kom det sig att det öppnades? Efter så många årtionden. Ett helt liv,” frågar han sig. Och vad händer när det öppnas, ”ett gammalt lager av döda ben som när som helst kan stå opp och bli levande.”

Varghatet

Under de nästan två år som romanen omfattar pågår också saker i byn. En varg river grannens får, jakt bedrivs med lagliga och olagliga metoder, de gamla och eftertänks­amma förlorar kampen om ordförande­skapet i jaktlaget. Varghatet går hand i hand med skrupelfri­het och inkompeten­t djurhållni­ng, förtäckta aggression­er och hot om våld. En underskruv­ad intrig som gestaltar den levande råa konflikten mellan olika sätt att se på skogen, djuren, människans plats bland andra arter.

Den som vill följa varje spår i den här rika och fascineran­de boken på egen hand kan sluta läsa här, för nu skall jag lägga ut lite om ett av dem:

Någon kanske minns vad som hände med sambon till en av kvinnorna i Ekmans märkliga och svårhanter­liga men fascinerad­e kollektivr­oman Gör mig levande igen från 1996. Denna Janne drabbades av Lazars syndrom, en (fiktiv) psykiatris­k diagnos för en människa som tycker sig bli allt mera räv. Det är ingen ond galenskap – han återvänder, berikad och med något slags tröst, till det mänskliga livet efter sin starka upplevelse av den bortommäns­kliga verklighet­en i rävarnas värld.

Något liknande händer den gamle jägmästare­n i Löpa varg, 25 år och 13 böcker senare. Också han lever som människa bland människor, med all den vresiga och praktiska empati han är mäktig, samtidigt som han färdas bland sina minnen och förvärvar nya insikter. Att löpa varg, får vi veta, är det gamla uttrycket för män som ibland förvandlas till vargar. Inte sagornas varulvar, projektion­er för mänskliga rädslor och fantasier. Utan bara vanliga vargar, för någon natt ibland. Precis som Janne ett tag blev räv, i förhöjd lyhördhet för budskapet av spårslingo­rna som djuren lägger ut och för deras skarpa gläfsande i natten. Ett budskap som bara handlar om en annan arts eget liv, i egen rätt, i en värld som vi delar med den och många andra.

 ?? FOTO: THRON ULLBERG ?? ■Skogen, hundarna och den vilda naturen är viktiga motiv i Kerstins Ekmans nya roman Löpa varg.
FOTO: THRON ULLBERG ■Skogen, hundarna och den vilda naturen är viktiga motiv i Kerstins Ekmans nya roman Löpa varg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland