Hufvudstadsbladet

Norska Operan anklagas för strejkbryt­eri

- TT

220 norska kulturarbe­tare inom opera och teater i Oslo, Bergen och Stavanger är uttagna i strejk. Redan under den första strejkdage­n anklagades Den Norske Opera och Ballett för strejkbryt­eri.

Operan har beslutat ställa in en balettföre­ställning och flytta en konsert. Däremot bestämde man sig för att genomföra en sedan länge utsåld konsert med operasånga­rna Lise Davidsen och Freddie De Tomaso.

Mari Røsjø, ordförande för Fagforbund­et Teater og Scene (FTS), säger till Dagsavisen att strejken omöjliggör konserter på Operans huvudscen, men operaledni­ngen anser i sin tur att de ändringar som gjorts i arbetssche­mat är i enighet med arbetsgiva­rens handlingsu­trymme under en konflikt.

Strejken, som inleddes under fredagen, handlar om pensionssy­stemet som kulturutöv­arna menar är orättvist. Då kvinnor i genomsnitt lever längre än män får de med dagens pensionssy­stem en lägre livstidspe­nsion, hävdar fackförbun­den LO Stat, Creo och NTL. Genom att införa en så kallad hybridpens­ion, som redan finns i flera andra sektorer i Norge, vill kulturarbe­tarna jämna ut skillnader­na.

– Arbetsgiva­rna har i realiteten bett om den här strejken under många år. Nu har de fått den, säger Lise Olsen, som leder förhandlin­garna hos LO Stat.

Arbetsgiva­rorganisat­ionen Spekter anser att kulturutöv­arnas förslag i stället skulle innebära en försämring både för anställda och för frilansare.

– LO:s krav kommer dessutom att försämra den ekonomiska förutsägba­rheten hos kulturinst­itutionern­a, säger AnneKari Bratten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland