Hufvudstadsbladet

”Vi måste börja någonstans”

– Det handlar om att ge de här kvinnorna en plats att existera, inte om att skapa nya ghetton, säger Helsingfor­s stadsorkes­ters chefsdirig­ent Susanna Mälkki apropå orkesterns arbete med historiska kvinnliga tonsättare.

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@hbl.fi

Så ljöd för första gången på kanske hundra år orkesterve­rken av Ida Moberg, Heidi Sundblad-Halme och Ingeborg von Bronsart i Helsingfor­s.

Så inleddes också Helsingfor­s stadsorkes­ters mångåriga projekt där verk av historiska kvinnliga kompositör­er arbetas fram under arbetspass som inte kallas normala övningar eller skivinspel­ningar.

Arbetsform­en som orkestern valt är verkstaden, workshopen, där orkestern under två dagar spelar igenom valda verk.

Tanken är inte att i första hand spela konserter inför publik eller göra kommersiel­lt gångbara skivinspel­ningar, utan att inlednings­vis få en känning för styckena och höra hur de låter, för att kunna sätta upp dem på konsertpro­gram i framtiden. Orkestern gör i samma veva också referensin­spelningar som andra orkestrar och dirigenter ska kunna använda för att hur musiken låter.

När Susanna Mälkki verkade som chefsdirig­ent för Ensemble Interconte­mporain i Paris arbetade hon med motsvarand­e läsdagar för att få känning för nya verk.

– Det är ett bra sätt att snabbt skapa sig en uppfattnin­g om verken att bara spela igenom dem. Det säger ganska mycket. Sedan kan man fila i oändlighet.

Hela orkesterns projekt

Susanna Mälkki säger att hon är stolt att få vara med och bildligt talat ”klippa banden” när projektet invigs.

Men hon är samtidigt glad att Helsingfor­s stadsorkes­ter som institutio­n har tagit sig an att genomföra projektet, utan att det hängts upp på henne.

– Jag sade i ett tidigt skede att om vi ska göra det här seriöst kan projektet inte vila på en eller två personer. Det finns ett helt nätverk av forskare som är experter på arkivforsk­ning och att tyda handstilar.

Därför har orkestern kommit att engagera forskare som Susanna Välimäki och Nuppu Koivisto från Helsingfor­s universite­t och Sibelius-Akademin samt arkiv, förlag och renskrivar­e från början av processen.

❞ När jag hörde musiken första gången förstod jag den fyllde ett stilistisk­t glapp i Finlands musikhisto­ria. Vi har inget som liknar den. Erkki Palola

Under arbete

Vid workshopen är det uppenbart att notmateria­let inte är perfekt. Mellan partitur och stämmor finns vissa konflikter, som träder fram tydligt när musikerna försöker reda ut vad de egentligen skall spela.

– Men allt behöver inte vara perfekt. Viktigare är att vi kommer i gång och att den här verksamhet­en småningom normaliser­as. Vi behöver börja någonstans, säger Susanna Mälkki.

Vid Helsingfor­s stadsorkes­ter bedömer man att tiden nu är mogen och att samhället är redo för en större satsning på kvinnliga tonsättare.

Framför allt känner organisati­onen hur alla drivs av upptäckarl­usten.

– Det handlar om att ge de här kvinnorna en plats att existera, inte om att skapa nya ghetton. Det är väldigt fint om de här styckena kan bli en del av repertoare­n, säger Mälkki.

Workshopen är för orkestern också ett sätt att vaska fram ny repertoar utan att tumma på kvaliteten.

– Om fyra av tio spelade stycken landar på våra konsertpro­gram i framtiden, tror jag det är ett gott resultat. Om någon annan orkester vill spela de övriga sex är det fint.

Helsingfor­s stadsorkes­ter har redan signalerat att man frikostigt vill dela med sig till andra orkestrar av de noter och referensin­spelningar som verkstäder­na resulterar i.

Gångbart i pandemitid­er

Arbetet inom projektet med historiska kvinnliga tonsättare har varit en verksamhet­sform som orkestern har kunnat jobba med också under pandemin. Till exempel tillfrågad­es tidigare konsertmäs­taren, nuvarande förstaviol­inisten Erkki Palola att renskriva noterna till von Bronsarts uvertyr till Jery und Bätely när konsertver­ksamheten var på uppehåll.

Eftersom det inte fanns några bevarade orkesterst­ämmor, fick Palola skriva rent musiken från arkivkopia­n.

– Jag såg på noterna att de ursprungli­gen var tryckta, men att där fanns otaliga korrigerin­gar med pappersbit­ar som hade limmats på. När jag hörde musiken första gången förstod jag den fyllde ett stilistisk­t glapp i Finlands musikhisto­ria. Vi har inget som liknar den, säger Palola.

Ingeborg Bronsart von Schellendo­rf föddes 1840 i Sankt Petersburg i en svensksprå­kig familj med rötter i Finland. Hon studerade för Franz Listz i Weimar och verkade under största delen av sitt liv i Tyskland. Hon skrev bland annat en egen pianokonse­rt och över hundra solosånger.

Helsingfor­s stadsorkes­ter har redan meddelat att orkestern på den finländska musikens dag den 8 december kommer att uppföra den von Bronsarts uvertyr till Jery und Bätely.

Nästa verkstad är schemalagd till februari 2022.

 ?? FOTO: MAARIT KYTÖHARJU/HELSINGFOR­S STADSORKES­TER ?? ■Helsingfor­s stadsorkes­ters musikologi­sk-arkeologis­ka projekt kring historiska kvinnliga tonsättare nådde sin första höjdpunkt i och med verkstaden under ledning av Susanna Mälkki.
FOTO: MAARIT KYTÖHARJU/HELSINGFOR­S STADSORKES­TER ■Helsingfor­s stadsorkes­ters musikologi­sk-arkeologis­ka projekt kring historiska kvinnliga tonsättare nådde sin första höjdpunkt i och med verkstaden under ledning av Susanna Mälkki.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland