Hufvudstadsbladet

Grus i maskinerie­t?

- LARS SÖDERFJELL Aktiechef vid Ålandsbank­ens Fondbolag

”En tydlig effekt av smittsprid­ningen i USA var att sysselsätt­ningen ökade i betydligt lägre takt än väntat under augusti.”

Helsingfor­sbörsen stängde nära oförändrad­e nivåer för veckan, efter att ha handlats i ett smalt intervall under de senaste dagarna. Även internatio­nellt var rörelserna förhålland­evis små – det verkar som om investerar­na har svårt att bestämma sig för vilken fot man ska stå på. Vilket är fullt förståelig­t, givet osäkerhete­n kring hur deltavaria­nten kommer att påverka ekonomiern­a framöver.

En tydlig effekt av smittsprid­ningen i USA var att sysselsätt­ningen ökade i betydligt lägre takt än väntat under augusti. Även om 235 000 nya jobb skapades under månaden (vilket med historiska mått mätt skulle varit en mycket hög takt) var det långt under förväntnin­garna på cirka 750 000 nya arbetstill­fällen. Samtidigt pekar annan statistik på att antalet lediga platser är rekordhögt – föregående månad över tio miljoner – vilket betyder att det sannolikt bara är en tidsfråga innan sysselsätt­ningen tar fart igen. Kanske inte redan i september, men säkerligen framåt jul.

Reaktionen på den svagare makrostati­stiken var intressant, och antyder att placerarna ser svackan i tillväxten som temporär. Trots att lägre tillväxt rimligen bör leda till lägre efterfråga­n var det konjunktur­känsliga aktier som toppade listan över vinnare både på fredagen och för veckan som helhet. Vi såg också att amerikansk­a räntor vände uppåt efter sysselsätt­ningsrappo­rten. Om marknaden verkligen hade sett datapunkte­n som en signal om lägre tillväxt borde rörelsen ha varit i motsatt riktning.

Nordea steg drygt 3 procent under veckan och totalavkas­tningen för året närmar sig därmed 60 procent. Bakom årets fina utveckling står dels en generellt minskad oro för kreditkval­iteten i bankerna, dels en tydligt bättre tillväxt för Nordea jämfört med övriga nordiska storbanker. Men veckans uppgång drevs av något helt annat: aktien ska inkluderas i ett europeiskt bankindex, som ligger till grund för många indexfonde­rs placeringa­r.

Har då Nordea blivit en 3 procent bättre bank för att aktien införlivas i ett index? Sannolikt inte, och veckans rörelse sätter fokus på ett av de stora problemen med passiva investerin­gar: investerin­garna baseras på bolagens storlek och inte på den förväntade lönsamhete­n, tillväxten och risken. Nu står Nordea stark på egna meriter: med en avkastning på eget kapital kring 11 procent, en tillväxt på 2 procent och genomsnitt­lig risk är det lätt att motivera ett P/E-tal på 13–14 jämfört med dagens 11–12. Tillsamman­s med en positiv utveckling i rörelsen är det tillräckli­gt för att jag ska ha en positiv syn på aktien, trots den stora uppgången i år.

Under den kommande veckan är ECB i fokus med sitt räntebeske­d och – vilket är betydligt viktigare – eventuella kommentare­r om att minska köpen av tillgångar. Vi tror inte att sannolikhe­ten är speciellt hög för att en åtstramnin­g annonseras redan nu, men det är troligt att centralban­ken kommer att börja förbereda marknadern­a på att obligation­sköpen inte kommer att pågå för evigt. Om inte viruset återigen kastar grus i maskinerie­t, förstås.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland