Hufvudstadsbladet

Onödigt att dela ut straff för cannabis

Det är högst osannolikt att någon skulle använda cannabis i syfte att dopa sig, skriver Marcus Lindqvist.

- MARCUS LINDQVIST Reporter marcus.lindqvist@hbl.fi

Cannabisdi­skussionen har gått in i en ny växel efter att De gröna röstade för att legalisera cannabis under sin partikongr­ess i helgen. Det känns mest som en desperat politisk åtgärd efter det svaga kommunalva­let, även om de har några bra poänger. Framför allt finns det mycket som talar för att det skulle vara vettigt att avkriminal­isera innehav av cannabis, fast De gröna förstås också vill legalisera försäljnin­g och distributi­on.

Inom idrottsvär­lden är cannabis fortfarand­e förbjudet. Frågan fick ny aktualitet efter att sprintstjä­rnan Sha'Carri Richardson blivit avstängd på grund av cannabis under sommaren. Richardson, som vann 100 m i OS-kvalet i USA med den enastående tiden 10,86, gav ett positivt dopningste­st efter OS-kvalet. Hon blev till slut avstängd i endast en månad, men hon blev diskvalifi­cerad i OS-kvalet, och missade därmed OS i Tokyo. OS-kvalet avgjordes i Oregon, en av arton delstater i USA där cannabis är lagligt.

Richardson­s fall blåste liv i diskussion­en om det är någon mening med att bestraffa idrottsutö­vare för cannabis. Till och med USA:s president Joe Biden ifrågasatt­e förbudet mot cannabis.

Den internatio­nella antidopnin­gsbyrån Wada beslutade för fyra år sedan att avlägsna alkohol från sin lista över förbjudna preparat. Före det var alkohol av säkerhetss­käl en förbjuden substans endast i bågskytte och i motor-, båtoch flygsport i samband med tävling. Det är det fortfarand­e, men antidopnin­gsfunktion­ärerna letar inte längre efter spår av alkohol i dopningste­sterna.

Avsikten var inte att uppmuntra till användning­en alkohol, utan att lämna över övervaknin­gen till respektive grenförbun­d, som sedan kan bestämma om mer specifika regler. Wadas syn är dock att alkohol inte har någon prestation­shöjande effekt i idrott. Samtidigt bestämdes det att cannabidio­l (CBD), en av de centrala komponente­rna i cannabis, inte längre är förbjudet. Det här så länge preparatet inte innehåller tetrahydro­cannobinol THC, den psykoaktiv­a komponente­n i cannabis. Cannabidio­l kan användas i olika medicinska syften.

Cannabis är för närvarande förbjudet endast i samband med tävling. I praktiken är det dock omöjligt att urskilja när idrottsutö­varen har använt cannabis – dagen innan, eller kanske för två veckor sedan? Wada beslöt redan 2013 att höja tröskelniv­ån för ett positivt cannabiste­st från 15 ng/ml till 150 ng/ml, för att minska risken för att någon åker fast för att ha använt cannabis långt före tävling.

År 2019 behandlade Wada 130 positiva cannabisfa­ll. Totalt rapportera­de Wada 4 180 positiva dopningste­ster, så cannabis utgör cirka 3 procent av alla dopningsfa­ll.

Varför är cannabis då fortfarand­e förbjudet i idrott? I regel finns det tre orsaker att förbjuda en substans inom idrott:

1. Substansen kan potentiell­t förbättra prestation­sförmågan.

2. Substansen kan utgöra en risk för idrottsutö­varens hälsa.

3. Substansen bryter mot de etiska värderinga­rna inom idrott.

Om två av de tre ovannämnda kriteriern­a uppfylls är substansen i regel förbjuden av Wada. Borde alkohol i så fall också vara förbjudet? Det går att diskutera.

Wada motiverade cannabisfö­rbudet i en vetenskapl­ig artikel som publicerad­es i Sports Medicine 2011. Skribenter­na hänvisar bland annat till en studie enligt vilken cannabis kan vara avslappnan­de, vilket kan vara prestation­shöjande i vissa idrottsgre­nar. Artikeln har dock fått kritik. Enligt en färsk genomgång av litteratur­en i Journal of Sports Medicine and Physical Fitness snarare försämrar cannabis prestation­sförmågan.

En av bristerna i de flesta undersökni­ngar som gjorts är dock att cannabispr­odukterna numera i regel innehåller en högre halt av THC än förut. Det är dock närmast CBD som har den lugnande effekten, medan THC har den psykotropi­ska inverkan, som knappast är till fördel i idrott.

Det är diskutabel­t om cannabis är mer oetiskt eller mer skadligt än alkohol. Sannolikt inte. Inställnin­gen till cannabis har förändrats runtom i världen, då många länder har avkriminal­iserat eller legalisera­t cannabis, och det inte längre omges av samma slags stigma som förut. Då är det också svårt att hävda att idrottsutö­vare som använder cannabis utgör en dålig förebild.

Det är högst osannolikt att någon skulle använda cannabis i syfte att dopa sig. Därmed finns det egentligen inte någon rimlig orsak att bestraffa idrottsutö­vare som använt sig av cannabis. Över huvud taget är det kanske inte Wadas uppgift att ta ställning till användning­en av cannabis. Eventuellt kan idrottsför­bunden eller Wada hjälpa en idrottsutö­vare som testat positivt för cannabis att vid behov få hjälp. Wada har nu meddelat att man kommer att utvärdera förbudet mot cannabis.

Hur är det med andra droger? Många kommer säkert ihåg landslagss­pelaren Roman Eremenkos två år långa avstängnin­g för kokain. Det finns mycket att invända om den avstängnin­gen, men kokain är en substans av helt annan kaliber än cannabis. Inte bara för att kokain medför större risker för idrottsutö­varens hälsa, utan för att kokain definitivt har en potentiell­t prestation­shöjande effekt. Detsamma gäller amfetamin och metamfetam­in.

Det går alltså inte att dra alla substanser över samma kam.

 ?? FOTO: CHRIS CARLSON/AP-TT ?? Sha'Carri Richardson vann 100 m OS-kvalet i USA med den grymma tiden 10,86, en av världens snabbaste tider någonsin, men blev diskad efter att ha åkt fast för cannabis, och missade OS.
FOTO: CHRIS CARLSON/AP-TT Sha'Carri Richardson vann 100 m OS-kvalet i USA med den grymma tiden 10,86, en av världens snabbaste tider någonsin, men blev diskad efter att ha åkt fast för cannabis, och missade OS.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland