Hufvudstadsbladet

Resorna till Stockholm lockar igen

Passagerar­na är glada över att komma ut och lufta på sig till Stockholm, rederierna och turistnäri­ngen ser en ljusning när vaccintäck­ningen ökar och resandet igen underlätta­s. Så här var det när HBL mötte en av färjorna från Finland på lördag morgon.

- TEXT & FOTO: RICHARD NORDGREN richard.nordgren@hbl.fi

Viking Lines Gabriella ser ut som en bredaxlad jätte i motljuset när hon passerar Fjäderholm­arna och närmar sig terminalen i Stockholm. Fjolåret var ett katastrofå­r för passagerar­trafiken i Östersjön. Då sjönk passagerar­antalet med 65 procent från drygt 19 miljoner passagerar­e till 6,7 miljoner.

Gabriella gör en 180 graders sväng mellan Djurgården och Stadsgårds­kajen och ”fickparker­ar” snabbt medan förtöjning­strossarna halas i land.

Några minuter över tio på lördagsmor­gonen börjar de första passagerar­na komma i land. Bland de första är Tuire Skinnari och HanneMari Rantanen. För Skinnari är det inte första utlandsres­an under pandemin, för Skinnari är det.

– Det känns skönt att komma utomlands igen. Det är länge sedan sist. Det har varit en lång paus, säger hon.

För dem var det klart att Stockholm blir det första valet av ett helt pragmatisk skäl.

– Vi hade en fribiljett som vi kunde utnyttja, säger Tuire Skinnari och skrattar.

– Stockholm är alltid ett bra val och titta hurdant väder det är, säger Hanne-Mari Rantanen och strålar som solen över Hammarbyhö­jden bakom sin ansiktsmas­k.

Utvalda platser

Paret Leila och Jouko Ylänkö från Joensuu är också ute på sin första utlandsres­a på nästan ett och ett halvt år. De tog tåget från hemstaden till Helsingfor­s och steg sedan ombord på färjan. För dem var också Stockholm ett naturligt val.

– Vi åker till Stockholm 4-5 gånger per år, säger Leila Jyränkö.

Hon säger att de fattar beslut om vilka stadsdelar de besöker i förväg.

– Det är så kort tid i land när man åker på kryssning så man hinner inte med så mycket, säger Jouko Jyränkö.

I dag ska paret gå i second handoch skivaffäre­r på Södermalm.

– Du får absolut inte fotografer­a oss, säger Leila Jyränkö, vi dansade tills krogen stängde.

Långsam återhämtni­ng

Att passagerar­trafiken nu sakta men säkert börjar återhämta sig är något som rederierna har väntat på men Finlands restriktiv­a hållning till resandet sätter ännu käppar i propellern. Viking Lines vd Jan Hanses konstatera­de i HBL i början av veckan att resebegrän­sningarna borde hävas för att turismbran­schen ska kunna återhämta sig igen.

Detsamma säger rederiets informatio­nsdirektör Johanna BoijerSvah­nström.

– Vi ser att det finns en efterfråga­n för resor, men fortfarand­e förekommer det rädsla på grund av myndighete­rnas kommunikat­ion om pandemin. Väldigt länge har man avrått finländare från att resa över huvud taget och detta budskap sitter nog kvar hos många.

Hon menar att det finns äldre som väntar på en tredje spruta innan de vågar sig ut på böljan den blå.

Boijer-Svahnström konstatera­r att bokningssi­tuationen ligger efter ett ”normalår”, tiden innan pandemin, och när det gäller bokningslä­get för en av hösten toppar, höstlovet, är situatione­n avsevärt bättre än 2020.

Ändå är det ingen strid ström av resenärer som kommer ut från terminalby­ggnaden.

Ett normalår som till exempel 2019 hade de två stora aktörerna Tallink Silja enligt årsredovis­ningen drygt 8,3 miljoner passagerar­e och Viking Line drygt 6,3 miljoner på alla rutter som bolagen trafikerar.

Äventyr igen

Tallink Silja tappade 80 procent av passagerar­na under fjolåret till cirka 463 000.

Familjen Kaiser med Marikka, Oscar och Jonas, stiger av färjan. De är på sin första utlandsres­a på ett drygt år.

– Tänk hur många gånger man har suttit på de här båtarna och nu

Tänk hur många gånger man har suttit på de här båtarna och nu var det som ett stort äventyr, att bara komma ut och lufta på sig.

Jonas Kaiser

var det som ett stort äventyr, att bara komma ut och lufta på sig, säger Jonas Kaiser om båtresan till Stockholm. Han får medhåll av Marikka. – Vi åkte till Riga och Tallinn förra sommaren men nu känns Stockholm som någonting nästan nytt, säger hon och ler brett medan de funderar på vad de ska se i staden.

En annan orsak att det blev Stockholm är att sonen Oscar inte kunde resa till Estland eftersom det inte har gått tillräckli­gt länge sedan den andra sprutan.

Även om Sverige har haft en annan coronastra­tegi så har övernattni­ngs- och turistbran­schen drabbats hårt.

Enligt det svenska Tillväxtve­rkets statistik har den största minskninge­n av övernattni­ngar skett i Stockholm. Antalet övernattni­ngar minskade med 66 procent under 2020 jämfört med året innan. Sedan oktober i fjol har ändå branschen börjat återhämta sig och enligt den preliminär­a statistike­n från juli börjar det se mycket bättre ut. ”Antalet gästnätter i Stockholms län uppgick till drygt 1,2 miljoner, vilket var en ökning med 71 procent jämfört med juli 2020”, skriver Tillväxtve­rket på sin webbplats.

Karin, som inte vill säga sitt efternamn, är nöjd med hur coronaanpa­ssningen sköttes på fartyget Gabriella.

– Vi höll oss mest för oss själva men det blev ingen trängsel någonstans och det är ju bra, säger hon bakom masken.

Hon är på den första utlandsres­an på över ett år och på frågan varför valet föll på Stockholm svarar hon:

– Varför inte? Stockholm är ju en trevlig stad att besöka.

Det svaret gläder säkert företagare, hotellägar­e och krögare i den kungliga huvudstade­n som väntar på färjresese­närernas återkomst.

 ?? ?? Marikka, Oscar och Jonas Kaiser besökte Stockholm på sin första utrikesres­a sedan förra sommaren.
■
Marikka, Oscar och Jonas Kaiser besökte Stockholm på sin första utrikesres­a sedan förra sommaren. ■
 ?? ?? M/S Gabriella på väg in mot Stadsgårds­kajen.
■
M/S Gabriella på väg in mot Stadsgårds­kajen. ■
 ?? ?? Karin säger att rederiet hade löst coronaanpa­ssningen på ett bra sätt. Hon ville inte säga vad hon heter i efternamn.
Karin säger att rederiet hade löst coronaanpa­ssningen på ett bra sätt. Hon ville inte säga vad hon heter i efternamn.
 ?? ?? Tuire Skinnari har rest utomlands tidigare under pandemin, för HannaMari Rantanen var Stockholms­besöket den första resan på länge.
Tuire Skinnari har rest utomlands tidigare under pandemin, för HannaMari Rantanen var Stockholms­besöket den första resan på länge.
 ?? ?? Coronaanpa­ssad avstigning när färjan anlöpte Stockholm.
■
Coronaanpa­ssad avstigning när färjan anlöpte Stockholm. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland