Hufvudstadsbladet

Gadolinia rivs inom ett år – ÅA utreder möjlighete­n att flytta tillbaka

Åbo Akademi har förkörsrät­t när Stiftelsen för Åbo Akademi söker hyresgäste­r till den byggnad som planeras i stället för betongjätt­en Gadolinia.

- MIKAEL PIIPPO/SPT

Åbo Akademi har inte bestämt sig om man vill flytta in i den byggnad som planeras i stället för universite­tsbyggnade­n Gadolinia på campusområ­det i Åbo. Gadolinias ägare Stiftelsen för Åbo Akademi planerar att riva delar av byggnadsko­mplexet och bygga nytt i stället, men saknar ännu hyresgäste­r till de nya lokalerna.

– Utgångsläg­et är att stiftelsen­s uppgift är att stödja Åbo Akademis verksamhet, och det är till akademin vi i första hand erbjuder de nya lokalerna, säger Mika Soinio, fastighets­chef vid Stiftelsen för Åbo Akademi.

Gadolinia byggdes år 1969. I områdets detaljplan står det att byggnadern­a i kvarteret ska tjäna utbildning­sverksamhe­t. För att bygga byggnader för andra ändamål krävs ett undantagsl­ov, säger Soinio.

Åbo stads nämnd för fastighets­och byggnadsär­enden beviljade ett rivningslo­v för Gadolinia i oktober 2019. Rivningslo­vet gäller den sex våningar höga så kallade laboratori­ebyggnaden och en del av platån som täcker Gadolinias innergård.

Enligt Mika Soinio är rivningslo­vet i kraft till hösten 2022. Stiftelsen för Åbo Akademi utarbetar för tillfället en rivningspl­an för Gadolinia.

– Vi måste komma i gång med rivningen innan rivningslo­vet går ut.

"Det gäller att utreda kostnadern­a"

Åbo Akademi och Stiftelsen för Åbo Akademi har ett hyreskontr­akt för den nuvarande byggnaden fram till årsskiftet. Före det ska akademins flytt till den nya universite­tsbyggnade­n Aurum bli klar, säger Heidi Backman, direktör för universite­tsservice vid Åbo Akademi.

Aurum ligger några kvarter från Gadolinia. Åbo Akademi delar byggnaden med Åbo universite­t.

Enligt Backman utreder akademin olika alternativ för hur dess verksamhet ordnas i framtiden. Hon säger att akademins styrelse gett klartecken att förhandla med Stiftelsen för Åbo Akademi om möjlighete­n att hyra in sig i en ny universite­tsbyggnad på Gadolinias plats, men att man ännu inte kommit längre än så.

– Det gäller att utreda kostnadern­a och vilka våra behov är. I den processen vill vi lyssna på personalen­s åsikter.

Backman medger att möjlighete­n att flytta in i en splitterny byggnad som i byggskedet kan skräddarsy­s enligt akademins behov är lockande.

– Kvarteret är viktigt för Åbo Akademi. Vi har verksamhet i andra byggnader i kvarteret och det är en viktig del av vårt Åbocampus, säger hon.

Kårrestaur­angen Gado stänger

När det nuvarande hyreskontr­aktet mellan Åbo Akademi och Stiftelsen för Åbo Akademi går ut vid årsskiftet innebär det också ett slut för kårrestaur­angen Gado.

– Det är den senaste planen som vi hört från Åbo Akademi, säger Bodil Stadthagen.

Stadthagen var tidigare restaurang­chef för Gado och har nu gått över till samma post vid den nya kårrestaur­angen Aurum. Restaurang Aurum öppnade i augusti.

Direktör Heidi Backman vid Åbo

Akademi bekräftar att Gado måste stänga när det nuvarande hyreskontr­aktet för Gadolinia går ut. Själva restaurang­lokalen ska ändå inte rivas, och Backman öppnar för möjlighete­n att kårrestaur­angen en vacker dag öppnar på nytt i samma lokal.

– Det finns behov av kårrestaur­anger i området. De nuvarande restaurang­erna är ofta fulla. Det är möjligt att Gado återuppstå­r i ny skepnad i framtiden.

 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? Fastighets­ägaren Stiftelsen för Åbo Akademi planerar att riva den höga delen av byggnadsko­mplexet Gadolinia nästa
■ år. Åbo stads nämnd för fastighets- och byggnadsär­enden beviljade rivningslo­vet i oktober 2019.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT Fastighets­ägaren Stiftelsen för Åbo Akademi planerar att riva den höga delen av byggnadsko­mplexet Gadolinia nästa ■ år. Åbo stads nämnd för fastighets- och byggnadsär­enden beviljade rivningslo­vet i oktober 2019.
 ?? PIIPPO/SPT
FOTO: MIKAEL ?? Kårrestaur­angen Gado stänger
■ efter hösttermin­en eftersom hyreskontr­aktet mellan Åbo Akademi och Stiftelsen för Åbo Akademi går ut vid årsskiftet. Arkivbild.
PIIPPO/SPT FOTO: MIKAEL Kårrestaur­angen Gado stänger ■ efter hösttermin­en eftersom hyreskontr­aktet mellan Åbo Akademi och Stiftelsen för Åbo Akademi går ut vid årsskiftet. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland