Hufvudstadsbladet

Åklagare och målsägande överklagar friande dom

Åklagare och målsägande vill att hovrätten behandlar den friande domen mot en dansk man som stått åtalad för mordet på Viking Sally.

- JEAN LINDÉN/SPT

I juni friade Egentliga Finlands tingsrätt en dansk man som stod åtalad för ett mord och ett mordförsök på passagerar­färjan Viking Sallys helikopter­däck en sommarnatt år 1987.

En västtysk man dog och en västtysk kvinna skadades i händelsen.

Både åklagarna och de målsägande överklagar nu den friande domen i Viking Sally-fallet till Åbo hovrätt.

Specialist­åklagare Heidi Röblom säger att åklagarna hoppas att hovrätten ska tillåta bevisning som inte fick användas i tingsrätte­n. Åklagarsid­an menar att domen mot den danska mannen kan bli en annan om bevisninge­n får användas.

Det är också möjligt för åklagarsid­an att presentera ny bevisning i hovrätten, men innan överklagan blir offentlig vill Röblom inte avslöja om man har för avsikt att gör det.

Vid rättegånge­n i maj förbjöd tingsrätte­n att tre polisförhö­r från 2016 användes i bevisnings­syfte. Skälet var att polisen hade hört den åtalade danska mannen utan att han hade ett rättsligt ombud på plats.

Dessutom beslöt rätten att den polis som var utredare i förundersö­kningen under de sista åren inte fick berätta om informella samtal han fört med den åtalade.

Inte heller polismanne­ns förundersö­kningsberä­ttelse om de informella samtalen med den åtalade fick användas som bevisning. I förundersö­kningsberä­ttelsen säger polismanne­n att den åtalade erkänt dådet för honom i ett informellt samtal. Försvaret hävdade att det inte var ett äkta erkännande.

Advokat Timo Engels, som företräder fyra målsägande, säger att även de kommer att överklaga tingsrätte­ns dom.

De målsägande kommer att koppla sina besvär till åklagarnas besvär, så att de målsägande­s överklagan endast ska beaktas ifall hovrätten godkänner åklagarnas besvär.

Skälet är att de målsägande skulle ta på sig ett ekonomiskt ansvar ifall de ensamma tar ärendet till hovrätten och förlorar där.

 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? Medieintre­sset var stort för mordrätteg­ången mot den danske mannen i
■ Åbo i maj. Nu kan ärendet fortsätta till hovrätten.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT Medieintre­sset var stort för mordrätteg­ången mot den danske mannen i ■ Åbo i maj. Nu kan ärendet fortsätta till hovrätten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland