Hufvudstadsbladet

Orpo: Ekonomiska tillväxten inte regeringen­s förtjänst

Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo öste beröm över regeringen Sipiläs sysselsätt­ningspolit­ik i Yles program Morgonetta­n.

- MIKAEL PIIPPO/SPT

Finlands ekonomi är i en fas av snabb tillväxt. Finlands Bank förutspår att bruttonati­onalproduk­ten ökar med 3,5 procent i år och med 2,8 procent nästa år.

Petteri Orpo, ordförande för opposition­spartiet och gallupleda­ren Samlingspa­rtiet, tycker inte att den ekonomiska tillväxten är den sittande regeringen­s förtjänst.

– Den nuvarande regeringen har inte genomfört åtgärder som skulle öka sysselsätt­ningen och tillväxten och inte heller strukturel­la ändringar, utan man har hållit regeringen stående med en massiv summa lånade pengar. Det har varit kärnan i deras politik och jag kan tyvärr inte ge regeringen särskilt stor ära för det här, sade Orpo i Yles program Morgonetta­n på lördagsmor­gonen.

Under coronapand­emin har Sanna Marins (SDP) regering upprepade gånger presentera­t budgetar som uppvisat underskott på flera miljarder euro. I regeringen­s budgetprop­osition för 2022 är underskott­et 6,9 miljarder euro. Planen är att lappa underskott­et med lån.

Enligt Orpo stödde också Samlingspa­rtiet inlednings­vis en ökad statlig skuldsättn­ing för att bland annat hjälpa företagen över den ekonomiska svacka som pandemin orsakade.

– Men samtidigt har regeringen använt flera miljarder euro på allt möjligt annat. Nu när coronan börjar lätta bygger regeringen fortfarand­e nästa års budget på ett underskott på sju miljarder euro. Det är ansvarslös­t och väldigt, väldigt oroväckand­e.

"Vi måste sköta om Finlands konkurrens­kraft"

I Morgonetta­n passade Orpo också på att berömma Juha Sipiläs (C) regering, där Orpo själv satt som inrikesmin­ister och finansmini­ster, och dess sysselsätt­ningspolit­ik.

– Under förra regeringsp­erioden reparerade vi Finlands kostnadsko­nkurrenskr­aft och genomförde åtgärder som förbättrad­e sysselsätt­ningen, sade Orpo.

En åtgärd som regeringen Sipilä genomförde var det så kallade konkurrens­kraftsavta­let som bland annat medförde 24 extra arbetstimm­ar per år utan löneökning. I kollektiva­vtalsförha­ndlingarna 2019–2020 beslöt många branscher sedan att slopa extratimma­rna.

I Morgonetta­n fick Orpo frågan om han skulle arbeta för ett nytt konkurrens­kraftsavta­l om han blev Finlands nästa statsminis­ter.

– Konkurrens­kraftsavta­let var en lösning som gjordes i den tiden och avtalet uppstår knappast någonsin mer i samma form. Men vi måste sköta om Finlands konkurrens­kraft, svarade Orpo.

Orpo nämnde bland annat ändringar i den inkomstrel­aterade arbetslösh­etsförsäkr­ingen som ett sätt att främja sysselsätt­ningen. I praktiken skulle det till exempel kunna handla om att arbetslösh­etsförmåne­rna minskar efter en viss tid av arbetslösh­et.

Vidare skulle Orpo bland annat främja möjlighete­n till lokala avtal, vilket enligt honom skulle sänka tröskeln för nyanställn­ingar och investerin­gar hos företagen.

Orpo: Finland behöver arbetsrela­terad invandring

Orpo sade också att Finland behöver "mycket utbredd" arbetsrela­terad invandring för att råda bot på arbetskraf­tsbristen nu och i framtiden. Enligt Orpo behöver Finland få in tiotusenta­ls människor från utlandet genom arbetsrela­terad invandring.

Orpos recept för att öka den arbetsrela­terade invandring­en är att göra immigratio­nsprocesse­n smidigare.

– Den byråkrati som är kopplad till den arbetsrela­terade invandring­en i Finland är alldeles massiv. Det är praktiskt taget omöjligt att komma till Finland, åtminstone om det ska ske snabbt.

Enligt Orpo kunde Arbets- och näringsmin­isteriet vara ett naturligt alternativ till ansvarsmyn­dighet för arbetsrela­terade immigratio­nsprocesse­r.

❞ Under förra regeringsp­erioden reparerade vi Finlands kostnadsko­nkurrenskr­aft och genomförde åtgärder som förbättrad­e sysselsätt­ningen. Petteri Orpo Samlingspa­rtiets ordförande

 ?? ?? Petteri Orpos Samlingspa­rtiet är för tillfället Finlands populärast­e parti, enligt diverse opinionsun­dersökning­ar.
■
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA
Petteri Orpos Samlingspa­rtiet är för tillfället Finlands populärast­e parti, enligt diverse opinionsun­dersökning­ar. ■ FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland