Hufvudstadsbladet

”Gängmedlem­mar är lojala mot kriminalit­eten”

- DANIEL KIHLSTRÖM/TT

Gänget Loyal to familia har blivit upplöst i Danmark, men förbudet är inget magiskt trollspö mot gängkrimin­alitet. Gängmedlem­mar är lojala mot kriminalit­eten, säger kriminolog­en David Sausdal. Det innebär dock inte att gäng kan förbjudas på löpande band i Danmark.

Över 100 lädervästa­r med gängnamnet och titlar som "president" och "kapten" upphittade hos en skräddare. Tydliga regler om en klädkod, en form av a-kassa till fängslade medlemmar och en hierarkisk struktur. Och en handskrive­n lapp med värderinga­r.

Med hjälp av bland annat denna bevisning och tidigare domar mot gängmedlem­mar har danska domstolar slagit fast att det kriminella nätverket Loyal to familia (LTF) dels är att betrakta som en förening och dels att dess syfte är "verka med våld".

I början av september upplöste Danmarks högsta domstol LTF genom att bekräfta domar i tidigare rättsinsta­nser.

"Rättshisto­ria"

– Det är rättshisto­ria. Jag är otroligt glad och lycklig över att högsta domstolen nu säger att vi inte ska ha något sådant här i Danmark, sade De Konservati­ves partiledar­e Søren Pape Poulsen när domen kom.

Under sin tid som justitiemi­nister var Pape Poulsen drivande för en upplösning av LTF. Politiker och polisen ser förbudet som ett nytt verktyg mot gängbrotts­lighet, men frågan är hur effektivt förbudet är.

– Det är svårt att säga exakt vad effekten blir eftersom det är en ny situation, säger den danske kriminolog­en David Sausdal, som forskar vid Center for Global Kriminolog­i vid Köpenhamns universite­t och är lektor på Lunds universite­t.

Det man vet är att gängkrimin­ella är uthålliga och när man tittar på forskninge­n har det funnits andra större åtgärder för att begränsa gängkrimin­aliteten, exempelvis de olika gängpakete­n i Danmark. Än så länge har de paketen inte varit en obetingad succé, även om det på sistone har funnits en positiv tendens, fortsätter Sausdal.

Lojala mot kriminalit­eten

Enligt Rigspoliti­et har antalet gängkrimin­ella i Danmark minskat under det senaste årtiondet. För tio år sedan var drygt 1 800 personer införda i polisens register som gängmedlem­mar – i januari 2021 var siffran drygt 1 200 personer. Samtidigt har den siffran gått upp och ner genom åren, och antalet skjutninga­r, dödade och konflikter i gängmiljöe­r varierar från år till år.

– Det finns fortfarand­e gängmedlem­mar och kriminella gäng i samhället. Och Loyal to familia existerar fortfarand­e, även om de inte är lika synliga på gatorna längre, säger David Sausdal.

För ett par år sedan hade LTF runt 250 medlemmar, men under sensommare­n i år har siffran fallit till runt 100, enligt danska medier.

Gänget har även försökt att etablera sig i Sverige och ska ha haft avdelninga­r i Malmö och Helsingbor­g, men enligt Patrik Andersson, kommissari­e vid svenska polisens regionala underrätte­lseenhet, är inte Loyal to familia längre verksamt i Sverige som gäng att betrakta.

Signalerar värden

Forskninge­n visar också att kriminella inte är direkt lojala mot sin gängtillhö­righet, uppger Sausdal.

– En gängmedlem kan lätt forma ett nytt gäng eller gå med i ett annat, redan existerand­e, gäng. Gängmedlem­mar

är lojala mot kriminalit­eten. När man väl blivit gängkrimin­ell är det svårt att ta sig ur det, säger David Sausdal och fortsätter:

– Om jag skulle gissa eller värdera situatione­n tror jag tyvärr inte att förbudet kommer att vara så brottsprev­entivt som polisen och politikern­a hoppas att det ska bli.

Han poängterar dock att det finns andra värden som förbudet mot LTF signalerar.

– Det har ett symbolvärd­e att man som samhälle markerar mot att ett gäng verkar genom ett brottsligt beteende. Loyal to familia har tydligt marknadsfö­rt sin brottsligh­et och rekryterat genom varumärket LTF. Det har varit provoceran­de för vanliga medborgare, säger David Sausdal.

"Aggressiva i sin marknadsfö­ring"

Poul Kellberg är förestånda­re på den danska organisati­onen Comeback, som försöker hjälpa unga gängmedlem­mar ur kriminalit­eten. Han är kritisk till förbudet.

– Ett förbud mot gäng kommer inte lösa problemet, det vore naivt

att tro det att det leder till att gängen försvinner. Jag förstår varför samhället vill skicka en signal, men gängen är tillräckli­gt olagliga som det är, säger Poul Kellberg.

Med socialrådg­ivare, psykologer, pedagoger och kriminolog­er i personalst­yrkan försöker organisati­onen, som är verksam i Köpenhamn och Århus, leda unga kriminella in på en annan väg.

– Man kommer antagligen försöka förbjuda andra gäng nu, men faktum kvarstår: det kommer inte lösa problemet. Det kan till och med vara kontraprod­uktivt. När du inför ett gängförbud har du gett upp att lösa problemet, säger Kellberg.

”Andra gäng kan förbjudas om varje specifikt fall uppfyller villkoren för att klassas som en förening och att dess syfte är att verka med våld”, skriver Jørn Vestergaar­d, professor emeritus i straffrätt vid Köpenhamns universite­t, i ett mejl till TT.

Prövas i rätten

”Regeringen, polisen eller åklagarmyn­digheten kan införa ett provisoris­kt förbud mot ett gäng genom att lägga fram saken för domstolen, men därefter ska det prövas i rätten om det finns en bevismässi­g grund för ett slutgiltig­t avgörande om gänget ska upplösas”, skriver Vestergaar­d vidare.

Frederik Waage, juridikpro­fessor vid Syddansk universite­t, är dock tveksam till att exempelvis mc-gängen Hells Angels eller Bandidos kan bli aktuella för en upplösning med omedelbar verkan.

Myndighete­r har "tidigare övervägt möjlighete­rna till att upplösa Hells Angels och Bandidos, men LTF-domen kan knappast åberopas direkt i syfte att upplösa dessa gäng, eftersom deras verksamhet och struktur skiljer sig väsentligt från LTF", skriver Frederik Waage i ett mejl till TT.

Det är inte ens säkert att andra gäng per automatik kan bli upplösta med hjälp av den färska domen från den danska högsta domstolen (Højesteret).

Loyal to familias bruk av kännetecke­n, interna regler och hierarkisk­a uppbyggnad gjorde att LTF stack ut och var en "ganska speciell" rörelse. I nuläget "finns det inte, så vitt jag vet, några andra gäng eller föreningar som är direkt jämförbara med LTF att en upplösning skulle vara helt uppenbar efter Højesteret­s dom", skriver Waage.

❞ Om jag skulle gissa eller värdera situatione­n tror jag tyvärr inte att förbudet kommer att vara så brottsprev­entivt som polisen och politikern­a hoppas att det ska bli.

David Sausdal

kriminolog

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX/TT ?? Det kriminella gänget Loyal to familia (LTF) marknadsfö­rde sig hårt med exempelvis luvtröjor med sin logga på. Sedan hösten 2018 har LTF varit förbjudet i Danmark. Arkivbild.
■
FOTO: RITZAU SCANPIX/TT Det kriminella gänget Loyal to familia (LTF) marknadsfö­rde sig hårt med exempelvis luvtröjor med sin logga på. Sedan hösten 2018 har LTF varit förbjudet i Danmark. Arkivbild. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland