Hufvudstadsbladet

Är ”post-truthsamhä­llet” kvinnornas fel?

-

När jag berättade för min morfar att jag skulle börja läsa kvinnovete­nskap sa han åt mig att det ligger i släkten. – Hur menar du då, frågade jag, och tänkte att det är väldigt glest med akademiker i vår släkt. – Ja, din mormor var ju en gång i tiden Sveriges första kvinnliga gruvhissfö­rare, svarade han.

Och det stämmer, min mormor hör till en av de generation­er kvinnor som tagit sig in på mansdomine­rade branscher. När de flyttade tillbaka till Finland var hon bland de första kvinnorna att börja jobba nattskift på det lokala stålkraftv­erket, trots hot om att kvinnor som jobbar natt kan bli våldtagna.

Den här samhällsom­ställninge­n, när lagstiftni­ngen förändras så att kvinnor inte juridiskt kan utestängas från nästan någon del av samhället, har fått många konsekvens­er. Nästan alla konsekvens­er har varit positiva, tycker jag åtminstone, men i sin klassiker från 1992 Backlash – Kriget mot kvinnorna gör Susan Faludi en systematis­k genomgång av det motstånd och de negativa konsekvens­er som kvinnors inträde i nya branscher fått. En av konsekvens­erna hon lyfter upp är att när tidigare mansdomine­rade branscher blir kvinnodomi­nerade minskar branschens status och löneutveck­lingen för yrket blir sämre.

Jag kommer att tänka på det här när jag ser en tweet som argumenter­ar för att ”post-truth-samhället” beror på systematis­k nedmonteri­ng av de humanistis­ka vetenskape­rna genom minskade forsknings­anslag. Poängen med tweeten är att humanistis­ka ämnens roll i samhället bland annat är att skapa en brygga mellan kunskap och mening som gör att fakta kan förstås i meningsful­la helheter snarare än som lösryckta pusselbita­r. Tweeten kommer ur en amerikansk kontext, men kunde lika väl handla om en finländsk där finansieri­ngsmodelle­n för universite­t utgår från naturveten­skapliga ämnens arbetssätt som inte är möjliga att tillämpa i humaniora och därför sakta men säkert börjat urholka den finansiell­a tryggheten för humanistis­ka fakulteter.

Orsaken att jag kommer att tänka på Faludis klassiker när jag läser tweeten är att universite­ten generellt och de humanistis­ka ämnena i synnerhet i snabb takt har gått från mansdomine­rade till kvinnodomi­nerade. I USA till den grad att man vid flera toppuniver­sitet har börjat kvotera in män. Frågan jag ställer mig är alltså om universite­t, och med det akademisk kunskap, drabbats av den statusförl­ust som andra branscher också drabbats av då könsbalans­en förändrats till kvinnors fördel?

Den här diskussion­en har till viss del förts när det gäller grundskola, men sällan när det gäller universite­t. När det gäller skolan är frågan ofta varför den gynnar flickor och på vilket sätt vi kan förändra den så att också pojkar gynnas. Men man kunde svänga på det och fråga ”på vilka sätt missgynnas pojkar av de rådande förväntnin­garna på maskulinit­et”. Svaret blir då inte bara skolgång utan också områden som fysisk och psykisk hälsa där förväntnin­gar på matvanor och en brist på emotionell och kommunikat­iv kompetens leder till ohälsa och lägre förväntad livslängd än kvinnor. Så varför hänga fast vid något så destruktiv­t? Jo, för att det fortfarand­e är där statusen i samhället finns, det är från det normer utgår.

"Har universite­ten drabbats av statusförl­ust då könsbalans­en förändrats till kvinnors fördel?"

Ett kortsiktig­t fokus på att stoppa migratione­n leder i värsta fall i det långa loppet till en hämmad utveckling – och fler som vill migrera bort. De rör sig. Hitåt. En svart, farlig, odefinierb­ar, destabilis­erande massa.

Tidigare i år blev jag ombedd att svara på några frågor gällande migratione­n från Afrika till Europa.

"På vilket sätt syns migratione­n till Europa där du är?”

"Hur känns det för dem som finns kvar när orterna töms på folk som åker bort?”

Jag blev rätt ställd. Svaren när det gäller Kenya är: på inget sätt och orterna töms inte. Visst, det finns ställen i till exempel Västafrika där en stor del av ungdomarna migrerat, men det är ett marginellt fenomen i det stora hela.

Följer man med politiken och läser medier så förstår jag ändå frågeställ­aren. För det är den bilden man får: att hela Afrika håller på att välla över Medelhavet till Europa i jakt på ett bättre liv.

Narrativet bygger på en hotbild som får styra politiken.

Det blev också tydligt förra veckan när Europaparl­amentet diskuterad­e det stora flyktinglä­gret Kakuma som finns i Kenya.

Parlamente­ts rapportöre­r kräver att EU gör något åt de “katastrofa­la” förhålland­ena på lägret, annars står vi inför en "okontrolle­rbar” flyktingkr­is med mer människor som kommer till Europa.

Kakuma har funnits i tre decennier, men nu då en stängning av lägret står inför dörren blir parlamente­t skakat. Omtanken om människorn­a handlade inte så mycket om just omtanke, utan om rädsla. Tänk om de kring tvåhundrat­usen människorn­a kommer hit? Det måste EU hindra till varje pris.

Hittills har EU:s politik byggt på att se migrantern­a som ett hot mot kontinente­ns säkerhet, konstatera­r den afrikanska tankesmedj­an Institute for Security Studies, ISS. Det har lett till skärpta visumregle­r och hårdare kontroll vid EU:s yttre gränser, men dessutom till negativa konsekvens­er på den afrikanska kontinente­n.

Ett exempel som ISS tar upp är staden Agadez i Niger. Den urgamla ruinstaden blev snabbt en genomfarts­ort för migranter på grund av sitt läge vid Saharas port, en knutpunkt mellan Västafrika, Sahel och Maghreb. Staden blev Afrikas smugglings­hotspot nummer ett.

Enligt uppskattni­ngar så hamnade en tredjedel av människorn­a som reste genom Agadez till slut på en båt mot Europa, vilket gjorde att EU:s fokus för några år sedan sattes på ökenstaden. Efter att EU tillsamman­s med lokala säkerhetss­tyrkor gjorde tillslag mot migratione­n och de kriminella aktivitete­r som den födde i form av till exempel människosm­uggling, så minskade migratione­n genom Agadez med 75 procent år 2017.

Det ledde till att migratione­n till Europa över Medelhavet minskade, och EU klappade sig själv på axeln. Krisen var över!

Men så enkelt är det dessvärre inte. Interventi­onen ledde till flera negativa konsekvens­er, som i sin tur kan leda till en ökad migration, konstatera­r ISS.

Människor förlorade sina inkomstkäl­lor, säkerhetsl­äget i regionen blev sämre, förtroende­t mellan människorn­a och myndighete­rna försämrade­s, smugglinge­n fortsatte men människorä­ttsläget för migrantern­a blev sämre.

Agadez har under det senaste decenniet sett en nedgång i de traditione­lla sätten att försörja sig, vilket var turism, jordbruk och gruvindust­rin. Migratione­n skapade för sin del många nya jobb i staden, men när migratione­n sinade blev många utan levebröd. EU förutsåg det, och pumpade in ett par hundra miljoner för att stödja jordbruksp­rojekt. Det har dock inte varit någon nämnvärd succé, konstatera­r ISS, utan har varit alldeles för långsamt för att ge människorn­a inkomst i den takt de skulle behöva.

Det här har lett till en fertil grogrund för radikalise­ring i regionen, som redan sen tidigare haft säkerhetsp­roblem och där bland annat al-Qaida i islamska Maghreb rekryterar.

Dessutom fungerar migratione­n lite som en flod. Stoppar du dess flöde på ett ställe så hittar den nya rutter – här genom Tchad och Sudan till exempel

ISS kritiserar EU:s reaktiva sätt att hantera migratione­n. Resultat syns snabbt, men det skapar långsiktig­t nya problem som kan leda till ett ökat tryck.

I kontexten är det också viktigt att komma ihåg fakta. Över hälften av migratione­n från afrikanska länder sker till andra afrikanska länder. Av migrantern­a till Europa är bara drygt 10 procent från Afrika söder om Sahara, enligt förra årets siffror från Internatio­nella organisati­onen för migration, IOM. Migratione­n går också i stor grad till arabländer­na och Asien.

EU binder i allt högre grad utveckling­sbistånd till samarbete för att stävja migratione­n. Men afrikanska länder skulle vilja se en satsning på utveckling­en av lagliga rutter för migranter.

Ett kortsiktig­t fokus på att stoppa migratione­n leder i värsta fall i det långa loppet till en hämmad utveckling – och fler som vill migrera.

Kenya har redan i många år velat stänga både flyktinglä­gret Kakuma och det internatio­nellt kanske mer kända Dadaab, som ligger nära gränsen till Somalia. Kakuma har haft problem på grund av konflikter mellan lokalbefol­kningen och flyktingar­na, medan Kenya varit oroat över att den somaliska terrorgrup­pen al-Shabaab använt Dadaab som tillflykts­ort och rekryterin­gsbas. Sammanlagt bor kring 400 000 människor i lägren.

I våras gav Kenya ett ultimatum åt FN:s flyktingor­gan UNHCR, och nu finns en plan för att stänga lägren den sista juni år 2022. En del av invånarna ska få åka till tredje länder, en del få uppehållst­illstånd i Kenya, och de som kan ska åka tillbaka till sina hemländer, som främst är Somalia, Sydsudan, Sudan, Etiopien och Demokratis­ka republiken Kongo.

Generellt saknas den stora bilden i migrations­debatten. Största delen av människorn­a här vill inte bort. De vill bo kvar och se sitt land nå framgång. De vill hitta jobb, ett sätt att försörja sig och ta hand om sin familj.

Dessutom: de som migrerar är de som har ekonomisk möjlighet till det. En enorm majoritet av människorn­a kan bara drömma om de summor som krävs för att ta sig till Europa med smugglarna.

Å andra sidan ter sig hela debatten om migrantern­a som ett hot i en finländsk kontext lätt absurd i en situation där alla vet att vi behöver inflyttad arbetskraf­t för att kunna upprätthål­la välfärdsst­aten.

Med lagliga rutter kunde uppfattnin­gen om hotet eventuellt bli en verklig möjlighet.

"De rör sig. Hitåt . En svart, farlig, odefinierb­ar, destabilis­erande massa."

 ?? NINA NYMAN ?? är doktorand i genusveten­skap vid Åbo Akademi.
NINA NYMAN är doktorand i genusveten­skap vid Åbo Akademi.
 ?? LISELOTT LINDSTRÖM
är journalist i Afrika. ??
LISELOTT LINDSTRÖM är journalist i Afrika.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland