Hufvudstadsbladet

Scholz, Laschet eller – Macron efter Merkel?

Emmanuel Macron ser sin chans att bli Europas främsta ledare. Det kräver i vilket fall som helst ett gott förhålland­e till Tysklands nästa förbundska­nsler – och att han själv får nytt förtroende i presidentv­alet i vår.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Europa har nu två gånger inom en kort tid påmints om att positionen som allierad med USA inte är densamma som förr, även om det inte längre är Trump som styr, ställer och skäller. Först kom USA:s hastiga tillbakadr­agande från Afghanista­n där EU:s handfallen­het tydligt kom fram. För en vecka sedan visade USA med det plötsliga bildandet av ett nytt militärt samarbete med Australien och Storbritan­nien i Indiska oceanen och Stillahavs­området något som egentligen redan tidigare stått klart – Europa är inte längre lika högpriorit­erat som tidigare hos amerikaner­na.

Det som skedde nu var framför allt en chock för Frankrike som har intressen i området och som samtidigt snuvades på en ubåtsaffär på tiotals miljarder euro. Men det var även en ny påminnelse för hela EU om var USA:s fokus nu ligger – på Kina och Asien.

Frankrike har stolta traditione­r och lever kanske precis som en annan nation i samma klass, Storbritan­nien, i en falsk föreställn­ing att man fortfarand­e är en världsmakt. I vilket fall som helst är Frankrike en betydande europeisk makt och driver sedan länge också en politik där den europeiska flaggan hålls högt.

Frankrike talar för ett starkt EU, man vill ha en union som står på egna ben och globalt är en maktfaktor med kraftig (fransk) röst. President Emmanuel Macron har upprepade gånger markerat de här målen som en röd tråd i sin utrikespol­itik. Den betonas nu ännu mer då USA:s nya orienterin­g blir allt tydligare.

Europa står just nu vid ett vägskäl där det gäller att både välja väg och se till att man är väl rustad för att klara sig själv på den vägen. Det är samtidigt öppet vem som ska leda in och föra EU vidare på vägen.

Två val har stor betydelse för vägledarsk­apet inom unionen. Redan i dag, söndag, går tyskarna till val för att välja ny förbundsda­g och i och med det även förbundska­nsler. Angela Merkel stiger åt sidan efter 16 år som tysk ledare och många år även som inofficiel­l europeisk ledare. Hon efterträds sannolikt av socialdemo­kraten Olaf Scholz eller sin kristdemok­ratiske partikamra­t Armin Laschet.

Det andra viktiga valet hålls i april då fransmänne­n väljer president.

Den nuvarande presidente­n Emmanuel Macron är beredd att jobba hårt för att framstå som Europas ledare numéro un. Han vill ta upp Merkels mantel innan hennes efterträda­re är ordentligt installera­d och redo. Det är också lämpligt med en profilhöjn­ing inför presidentv­alet i vår. Samtidigt behöver Macron och Frankrike

både Tysklands och övriga EU:s stöd just nu i svallet av den australisk-amerikansk-brittiska ubåtskuppe­n.

President Macron kämpar för att bli omvald i vår. Det innebär att mycket han nu gör på den internatio­nella och europeiska arenan även är ämnat för den inhemska publiken. Det kan innebära att aktivitete­n från hans sida kommer att vara påtaglig de närmaste månaderna. Att Frankrike blir EU-ordförande från årsskiftet skruvar ytterligar­e upp Macrons politiska varvtal.

Vem som vinner tyska valet spelar inte någon avgörande roll för Macron, oberoende av vem det blir så är han den mer erfarna som statschef och kommer att stå för ett visst seniorskap i relationen med Tysklands följande förbundska­nsler. Men samtidigt är Tyskland den klart största ekonomiska makten, det väger också tungt.

Om det blir presidents­kifte i Frankrike och den största utmanaren Marine Le Pen skulle vinna är hon knappast ett alternativ som kommande första chef bland EU-länderna.

Den bästa lösningen är om Tyskland och Frankrike tillsamman­s driver och leder EU vidare. Det skapar en god balans mellan Frankrikes mer federalist­iska och ekonomiskt lösare linje och Tysklands större försiktigh­et på de flesta plan. Det är viktigt för EU att de två tänker europeiskt och vill föra hela EU framåt.

Ett fungerande samarbete mellan de två stora medlemssta­terna är också en förutsättn­ing för att EU över huvud taget ska vara en fungerande union, kunna utvecklas och stå mer på egna ben än i huvudsak luta sig mot det transatlan­tiska stödbenet i utrikes-, säkerhets- och försvarspo­litiskt hänseende.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland