Hufvudstadsbladet

SIF utmanade HIFK i thrillerma­tch

Det blev en riktig genomkörar­e i Sjundeå mellan SIF och HIFK i damernas FM-serie. SIF:s sista skott resulterad­e dock inte i mål, utan gästerna kunde vinna med uddamålet, 30–29.

- THOMAS SUNDSTRÖM thomas.sundstrom@vastranyla­nd.fi

Sjundeå IF:s damer hade inlett serien med en stor hemmaförlu­st mot Grankulla IFK, medan HIFK gjorde säsondsdeb­ut i Sjundeå. Samtidigt var det också premiär för HIFK:s nya tränare Nils Kühr som till hjälp har den forna storspelar­en Linda Cainberg.

– Nog är det spännande att komma till ett nytt lag och en ny serie. Och förstås är det skönt att börja med en seger, även om det blev jämnt, sade Kühr efteråt.

Matchen blev dock oväntat svår för HIFK. SIF höjde sin nivå stort jämfört med premiären och hängde bra med.

– Men vi visste att SIF var bättre än vad den fösta matchen visade. Samtidigt håller vi ännu på att lära känna vandra och dessutom fick alla spela mycket i dag. Det är på det sättet man lär sig, sade Kühr.

SIF kom tillbaka

I första halvlek ledde HIFK redan med 10–6, men SIF tog sig tillbaka in i matchen. Tre minuter före paus kvitterade Madeleine Lindholm till 15–15.

I paus ledde HIFK med 18–16 men SIF steg trots en utvisning direkt i kapp till 18–18. HIFK svarade dock snabbt och när Sara Jäntti gjorde 26–21 fick gästerna litet andrum.

Men det räckte inte för HIFK. SIF kom tillbaka med två minuter kvar att spel kvitterade Saara Lehtola till 29–29.

Diskutabel­t

Med 45 sekunder kvar att spela gjorde Ella Holopainen 30–29 för HIFK, innan SIF kom upp i ett sista anfall. Avgörandet blev dock snöpligt, domarna lyfte handen i ett tidigt skede som varning för passivt spel och SIF fick gå på ett dåligt skott med tio sekunder kvar att spela. Dit försvann kvittering­schansen.

– Jag förstår det inte över huvud taget, att komma och börja varna för tidspel just då i matchens viktigaste anfall. Det är helt horribelt och det fanns ju inte ens orsak till det, sade en mycket besviken SIF-tränare Jan Hagman.

Tid finns

HIFK vann därmed med 30–29 . Bra i Helsingfor­slaget var yttern Petra Gostowski i första halvlek, medan Jannie Grönmark steg fram när det behövdes. Något egentligt formbesked gav dock det tippade topplaget inte.

– Det var litet ojämnt, men det fanns mycket positivt. Vi har många unga spelare och de måste få tid. Men den tiden finns, sade Nils Kühr.

För SIF blev det en ny förlust, men matchen var ändå ett ordentligt steg framåt jämfört med mötet mot GrIFK en vecka tidigare. Nu spelade man med en helt annan inställnin­g och inte minst Madeleine Lindholm steg fram. Saga Narkiniemi i målet och Saara Lehtola var också så viktiga.

– Just nu känns det surt, vi hade

❞ Det var litet ojämnt, men det fanns mycket positivt. Vi har många unga spelare och de måste få tid. Men den tiden finns. Nils Kühr tränare, HIFK

varit värda mera. Men samtidigt höjer vi oss ordentligt och spelarna har en fin inställnin­g. Med den här takten tar vi nog poäng, sade Jan Hagman.

På herrsidan vann Cocks med 2721 över HC Tallinn.

I Kamratmöte­t i Åbo mellan ÅIFK och HIFK var hemmalaget klart bättre med 26-19. HIFK har förlorat sina tre inledande matcher.

?? FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM ?? Saara Lehtola och SIF gav HIFK en riktig match.