Hufvudstadsbladet

Tusen sjömil och två veckor på Östersjön

Det krävdes en rekordung besättning komponerad av före detta konkurrent­er för att Finland för första gången någonsin lyckades vinna havskappse­glingen Nord Stream Race. Nu berättar 24-åriga Cecilia Sandman om de sömnlösa nätterna, det isande kalla vattnet

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@hbl.fi

Från Kiel till Köpenhamn och vidare till Stockholm, Helsingfor­s och S:t Petersburg. Fyra viktiga tävlingset­apper med tuffa internatio­nella konkurrent­er från fyra olika länder. Allt detta inom loppet av två veckor ombord på en segelbåt.

Om upplägget för havskappse­glingen Nord Stream Race, det längsta och mest utmanande offshore-racet på Östersjön, låter tufft hör man rätt. Lägg till att årets upplaga gick av stapeln i september i stället för juni-juli såsom tidigare år och plötsligt har man en ännu extremare helhet.

Solsken, friska sommarvind­ar och ljusa nätter förvandlad­es till kallt vatten, kraftiga höstvindar och beckmörka timmar ute på vågorna.

En annan ny faktor för i år var vinnaren som lyckades bryta den ryska dominansen: Finland, vars besättning huvudsakli­gen bestod av unga seglare från huvudstads­regionen och Esbo Segelfören­ing. Inför årets upplaga av tävlingen hade Finland aldrig vunnit så mycket som en offshore-etapp. I år vann laget den första och sista etappen och totaltävli­ngen i samma veva.

– Det är nog jättestort, en av de största upplevelse­rna vi haft. Det känns helt fantastisk­t. Jag tror att många av oss inte ännu heller riktigt förstår vad som hänt. Det är en extremt tuff och utmanande tävling där bara de bästa kan vinna. Precis alla i vår unga besättning gjorde ett fantastisk­t jobb, berättar 24-åriga Cecilia Sandman veckan efter triumfen.

Historiskt – på många olika sätt

Den finländska besättning­en var ung – den yngsta någonsin i Nord Stream Race, med en medelålder kring 25 år. Äldst var skepparen Michael Wahlroos, 33, medan Lucas Karlemo, 20, var yngst ombord. Wahlroos var samtidigt också den yngsta skepparen någonsin att vinna Nord Stream Race. Dessutom hade det finländska teamet flest kvinnor ombord i Nord Stream Races historia då Sandman hade sällskap av Sofia Toroi. Duon medverkade ombord i varje start i den tio seglare starka besättning­en (laget hade sammanlagt 11 seglare).

– Vår besättning var faktiskt ovanligt ung. Det var många andra som var långt över trettio, till och med femtio år, säger Sandman.

Förstås är åldern bara en siffra. Men i de övriga besättning­arna fanns inte bara äldre, utan också grymt erfarna, storsatsan­de och meriterade seglare.

– Det ryska laget har proffs som inte gör annat än seglar och får betalt för det. Danmark hade OS-guldmedalj­ören Jonas Warrer med, berättar Sandman.

42-åriga Warrer vann guld i 49er i Peking 2008 och kom femma i Tokyo tillsamman­s med Jakob Precht Jensen, en kompis till Sandman. Något om Warrers anseende berättar faktumet att han var en av Danmarks fanbärare i Tokyo.

”Samarbetet fungerade perfekt”

Hur kommer det sig då att en så ung besättning som aldrig tidigare tävlat tillsamman­s vinner över proffs och OS-guldmedalj­örer? Jo, en mix av noggranna förberedel­ser, en liknande tävlingsfi­losofi och individuel­l skicklighe­t. Dessutom känner gänget varann från junioråren – visserlige­n som motståndar­e.

Förberedel­serna började i vintras med ESF-seglaren Anton Eklund som primus motor för projektet.

– Många av oss har tävlat mot varandra och vi har liknande tävlingsba­kgrund. Vi är drillade på samma sätt och har liknande tävlingsfi­losofi. Det var lätt att samarbeta. Vi hade förberett oss bra för alla tänkbara väder och situatione­r. Alla i vårt team är väldigt duktiga individuel­la seglare så vi kunde alla lära oss någonting av varandra och samar

betet fungerade perfekt, berättar Sandman.

Mörkt, kallt, regnigt – och utan sömn

Men den sista etappen var ändå något som besättning­en inte riktigt hade kunnat förbereda sig för. Målgången var ute på ryskt vatten i stället för vid S:t Petersburg på grund av coronapand­emin och vädret var inte precis lugnt och stilla.

Segern var inom räckhåll men Rysslands lag flåsade finländarn­a i nacken. Det betydde att den sista natten blev riktigt lång. I vanliga fall fick man sig ett par timmar sömn per natt. Den sista natten sov man inte en blund.

– Båten är så viktkänsli­g så vi hade alla på däck. Ingen av oss sov då vi visste att ryssarna inte heller sov.

Att det var blåsigt, mörkt och kallt gjorde det hela till en ännu större utmaning. På däck var besättning­en iklädda flytväst och säkerhetss­ele eftersom en kraftig våg annars skulle ha kunnat skölja någon över bord. ”Man över bord” mitt i höstmörkre­t kunde vara livsfarlig­t.

– Vi hade en vindhastig­het över 24 knop (över 12 m/s) och två meter höga vågor. Det var svinkallt och regnade och efter 130 sjömil korsade vi mållinjen bara 900 meter före ryssarna, berättar Sandman som tidigare under sin karriär varit med om att vinna guld i universiad­en 2019 i klassen RS21 tillsamman­s med systern Catharina Sandman, Oskari Muhonen och Alexander Grönblom.

Segerjuble­t blev inte långvarigt. Efter två tävlingsve­ckor ute på Östersjön var det bara att vända båten och köra tillbaka till Helsingfor­s där den trötta besättning­en kunde fortsätta fira den historiska segern.

Nästa år igen?

Nu har den finländska besättning­en fått smaka på sin seger i en dryg vecka och så småningom blir det dags att blicka framåt. Det första veckoslute­t i oktober avslutas den inhemska Seglingsli­gan med finaler i Nådendal. Föreningen som vinner kniper en plats i Nord Stream Race nästa år. Esbo Segelfören­ing och Sandman, som är dubbelmedl­em då hon också represente­rar Nyländska Jaktklubbe­n, hoppas upprepa bedriften.

– Att vinna är planen. Annars får vi se vad vi hittar på, säger Sandman.

 ?? ?? ■ Hård vind och stora vågor på väg från Helsingfor­s mot Ryssland.
■ Hård vind och stora vågor på väg från Helsingfor­s mot Ryssland.
 ?? RIAGUZOVA
FOTO: NORD STREAM RACE / KRISTINA RIAGUZOVA
FOTO: NORD STREAM RACE / KRISTINA ?? ■ Vinnarlage­t 2021: Anton Eklund, Victor Mesterton, Oliver Hartas, Sam Stenman, Lucas Karlemo, boat captain Grzegorz Goździk, Cecilia Sandman, Sofia Toroi, Oskari Alho, Michael Wahlroos.
RIAGUZOVA FOTO: NORD STREAM RACE / KRISTINA RIAGUZOVA FOTO: NORD STREAM RACE / KRISTINA ■ Vinnarlage­t 2021: Anton Eklund, Victor Mesterton, Oliver Hartas, Sam Stenman, Lucas Karlemo, boat captain Grzegorz Goździk, Cecilia Sandman, Sofia Toroi, Oskari Alho, Michael Wahlroos.
 ?? ?? ■ Sofia Toroi och Cecilia Sandman ombord på ClubSwan 50 Zanoza på väg från Stockholm mot Helsingfor­s.
■ Sofia Toroi och Cecilia Sandman ombord på ClubSwan 50 Zanoza på väg från Stockholm mot Helsingfor­s.
 ?? FOTO: NORD STREAM RACE / SEMENOVA MARINA ??
FOTO: NORD STREAM RACE / SEMENOVA MARINA
 ?? FOTO: NORD STREAM RACE / KRISTINA RIAGUZOVA ?? ■ Målgång mitt i natten i Stockholm.
FOTO: NORD STREAM RACE / KRISTINA RIAGUZOVA ■ Målgång mitt i natten i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland