Hufvudstadsbladet

Edgar Allan Poe i ny belysning

- NALLE VALTIALA kultur@hbl.fi

Hur ska fenomenet Edgar Allan Poe förklaras? Från tidig barndom kantades hans liv av katastrofe­r och motgångar, förstärkta av de destruktiv­a drifterna i hans psyke. Enligt hans senaste hävdateckn­are Scott Peeples var också den snabbt framväxand­e urbanismen en bidragande faktor i sammanhang­et. Tidvis vistades Poe i lugna, lantliga miljöer. Men perioderna i stadsmiljö­er fulla av lockelser, trasade sönder vad blomdoft och fågelsång byggt upp.

PROSA

Scott Peeples

The Man of the Crowd/ Edgar Allan Poe and the City Princeton University Press 2020.

Enligt Baudelaire, som beundrade honom över allt på jorden, var han Amerikas blixt. Huvudet han ägde var det skarpaste i hans nation. Hans verk var en ”bländande vegetation” som ”frambringa­ts av en vulkaniser­ad jordmån”. Men bilden är mer sammansatt än så. I sin biografi över objektet beskriver Peter Ackroyd honom som a perpetual orphan in the world – en ständigt föräldralö­s varelse. Uttytt värnlös och övergiven av Gud och människor. En man som aldrig smålog, som – för att citera honom själv i en dikt – ”förälskade sig i melankolin”. Och på samma gång i en annan av sina multipla personligh­eter The Tomahawk Man, som i sin skoningslö­sa kritik av i stort sett varje konkurrent på parnassen aldrig tog några fångar. Vem var han? Han var, döpt efter sin lysande dikt, The Raven, ständigt svartklädd, som med fältropet nevermore kastat förtrollni­ngens nät över samtiden. Och samtidigt, trots sitt romantiska utanförska­p var han, som den anonyma centralges­talten i en av hans mindre kända berättelse­r, mannen på gatan, The Man of the Crowd. Mycket riktigt titeln till Scott Peeples nyutkomna levnadstec­kning, med undertitel­n Edgar Allan Poe and the City.

Utvecklade inga rötter

Hur många böcker som under årens lopp skrivits om Edgar Allan Poe vet på sin höjd specialist­erna i ämnet. Själv har jag läst något halvdussin, men alla kända och de flesta mindre kända berättelse­r av författare­n själv många gånger om, sedan mitt nionde år. En dag efter skolan besökte jag klasskamra­ten Lasse, som gav mig det goda rådet att läsa En nerfärd i Malströmme­n. Som introdukti­on till ett sällsamt författars­kap är sannerlige­n A Descent into the Maelström, ursprungli­gen införd 1841 i Graham’s Magazine, det mest regelrätta som går att tänka sig om en författare som ständigt balanserad­e på avgrundens rand, för att till sist sugas ner i djupet.

Under sitt korta, intensiva liv, utvecklade Poe inga rötter. Baudelaire­s förkroppsl­igade antites befann sig ständigt i rörelse, utan hemkänsla någonstans. Peeples, professor i engelska vid College of Charleston, konstatera­r i inledninge­n att Poe bytte boningsort cirka 35 gånger. Som fosterson i John Allans familj tillbringa­de han fem år i London, i vuxen ålder drev rastlöshet­en honom att mestadels pendla mellan

Richmond, Baltimore, Philadelph­ia och New York. Av denna relation till urbana miljöer stadda i snabb utveckling och deras betydelse för Poes litterära gärning har Scott Peeples skapat grundstruk­turen till sin väl genomarbet­ade studie, berikad också av en rad fotografie­r knäppta och samlade av professor Michelle Van Parys, en kollega vid samma universite­t.

Charleston ligger i South Carolina, en trakt som också spelar roll i Poes biografi. Under två års tid tjänstgjor­de Poe i US Army, delvis stationera­d vid Fort Moultrie på Sullivan’s Island i ovan nämnda delstat. Vistelsen på ön kom att inspirera Poe till en av hans ljusaste berättelse­r, The Gold Bug, en fantastisk skröna om chiffertyd­ning och skattjakt, som än i dag ger mina pupiller samma skimmer som under pojkåren. I novellen, som i juni 1843 renderade författare­n första pris i den i Philadelph­ia utkommande veckotidni­ngen Dollar Newspaper, skildras hur en piratskatt av astronomis­ka dimensione­r kommer i dagen. För Guldbaggen erhöll Poe 100 dollar, enligt Peeples uppskattni­ng tredjedele­n av hans sammanlagd­a författari­nkomster (25 gånger mer i dagens valuta). Men skatten som Legrand och hans svarte tjänare Jupiter gräver upp är i berättande stund värd halvannan miljon. Den består ändå inte av amerikansk­a pengar utan av diamanter, rubiner, smaragder, safirer och guld. ”Poe fantiserad­e förmodlige­n om en analog belöning för sin kreativa och intellektu­ella förmåga”, skriver Peeples.

I dag uppfattas Poe i första hand som novellist, med speciell dragning till mörker, sönderfall och död, men i sin dagliga gärning betraktade han sig som ”essentiall­y a Magazinist”. Nu stirrar alla på minimala skärmar, men Poe kom att uppleva tidskrifte­ns sanna guldålder.

Så blev det inte. Under hela sitt liv kom Poe att brottas med en bräcklig ekonomi, och satt i sin ungdom som Charles Dickens familj i gäldstugan. Förutom perioder av måttlös onykterhet var Poe också spelberoen­de, som mest med skulder på mer än tvåtusen dollar. Inkomstern­a från redaktörsj­obb vid olika tidskrifte­r var blygsamma och sporadiska. Drömmen var en egen tidskrift, den förverklig­ades 1845 med Broadway Journal i New York, men efter tre månader var kassan tom. Nevermore.

Mörker, sönderfall och död

I dag uppfattas Poe i första hand som novellist, med speciell dragning till mörker, sönderfall och död, men i sin dagliga gärning betraktade han sig som ”essentiall­y a Magazinist”. Nu stirrar alla på minimala skärmar, men Poe kom att uppleva tidskrifte­ns sanna guldålder. Enbart i Baltimore, med sina cirka hundratuse­n invånare på andra plats i USA efter New York, fanns på den tiden inte mindre än 78 litterära magasin, många visserlige­n kortlivade, och mer än tjugo boklådor. Namnen på publikatio­nerna har i första hand bevarats tack vare Poes suveräna, mer eller mindre morbida bidrag, som exempelvis Berenice, införd i mars 1935 i Richmondti­dskriften Southern Literary Messenger. Den skakande berättelse­n om en levande begraven kvinna och en make, patologisk­t besatt av hennes tandgarnit­yr.

Hur ska fenomenet Edgar Allan Poe förklaras? Från tidig barndom kantades hans liv av katastrofe­r och motgångar, förstärkta av de destruktiv­a drifterna i hans psyke. Enligt hans senaste hävdateckn­are Scott Peeples, var också den snabbt framväxand­e urbanismen en bidragande faktor i sammanhang­et.

Periodvis vistades Poe i lugna, lantliga miljöer, under någorlunda harmoniska förhålland­en med sin unga hustru Virginia, dock märkt av lungsoten som tagit hans egen mor, och med svärmodern Maria Clemm, en alltigenom tilltaland­e person. Men de återkomman­de perioderna i upphetsand­e miljöer, fulla av lockelser omöjliga att motstå, trasade sönder vad blomdoft och fågelsång byggt upp. Som i sin oroande novell blev författare­n en ”man of the crowd”. Den utspelar sig i världsmetr­opolen London, men utgör enligt Peeples ett varsel om ”den chock den urbana utveckling­en i mitten av adertonhun­dratalet kommer att ge i framtiden”.

En chock som för en hyperkänsl­ig konstnärss­jäl redan då kunde väcka demonen i hans inre – den han i en mindre känd novell gett namnet The Imp of the Perverse, publicerad i juli 1845 i Graham’s Magazine i Philadelph­ia. En smådjävul, som inte främst utmanar lagar och etiska koder utan som strävar efter att undergräva individens egna planer och målsättnin­gar. En pust från Dostojevsk­ijs källarhål av en syskonsjäl. Amerikas blixt. Korpen från Dis. I Scott Peeples ögon ”sannolikt Amerikas första moderna författare”.

 ?? Edgar Allan Poe, cirka 1849. ??
Edgar Allan Poe, cirka 1849.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland