Hufvudstadsbladet

Lätt motion ger äldre med äppelmage hälsonytta

Lätt motion och färre timmar på stolen minskar diabetesri­sken hos äldre personer som lagt ut runt midjan. Det här visar en studie som granskat samband mellan motion, sockeromsä­ttning och midjemått hos äldre.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

"Sitt mindre och motionera lätt" är receptet för den som fyllt 60 och vet att en del extra vikt lagt sig runt midjan. För den slanka är rådet ett annat – då behövs mer ansträngan­de motion för att minska risken för diabetes.

Det här visar en studie som gjorts bland 700 äldre i Uleåborg.

– Vi har inte tagit fram några gränsvärde­n för exakt hur mycket motion som är tillräckli­gt, men i själva verket kan det räcka med att syssla på därhemma. Äldre med bukfetma behöver inte nödvändigt­vis delta i tunga, ledda motionsakt­iviteter för att få hälsonytta, säger forskaren Miia Länsitie vid sportklini­ken ODL och Uleåborgs universite­t.

Länsitie, med bakgrund som förstavård­are och forskare i idrottsmed­icin, arbetar för tillfället med en doktorsavh­andling. För den granskar hon samband mellan diabetes, hjärthälsa och fysisk aktivitet som mäts med aktivitets­mätare.

Länsitie säger att frågorna om motion ofta handlar om hur länge, ofta och intensivt folk motionerar.

– Men vi vet att nuvarande motionsrek­ommendatio­ner är för krävande för många äldre, och det är viktigt att uppmuntra till rätt sorts motion i stället för att göra folk nedslagna, säger hon.

Alla deltagare i studien var 67– 70 år. De bar aktivitets­mätare i två veckor för att ge forskarna data om stillasitt­ande och fysisk aktivitet. Dessutom testades deltagarna med sockerbela­stningspro­v.

Slanka får svettas mer

Inför studien delades deltagarna in i tre grupper: slanka, normalbygg­da och personer med bukfetma. Resultatet var att midjemåtte­t har betydelse för hurdan motion man behöver välja. Bland dem med övervikt runt midjan upptäckte Länsitie och hennes kolleger att lätt motion sänker fasteinsul­inet och minskar insulinres­istensen, medan den som sitter mycket har sämre blodsocker­värden.

De slanka och normalbygg­da måste däremot satsa på mer ansträngan­de motion för att minska sin diabetesri­sk.

Risken för diabetes ökar ju äldre man blir och en så kallad äppelmidja är en av riskfaktor­erna, därför behövs rätt riktade motionsråd.

– Vår studie är den första i sitt slag och visar att det lönar sig att uppmuntra till också lätt motion, säger Länsitie. Hennes och kollegerna­s mätningar får stöd på annat hålI. I en studie bland 70-åringar i Umeå i fjol kom forskare till att tröskelvär­det för att sänka diabetesri­sken egentligen ligger någonstans kring 4 500 steg per dag – alla måste inte gå 10 000 steg dagligen för att må bättre.

 ?? FOTO: EIJA KONTIO/LEHTIKUVA ?? Lätt motion ger hälsonytta särskilt när midjemåtte­t gått över 94 cm hos äldre kvinnor och över 104 cm hos äldre män.
FOTO: EIJA KONTIO/LEHTIKUVA Lätt motion ger hälsonytta särskilt när midjemåtte­t gått över 94 cm hos äldre kvinnor och över 104 cm hos äldre män.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland