Hufvudstadsbladet

Kinesisk oro sänker cykliska aktier

Att döma av kursutveck­lingen för många cykliska bolag är placerarna inte helt oförberedd­a på dåliga nyheter – skulle de utebli finns säkert en potential för en rörelse uppåt.

- LARS SÖDERFJELL aktiechef, Ålandsbank­ens fondbolag

BÖRSVECKAN

Nervositet­en fortsätter att prägla aktiemarkn­aderna – efter en volatil vecka stängde Helsingfor­sbörsen svagt nedåt. OMXH25-indexet var som mest upp 1,7 procent under veckan, men avslutade svagt i spåren av ny oro för den kinesiska fastighets­utvecklare­n Evergrande vars finansiell­a problem har ökat osäkerhete­n kring den ekonomiska utveckling­en i Kina. Fredagens stängning innebar ändå att den finska marknaden stigit med 2,5 procent från veckans lägsta nivå, som noterades under måndagen.

Det är svårt att förutspå hur stora effekterna av Evergrande­s problem kommer att bli. Enligt de experter på området som jag lyssnat på under veckan är bolagets utestående skulder på knappt 800 miljarder yuán förstås stora, men hanterbara för det kinesiska banksystem­et. Någon systemkris verkar få tro på i nuläget.

Däremot finns en tydlig risk för att tillväxten dämpas ytterligar­e, inte minst inom byggsektor­n om inte kinesiska myndighete­r lättar på de restriktio­ner som bidragit till Evergrande­s nuvarande situation. Kone, som har störst exponering mot sektorn av de nordiska verkstadsb­olagen, har tappat 13 procent av sitt marknadsvä­rde sedan slutet av augusti, så problemen verkar åtminstone till stor del vara reflektera­de i marknaden.

Det är inte bara inom fastighets­sektorn som kinesiska myndighete­r ställer till det. Enligt branschkäl­lor har myndighete­rna i syfte att spara energi och minska utsläpp beordrat pappers- och kartongbru­k i landet att ta stopptid de närmaste månaderna, något som påverkar efterfråga­n och priser för pappersmas­sa negativt. Jag har svårt att tro att stoppen kan bli långvariga (trots allt behövs både papper och förpacknin­gar för att samhället ska kunna fungera någorlunda normalt), men de bidrar till att försämra utsikterna för massaprise­t på kort sikt. Både Stora Enso och UPM föll tillbaka på dessa nyheter och har nu tappat 15 procent respektive 10 procent från toppnoteri­ngarna i augusti.

Vid sidan av Kina var Federal Reserves räntemöte det som påverkade marknadern­a mest. En oväntat "hökaktig" ränteprogn­os i kombinatio­n med det mer väntade beskedet att centralban­ken kommer att minska sina köp av obligation­er de närmaste månaderna medförde att amerikansk­a obligation­sräntor steg till den högsta nivån på tre månader.

Det är långt kvar till de nivåer då räntan börjar bli en begränsand­e faktor för aktiemarkn­aden – gissningsv­is krävs det åtminstone att långa räntor stiger till 1,75–2,00 procent för att sätta den breda marknaden i gungning – men bara en måttlig uppgång kan leda till att den goda utveckling­en för tillväxtak­tier vänds.

Vi närmar oss nu säsongen för vinstvarni­ngar med stormsteg. Under de två närmaste veckorna bör de flesta bolag ha en god uppfattnin­g om tredje kvartalets resultat och hur det förhåller sig till marknadens förväntnin­gar. Att döma av kursutveck­lingen för många cykliska bolag är placerarna inte helt oförberedd­a på dåliga nyheter – skulle de utebli finns säkert en potential för en rörelse uppåt.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland