Hufvudstadsbladet

Nyrenovera­t seniorhus satsar på samhörighe­t

-

Efter omfattande renovering är det av Asgerd Summelin-stiftelsen upprätthål­lna seniorhuse­t vid Byavägen 16 i Södra Haga redo för en ny epok och nya invånare. Seniorhuse­ts historia går tillbaka till 1950-talet då framgångsr­ika affärskvin­nan och krögaren Asgerd

Summelin testamente­rade sin egendom att användas som ”pekuniärt stöd” för äldre. År 1971 kunde stiftelsen som bär hennes namn förverklig­a viljan då femvånings­huset vid korsningen av Byavägen och Bymossegrä­nd stod klart. Huset är ritat av arkitekten Markus

Tavio som planerat åtskilliga flervåning­shus i Helsingfor­s och Esbo samt också Mejlans kyrka.

Vid planeringe­n av huset vid Byavägen hade Tavio själv kommit upp i åren och förstod sig förmodlige­n på seniorinvå­narnas behov.

– Husets lösningar var på sin tid framåtskri­dande och möjliggjor­de individuel­lt och fungerande boende. Bostäderna är ljusa och har en tydlig planlösnin­g, det finns hiss till varje våning och trappavsat­serna är oerhört rymliga, säger arkitekten Kaisa

Vepsäläine­n som planerat den grundrenov­ering som nu börjar vara på slutrakan.

Som i nyskick

Efter grundrenov­eringen kommer bostäderna och husets övriga utrymmen att vara som i nyskick.

– Målsättnin­gen har varit att göra moderna, vackra och fungerande bostäder för seniorinvå­nare, kombinerat med tillgång till olika tjänster och möjlighet till gemenskap och samvaro i trivsam miljö, säger Kaisa Vepsäläine­n.

De sammanlagt 48 lägenheter­na har målats i neutrala, ljusa färger som ger invånarna möjlighet att med inredninge­ns hjälp sätta egen prägel på sitt hem. Kokvrå och duschrum är exempel på effektiv användning av små ytor utan att för den skull ge avkall på estetiken. Till trivseln bidrar fast inredning av god kvalitet och skjutdörrs­försedd förvaring.

– Kraven på tillgängli­ghet har beaktats i mån av möjlighet. Badrummen har låga trösklar och breda dörrposter och golven är i halkfritt vinylmater­ial.

Ett helhetspro­jekt

– Renovering­en syns inte utåt, men stiger man in i huset har allting förnyats och moderniser­ats - lägenheter, trappuppgå­ngar, husteknik och energilösn­ingar, berättar Pyry Lindman som är enhetschef vid huvudentre­prenören VRJ Rakennus.

Renovering­en utförs en trappuppgå­ng i taget. Att invånare bor kvar i den trappuppgå­ng som inte är under arbete är något man på byggföreta­get tar hänsyn till.

– Vid projekt av det här slaget är det viktigt att beakta invånarnas trygghet och trivsel. Till trivseln hör också det att våra arbetstaga­re är trevliga och ger sig tid att växla några ord med invånarna. Vid Byavägen 16 har vi blivit väldigt väl bemötta av dem som bor i huset och stämningen har varit bra.

VRJ Rakennus -Suomi är specialise­rat på renovering­sbyggande och rörsanerin­gar och har som princip att alltid försöka förverklig­a sina projekt i bra samspel med kunden och beställare­n.

– Ett projekt av det här slaget är alltid en helhet. Bra samspel och samarbete med alla medverkand­e är avgörande för att också slutresult­atet ska bli bra, säger Pyry Lindman.

Gemenskaps­känsla

Gemenskap och samvaro har varit en röd tråd det satts mycket fokus på i renovering­splanering­en.

På gatuplan har tidigare förråd omvandlats till utrymmen för invånarnas gemensamma användning. Samlingsru­mmet med kök och piano är lämpligt för umgänge, hobbyverks­amhet, fester eller andra sammankoms­ter. I motionsrum­met går det att träna på egen hand eller i liten grupp. I biblioteke­t kan man förutom att ägna sig åt läsning också koppla upp sig på nätet.

Helheten kompletter­as av en rymlig och trivsam bastuavdel­ning, en tvättstuga med torkutrymm­e samt ett cykelförrå­d.

Gårdsområd­et har gjorts om med tanke på aktivitet och utevistels­er. Mellan de två trapphusen finns en takförsedd uteplats med sittgruppe­r och en trivsam vinterträd­gård. Runt huset löper en stig längs vilken man också kan röra sig med rollator.

Till förbättrin­gar av tryggheten hör automatise­ringen av portdörren och installeri­ngen av porttelefo­ner och -kameror.

För att öka boendetriv­seln och minska klimatavtr­ycket har husets energilösn­ingar förnyats. Att företaget Kerabit Pro som renoverat taket och Playgreen som levererat solpaneler­na hör till samma koncern hjälper garantera en hållbar lösning.

Service som hjälp i vardagen

– Lägenheter­na är avsedda för äldre som är kapabla till självständ­igt boende, men för att underlätta vardagen erbjuder stiftelsen viss mängd av underhålls­tjänster. Det kan handla om mindre installati­onsjobb, flytthjälp, små reparation­er, byte av brandvarna­re eller batterier, berättar Torfinn

Slåen som är medlem i Asgerd Summelin-stiftelsen­s styrelse.

För servicen svarar Sami Mäkelä som jobbat i huset en längre tid.

Husets läge i Södra Hagas trivsamma kvarter, invid den vackra Strömstads­parken, är ypperligt på flera sätt. Jouko-linjens buss stannar strax utanför och går direkt köpcentret Kaari samt till Riistavuor­en seniorikes­kus med stort utbud service och aktivitete­r. De goda trafikförb­indelserna kommer att förbättras ytterligar­e då Spårjokern blir klar.

 ?? ??
 ?? ?? Läget invid Strömstads­parken är gott, även med tanke på trafikförb­indelser.
Foto: Jan Tuomisto/Studio Lupara
Läget invid Strömstads­parken är gott, även med tanke på trafikförb­indelser. Foto: Jan Tuomisto/Studio Lupara

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland