Hufvudstadsbladet

Timmar, veckor, månader – episoder under dödens port

Nationalte­aterns Tunnit, viikot, kuukaudet visar hur högröstad sorgen kan vara. Pjäsen lyfter fram anhörigper­spektivet men Timo Tuominens starka rollarbete är den stora behållning­en i det fragmentar­iska dramat.

- BARBRO ENCKELL-GRIMM

TEATER

Reko och Tina Lundán, Kati Kaartinen, Jussi Tuurna: Tunnit, viikot, kuukaudet.

Regi: Tuomas Rinta-Panttila. Manus och sångtexter: Kati Kaartinen. Musik: Jussi Tuurna. Kompositio­n: Tommi Asplund, Esko Grundström, Ville Leppilahti, Jussi Tuurna. Scenografi, ljus och videoplane­ring: Teemu Nurmelin. På scenen: Petra Karjalaine­n och Timo Tuominen. Premiär på Nationalte­atern 24.9.

Cancer är ett tema som stigit fram i offentligh­eten den senaste tiden. Beate

Grimsruds Jag föreslår att vi vaknar (2019) och Kristina Sandbergs En ensam plats (2021) publicerad­es i Sverige. Många minns Milja Sarkolas regi av Johanna Thydells ungdomsbok I taket lyser stjärnorna som spelades på Lilla Teatern år 2012.

På finskt håll berördes många av Reko och Tina Lundáns bok Viikkoja, kuukausia från 2006 om regissören Lundáns hjärncance­r och död. Lundán var 37 år när han dog.

Collage med text, foto, sånger

Nationalte­atern sätter nu upp Tunnit, viikot, kuukaudet (Timmar, veckor, månader), Kati Kaartinens dramatiser­ing som baserar sig på Viikkoja, kuukausia och i någon mån på Tina Lundáns Ensimmäine­n kesä (Den första sommaren). Uppsättnin­gen är en samprodukt­ion med Tampereen Työväen Teatteri.

Kati Kaartinen, som också står för sångtexter­na, och regissören Tuomas Rinta-Panttila har arbetat fram en iscensättn­ing av paret Lundáns tid tillsamman­s under sjukdomsti­den. Duon tar fasta på avsnitt ur Viikkoja, kuukausia som läses högt av Petra Karjalaine­n – som spelar Tina Lundán, sånger som framförs både som solonummer av Karjalaine­n och Timo Tuominen – som gör Reko Lundán. Bakväggen utgörs av videoproje­ktioner (av Matias Koivuniemi), collage med foton ur familjealb­um och senare tagna bilder av skådespela­rna i rollerna som Reko och Tina Lundán.

Timo Tuominens rollarbete

Timo Tuominen gör en oslagbar roll som Reko Lundán. Publiken kan se honom förvandlas, från en man med den habitus Lundán hade som frisk – en reslig och vig man mitt i livet – till en sluten, plågad, sned och döende man. Ibland kan livet te sig som en tragedi och bli ett drama i sig. Tuominen visar upp ett rollarbete lika trovärdigt som livets förlopp är osannolikt.

Kati Kaartinens Tina Lundán lyfter fram anhörigper­spektivet. Parets många gräl kan kanske chockera någon, men det är trovärdigt på grund av deras utsatta situation och på att de är i det skede av livet då man så att säga ofta grälar sig fram (dramat bygger ju också på, som det heter, en berättelse ur livet).

Kaartinens rollarbete är mer statiskt än Tuominens. Det må vara att hennes vårdarroll implicerar mycket ilska men det blir problemati­skt då varje förändring i känsloläge­t signaleras av ett höjt tonläge. Också sånger med ett lyriskt anslag ropas fram så att den nedtonade sorgen aldrig riktigt får komma till tals, som till exempel i ”Jos onnea on”, Om lyckan finns.

Skådespela­rna, och stundtals musikerna som sitter med på scenen, badar i ett varmt sken. Videoproje­ktionerna är i ett tekniskt blåljus. De skulle försvara en plats som ett inslag, men som ständigt närvarande irriterar de eftersom de stjäl fokus, samma bilder bildar nya collage i en strid ström.

Om det är något coronatide­n lärt oss, är det att fysisk närvaro alltid slår skärmens trollbindn­ing. Också fast närvaron kräver mer tålamod av oss.

Nationalte­atern har gjort en fragmentar­isk pjäs av en livsberätt­else som tagit slut i förtid, dramat går hand i hand med verklighet­en.

 ?? FOTO: KATRI NAUKKARINE­N ?? Timo Tuominen gör en stark roll som den för tidigt döda regissören Reko Lundán i Nationalte­aterns Tunnit, viikot, kuukaudet.
FOTO: KATRI NAUKKARINE­N Timo Tuominen gör en stark roll som den för tidigt döda regissören Reko Lundán i Nationalte­aterns Tunnit, viikot, kuukaudet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland