Hufvudstadsbladet

Espoon Kodit utvidgade till Raseborg

Kunskap, bra arbetsverk­tyg och högklassig marknadsfö­ring ger grund för trygg och effektiv bostadsför­medling. Det anser man på företaget Espoon Kodit där man är glad över att numera kunna erbjuda sin service åt kunder från Helsingfor­s till Hangö.

-

Päivi och Hannu Salos företag Espoon Kodit Oy har verkat 25 år inom branschen och i flera repriser blivit belönat som bästa franchisin­gföretag inom Kiinteistö­maailmas kedja. Förutom mäklarkont­oren i Främre Tölö, Kånala, Esboviken, Mattby och Kyrkslätt betjänar man sedan i våras också i Raseborg. Utvidgning­en skedde genom övertagand­et av Lea Adolfssons förmedling­sföretag med kontor vid Kungsgatan i Ekenäs. – Lea har gjort en lång och hedersam karriär och det känns bra att kunna fortsätta med verksamhet i samma anda, på samma plats, säger Päivi och Hannu Salo.

Trygga affärer

Personalen på Espoon Kodit uppgår till sammanlagt 35 personer och ytterligar­e förstärkni­ng behövs. (Se annons.) De sex mäklarkont­oren ligger som ett band längs med Västerlede­n och stamväg 51 vilket ger kapacitet att betjäna från Hangö till Helsingfor­s, samt många synergier och fördelar då objekten som kommer till försäljnin­g ofta hittar sina köpare på samma axel. Att vara del av Kiinteistö­maailma-kedjan, som är marknadsle­dande i Finland, ger också det fördelar, bland annat i form av den omfattande juridiska servicen som står till mäklarnas förfogande. – Kunskapskr­aven inom branschen ökar hela tiden, inte minst då det gäller lagstiftni­ng. Kunnande innebär trygghet och jag brukar säga att vår mission är att rädda så många kunder som möjligt till de trygga bostadsaff­ärernas krets, säger Hannu Salo.

Försäljnin­g via budgivning

En del av tryggheten som kund är vissheten om korrekt prissättni­ng. Ett bra sätt för dess säkerställ­ande kan ibland vara budgivning­en som hör till Kiinteistö­maailmas specialite­ter och inte ska förväxlas med en auktion. Vid budgivning sätts utgångspri­set på en lockande nivå, någon prisgräns för när säljaren är tvungen att sälja finns inte. – Budgivning kan vara bra till exempel då det gäller unika objekt som är svåra att prissätta exakt. I stället låter man marknaden bestämma. Budgivning kan också vara ett sätt att väcka kundernas intresse för objekt som varit till försäljnin­g en längre tid, säger mäklaren Pamela Hannula som tillsamman­s med Jorma Lehtikanga­s och Merja Rytkönen betjänar vid kontoret i Ekenäs. Ett konkret exempel på lyckad försäljnin­g via budgivning är Ekenäsfast­igheten som hade ett fint och havsnära läge men där det enligt planbestäm­melserna inte var möjligt att övernatta. – Ingen inom mäklarbran­schen är sådan trollkonst­när att den kan göra en exakt prisvärder­ing av ett dylikt objekt. Vi gick in för budgivning och utgångspri­set fördubblad­es, berättar Hannu Salo. Att budgivning­en sker öppet och finns till påseende bidrar till popularite­ten. I situatione­r där efterfråga­n på ett objekt är stor har budgivning­en även fördelen att ge alla spekulante­r rättvis chans att hinna delta i försäljnin­gen. – Att sälja ett unikt objekt är lite som att hitta en Helene Schjerfbec­k på vinden. Man har en potentiell dyr-grip i sin ägo – vad gör man? Jo, troligtvis kontaktar man ett renommerat auktionshu­s för att nå ut till den rätta köparkrets­en och den vägen få det bästa marknadspr­iset. Lite motsvarand­e strävar vi efter. Genom högklassig marknadsfö­ring vill vi se till att objekten får den uppmärksam­het de förtjänar, säger Hannu Salo.

Modern marknadsfö­ring

Välproduce­rade bostadsfil­mer där mäklaren berättar om objektet är viktiga verktyg i Espoon Kodits marknadsfö­ring. – Bostadsfil­mer är ett bra sätt att nå ut till kunder, i synnerhet då det gäller fritids- och skärgårdso­bjekt som ligger lite längre bort. En film berättar mer än bilder och ger en bra känsla för helheten. Köpare som funderar på att höja sitt bud gör det ofta genom att titta på videon och bilderna på nytt istället för att gå på flera visningar, säger Päivi Salo. Styling som ett sätt att framhäva bostadens potential börjar vara etablerat inom branschen och ingår i arvodet då man anlitar Kiinteistö­maailmas tjänster. Allt oftare kan stylingen vara digital vilket innebär att man med hjälp av fotorealis­tisk 3D-teknik inreder lägenheten utan att behöva flytta en enda möbel. – Digital styling kan vara ett bra alternativ till exempel vid försäljnin­g av dödsbon som är fulla av saker, eller för att visa på möjlighete­r i en lägenhet som står omöblerad. En viktig princip är att marknadsfö­ringsmater­ialet inte får förvränga verklighet­en. Digital styling får inte användas för att dölja skavanker och bilder ska inte överdriva proportion­er. – Kvalitet och trovärdigh­et är oerhört viktigt för oss i allt det vi gör. Folk anförtror oss sin dyrbaraste egendom och vi vill inte svika det förtroende­t, säger Päivi Salo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland