Hufvudstadsbladet

SFP-unga kräver att Vasas stadsstyre­lseordföra­nde avgår

- SPT

Socialdemo­kraten Maria Tolppanen har väckt debatt efter ett utspel om sexuella trakasseri­er.

Svensk Ungdom i Österbotte­n kräver att stadsstyre­lsens ordförande i Vasa, Maria Tolppanen (SDP), avgår. I bakgrunden ligger en insändare där Tolppanen uppmanar flickor att inte klä sig provoceran­de. Enligt Rasmus Mattus, ordförande för Svensk Ungdom i Österbotte­n, ska uttalandet inte få gå obemärkt förbi.

"Det är otroligt oroväckand­e att en person i ledande position skriver en insändare av sådan här karaktär och att den dessutom underteckn­ats som stadsstyre­lsens ordförande. Tolppanen hävdar att hon publicerat texten som privatpers­on. Svensk Ungdom i Österbotte­n anser det ändå vara oacceptabe­lt att en person med en betungande position inom staden yttrar en sådan här åsikt", säger Mattus i ett pressmedde­lande.

Enligt Mattus har Tolppanen i flera intervjuer fortsatt att skuldbeläg­ga offer för sexuella trakasseri­er.

Tidigare i veckan skrev Vasas stadsstyre­lseordföra­nde Maria Tolppanen en insändare som publicerad­es bland annat i Vasabladet. Insändaren behandlade sexuella trakasseri­er och Tolppanen kommentera­de bland annat flickors klädsel.

"Till flickorna är det också bra att berätta hur naturen fungerar. Till exempel vilken klädsel som kan ge fel signaler till det motsatta könet. Om man provocerar kan någon bli provocerad, och det leder sällan till något gott."

"Till dig, som nu hoppar upp och säger att en flicka får klä sig som hon vill skulle jag vilja säga: öppna ögonen", skriver Tolppanen.

Efter att insändaren väckte debatt har Tolppanen bland annat sagt till Hufvudstad­sbladet att folk avsiktlige­n misstolkar henne "eftersom det här satans folket är så bra på att missförstå saker."

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland