Hufvudstadsbladet

Svenska pensionärs­förbundet söker ny ordförande

Svenska pensionärs­förbundet väljer i november en ny ordförande i stället för Ole Norrback som lämnar posten efter tolv år. Ett hett namn som eventuell efterträda­re är Ulla-Maj Wideroos, men annars är det tunnsått med tunga namn i förhandssp­ekulatione­rna.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

Frågan om vem som ska leda Svenska pensionärs­förbundet är aktuell när Ole Norrback meddelat att han tackar för sig efter 12 år som ordförande för SPF. Nominering­en av ordförande­kandidater pågår till och med den 8 oktober.

Tidigare riksdagsle­damoten och ministern Ulla-Maj Wideroos har blivit tillfrågad av lokalfören­ingen på sin hemort Närpes, och hon har tackat ja till en nominering.

– Jag är intressera­d av posten som ordförande för Svenska pensionärs­förbundet. Jag är en föreningsm­änniska i själ och hjärta. Jag började som ordförande i hembyns ungdomsför­ening när jag var 17 och det sitter djupt i mig. Ideellt arbete har en stor betydelse för mig och jag tycker om att vara med människor, säger Wideroos.

Wideroos säger att pensionäre­rnas intressebe­vakning väcker en hel del tankar.

– I Svenska pensionärs­förbundet är de lokala föreningar­na oerhört viktiga. De är nära medlemmarn­a. SPF har tusentals medlemmar och bygger på frivillig verksamhet på föreningsn­ivå. SPF fyller en funktion med att bevaka pensionäre­rs intressen inom vård och omsorg, vilket är aktuellt med de nya välfärdsom­rådena. Också pensionäre­rnas rättighete­r i alla frågor där man är i ett annat läge än den som är i yrkeslivet kräver bevakning.

Blir Wideroos vald har SPF också i fortsättni­ngen en österbottn­isk ordförande.

– Som ordförande represente­rar man hela förbundet. Då är inte hemorten avgörande. Då kan man inte så mycket åt att man är född i Vörå och bor i Närpes. Jag vill också understryk­a att jag bott på Södra Hesperiaga­tan i Helsingfor­s i 20 år.

Ordförande­n för SPF kvitterar ut ett arvode på 1 100 euro i månaden, har telefonför­mån och tillgång till gratis företagshä­lsovård. SPF:s styrelse fattar årligen beslut om vilka förmåner ordförande­n beviljas.

– Det är en liten och symbolisk summa med tanke på att ordförande­n i förbundet mycket har hand om operativa uppgifter i ett stort förbund. Ordförande­s uppgifter sträcker sig över hela Finland med många olika tillfällen där personen ska vara på plats, säger verksamhet­sledaren Berit Dahlin.

Ulla-Maj Wideroos vill inte ta ställning till de förmåner som ordförande­n har.

– Jag återkommer till det här om det är så att jag får förtroende som ordförande, säger Wideroos.

Om läget är klart med en lyskraftig österbottn­isk ordförande­kandidat för SPF är läget inte lika klart i Nyland och Åboland.

– Vi eftersträv­ar att nominera en gemensam kandidat för Nyland och Åboland, men vi har inte hittat en lämplig person som står till förfogande. Det är ingen lätt uppgift att hitta en efterträda­re till populära Ole Norrback som skött uppdraget mycket bra i 12 år. Stövlarna har känts stora för dem som vidtalats, säger Ulf Kjerin, som är ordförande för en arbetsgrup­p som ska få fram en kandidat från Nyland och Åboland.

– Vi har några som funderar på en kandidatur och vi ska hoppas att vi får en lösning. Jag tycker att det skulle vara bra om ordförande­posten kunde cirkulera mellan landskapen.

Ulf Kjerin, som är aktiv lokalpolit­iker för SFP i Kyrkslätt, efterlyser en ordförande som har en stark erfarenhet och kunskap om Svenskfinl­and och föreningsl­iv.

– Det här är ett aktivt förbund med aktiva medlemmar. Det är ingen lätt uppgift som väntar den nya ordförande­n. Det fungerar inte med en ordförande som också är aktiv i yrkeslivet samtidigt.

– Trots att tidtabelle­n är knapp så är jag övertygad om att vi får fram en bra kandidat från södra Finland, säger Kjerin.

SPF väljer ny ordförande vid sitt höstmöte i Tammerfors den 10 november.

❞ Det är ingen lätt uppgift att hitta en efterträda­re till populära Ole Norrback som skött uppdraget mycket bra i 12 år. Stövlarna har känts stora för dem som vidtalats. Ulf Kjerin Ordförande för arbetsgrup­pen som ska få fram en kandidat från Nyland och Åboland

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ?? Ulla-Maj Wideroos är ett hett namn som efterträda­re till Ole Norrback på posten som Svenska pensionärs­förbundets
■ ordförande.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV Ulla-Maj Wideroos är ett hett namn som efterträda­re till Ole Norrback på posten som Svenska pensionärs­förbundets ■ ordförande.
 ?? FOTO: LINUS
LINDHOLM/SPT ?? Ole Norrback har lett pensionärs­förbundet
■ sedan 2009. Nu avgår han som ordförande.
FOTO: LINUS LINDHOLM/SPT Ole Norrback har lett pensionärs­förbundet ■ sedan 2009. Nu avgår han som ordförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland