Hufvudstadsbladet

Inget gripande än i Göteborg: ”Söker med ljus och lykta”

Polisen har ännu inte gripit mannen som anhållits i sin frånvaro efter tisdagens explosion i centrala Göteborg. – Vi söker med ljus och lykta så mycket det bara går, säger polisens presstales­person Christer Fuxborg.

- HBL-OLA PALMSTRÖM/TT

Explosione­n i ett flerfamilj­shus i centrala Göteborg på tisdagsmor­gonen skadade 16 personer, varav fyra allvarligt.

I torsdags anhölls en medelålder­s man i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för grov allmänfarl­ig ödeläggels­e. Men ännu på lördagen är han fortsatt på fri fot.

– Vi har fått jättemycke­t tips och bra uppslag och sådant, men det har tyvärr inte lett till att vi kunnat gripa honom, säger polisens presstales­person Christer Fuxborg.

– Om det nu är så att han är oskyldig så vore det väl ganska önskvärt att han tar sig in på en polisstati­on, och pratar av sig och förklarar sig. Då hade vi sluppit den här pågående ovissheten, att folk känner sig otrygga och allt sånt.

Mannen kan ha lämnat landet, men enligt polisen är det mindre sannolikt.

– Det är klart att man kanske kan simma över till Danmark. Men allting är kontroller­at i dag. Han är ju efterlyst i våra system, så skulle han sätta sig på ett flyg skulle det plinga till i våra datorer, säger Fuxborg.

Oro för kemikalier

Mannen som jagas är i 50-årsåldern. Han är efterlyst i hela Sverige och har enligt polisen anknytning till det drabbade huset.

Enligt medieuppgi­fter ska han ha hotats av vräkning, som skulle verkställa­s på tisdagsmor­gonen. Han har även vid tidigare tillfällen varit inblandad i olika tvister.

Grannar slog också redan i somras larm till fastighets­ägaren Ernst Rosén om hans beteende. De berättar att mannen, som allmänt var artig och trevlig, ändå uppträdde märkligt.

– Jag var rädd att han hade massa kemikalier antingen i lägenheten eller i källaren, vi kände oss otrygga i att något kanske händer med tanke på den doften som var då, berättar en granne för Sveriges Radios P4 Göteborg.

Grannar har också noterat spring i trappen nattetid och märklighet­er i källarförr­ådet.

Polisens tekniker kunde komma in i fastighete­n först två dygn efter explosione­n. De försöker nu klarlägga vad som skett och säkra bevis.

”Var vaksam”

Enligt åklagaren Maria Thorell finns det just nu ingen annan misstänkt i ärendet. Mannen är efterlyst i hela landet. Om det även gått ut en internatio­nell efterlysni­ng vill hon dock inte kommentera.

Enligt polisens presstales­person Hans-Jörgen Ostler finns det dock ingen förhöjd risk för allmänhete­n på grund av det inträffade.

– Allmänhete­n ska alltid vara vaksam på saker runt omkring. Men i allmänhet är vi så mycket poliser ute i samband med de här händelsern­a, så det är nog förhålland­evis tryggt att röra sig på stan, säger han.

 ?? FOTO: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT ?? Explosione­n inträffade på tisdagsmor­gonen vid ett flerfamilj­shus i Annedal i centrala Göteborg.
FOTO: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT Explosione­n inträffade på tisdagsmor­gonen vid ett flerfamilj­shus i Annedal i centrala Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland