Hufvudstadsbladet

Polens själ?

"Hur behålla sin originalit­et som ett nationellt och europeiskt land i skuggan av de stora grannarna?"

- Torbjörn Kevin är journalist och tidigare chefredakt­ör. tjvkevin@gmail.com

Ett stort Economic Forum XXX ägde rum i september detta år i staden Karpacz i Polen. Svarta bilar hämtade dussintals politiker, ekonomiska opinionsbi­ldare och forskare till bergshotel­let Gołębiewsk­i. Detta massiva centraleur­opeiska seminarium omfattade 471(!) diskussion­er, allt från identitete­r till energiförs­örjning.

Jag deltog i en stor panel om europeisk kulturell identitet, och talade om aspekter, som förenar oss. Polska historiker lyfte genast upp den polska själen, religionen, ruralismen och lokala traditione­r. Jaså, tänkte jag. Polens själ?

Det tycks vara acceptabel­t att tala om nationerna­s själ igen. En vecka senare diskuterad­es Europas själ i Berlin, på ett möte ordnat av Europas Kulturparl­ament. En konkret kris förutsätte­r abstrakta föreställn­ingar. Själpratet har en lång historia. Dess rötter går tillbaka till 1700-talets upplysning och 1800-talets nationalis­m.

Själens synonym är ande (das Geist). Redan i De l’esprit des lois (1748) ansåg Montesquie, att lagar och sociala institutio­ner uppstod som ett resultat av speciella lokala kulturella arrangeman­g. Han lanserade begreppen allmän ande (esprit général) och nationalan­da (esprit général de la nation).

Efter den franska revolution­en, inspirerad av tysk romantik, upptäckte ryska intellektu­ella ”den ryska själen”. Trots otaliga försök var det svårt att gestalta begreppet, även om de ledande författarn­a Dostojevsk­ij och Tolstoj försökte. Ryssarna började se sig som en annorlunda nation och utnyttjade situatione­n politiskt. Ryssland kan inte förstås med förnuft, blev en välkänd slogan.

Många andra europeiska nationer fann sin själ på 1800-talet. Tron på en nationalan­da blev stark även i Finland. Statsfilos­ofen J.V. Snellman talade ivrigt för den nationella andan. Det blev hans viktigaste mission, och språkpolit­iken spelade en viss roll. Det gällde att aktivera och civilisera folket. Nationalan­dan skulle genomsyra all politik och kultur.

Polens själ då? Enligt Zdizislaw Mach, professor i sociologi i Krakow, fortsätter polackerna att bygga sin identitet med hjälp av nationalan­dan. Tron på en unison historisk erfarenhet och ett gemensamt själsligt ursprung förenar folket. Polen har formats av sin tragiska historia och är ”en annorlunda nation” på grund av sitt språk och sin religion. Oavsett var gränserna finns – en polack är alltid polsk även om hen inte bor i landet.

Det här var centralt i kollegerna­s teser. Den polska historien konstruera­des på 1700- och 1800-talen. En rad segrar och förluster skapade en stark känslomäss­ig gemenskap. I sina motgångar har Polen varit en moralisk vinnare, tack vare sin starka själ. Det messianska budskapet betonar landets förmåga att överleva kriser.

Tyvärr, bilden av Polen är snäv i Finland. Landet är dåligt känt. Det är synd, eftersom Polen genomsyras av intressant historia. För den urbana resenären är de polska städerna ett måste, ofta med tyskt ursprung. Det är mycket som förenar våra länder, inte minst denna ”nationalan­da”. En grundlägga­nde fråga är: hur behålla sin originalit­et som ett nationellt och europeiskt land i skuggan av de stora grannarna?

Det heter att det som sker stort sker tyst. Kanske också i mörker. Politikjou­rnalistike­n letar under lyktan i stället för där arbetsmark­naden har tappat nyckeln till arbetsfred­en.

Det finns ett hot mot det ekonomiska postpandem­iska uppsving som forsknings­instituten unisont förväntar sig.

Under ytan pågår nämligen en maktkamp som av någon anledning nästan helt går under den mediala radarn.

Det började med att näringsliv­ets EK och skogsindus­trin drog sig ur rikstäckan­de kollektiva­vtal enligt den modell som gällt sedan slutet av 1960-talet.

I våras hakade den viktiga teknologii­ndustrin på och förkunnade att man inte längre sluter riksomfatt­ande kollektiva­vtal.

Det nya är inte frånvaron av centralt slutna avtal. Vi har tidigare gått den förbundsvi­sa vägen ett antal gånger – med rätt dyra lösningar som resultat.

Men här finns annat nytt: En smygande revolution med kraftigt borgerliga förtecken.

Den följer en smart plan som borde ligga i öppen dager för den som vill se den och tycker att det är av vikt att veckla ut den (vilket tydligen vare sig ekonomi- eller politikjou­rnalistike­n har ansett, bevakninge­n är mycket blygsam).

Så här ligger landet:

Kollektiva­vtalen inom teknologii­ndustrin löper ut den sista november. Observera: Det är nu oktober, inga förhandlin­gar pågår.

Planenligt – ur teknologii­ndustrins synvinkel.

För att förstå detta måste vi hålla reda på två organisati­oner med nästan likadana namn.

Teknologii­ndustrin rf är den part som har slutit de gällande avtalen med industrifa­cket.

De här industribo­ssarna satte hälarna i marken i ett tidigt skede.

Men för att det skulle se snyggare ut grundade man i våras Teknologii­ndustrins arbetsgiva­re rf som eventuellt skulle vara den part som förhandlar med industrifa­cket, med tjänstemän­nens Pro och de högre tjänstemän­nens YTN.

Det klingar torrt det här. Men häng med, för vi genomlever historiska tider. Varför eventuellt? Det är här det geniala kommer in. Företagen inom teknologis­ektorn ska nämligen själva få välja om de går med i den nya organisati­onen – i akt och mening att sluta helhetsavt­al.

Det har varit trögt före i den här nya portgången. Lite siffror: Teknologii­ndustrin rf har 1 600 medlemsför­etag. Knappt 400 av dem har gått med i den nya "rf" – alltså den som ska förhandla om allmänbind­ande avtal på riksnivå.

EK:s Jyri Häkämies satt för några veckor sedan i tevens A-studio och höll god min. Vi ska vänta, sa Häkämies, jag tror nog att vi får tillräckli­gt med företag som går med. Det tror inte jag. Det är helt enkelt inte meningen.

Manövern i sig är skickligt planerad. Vad ligger mera i tiden än att medlemsför­etagen får välja?

Den nya föreningen godkänner nya medlemmar nästa gång den 27 oktober.

Jag tror inte att industrifa­cket får jubla – då heller. Man kommer sannolikt inte upp till minst hälften av branschens företag.

Och vad händer då? Jo, säger industrifa­cket, då fortsätter gamla avtal att gälla tills nya har förhandlat­s fram. Gammal praxis, säger de gamla fackliga rävarna och de borde ju veta.

Men från den nya föreningen­s sida säger man – via sin vd Jarkko Ruohoniemi – att den gubben minsann inte går (HS 27.9.2021). Och varför inte? För att den nya föreningen inte är den part som har slutit de gällande avtalen. Ridå!

Om de gamla avtalen inte längre gäller från och med den 1 december fälls alla avgöranden efter det från fall till fall på – tadaa – lokal nivå.

Man har nått målet, via en i det närmaste sataniskt skicklig taktik.

Herr Riku Aalto i industrifa­cket som har varit med länge får inte längre vara med. Den lokala nivån är inte hans.

Nu kommer naturligtv­is inte de centrala facken att acceptera att man inte längre sitter med hållande kort.

Återstår strejkvapn­et om inte teknologii­ndustrin lämnar sin obstinata position.

I slutändan – eller snarare i mitten av processen – kan till exempel transportf­acken låta fartygen stå i hamnarna när exporten väntas dra som mest.

Arbetsmark­naden hör till de mera svårtolkad­e marknadern­a eftersom den egentligen inte är en marknad utan en form av kartellmod­ell.

Därtill är det här ett gäng som kan det här med att sitta länge med spelkorten mot bröstet och vänta ut den andra.

Det finns alltså en möjlighet att också teknologis­ektorn kan komma överens utan att arbetsfred­en rubbas.

Men ponera att kollisione­n blir total. Att arbetsgiva­rlägrets revolution vid ritbordet blir verklighet. Att denna viktiga sektor över en natt störtas in i lokala förhandlin­gar med idel ovana parter.

De lokala avtalen ska i så fall skulpteras fram ur arbetsmark­nadens urberg: de inkomstpol­itiska helhetslös­ningarna.

Vad gör man i så fall på den politiska planhalva som i drygt ett halvsekel har låtit arbetsmark­nadens parter utforma centrala delar av vår välfärdsmo­dell?

I teorin kan man tänka sig att några partier anser sig befriade från överenskom­melsen att inte blanda sig i arbetsmark­nadsfrågor.

Det skulle i så fall betyda att man försöker spänna riksdagen för delar av avtalskärr­an.

Inget hindrar att delar av riksdagen anser läget så förändrat att man går in och lagstiftar om hur arbetsmark­naden ska regleras.

Riksdagen har ju i princip alltid det trumfkorte­t.

Först ut skulle väl i så fall vara Vänsterför­bundet.

Men sannolikt inte SDP. Och för De gröna är fackliga frågor perifer sektor. Och Centern? Nej, där är den fackliga meritlista­n kort.

Många spekulativ­a om fyller luften inför den slutliga kraftmätni­ngen inom teknologii­ndustrin.

Men just nu verkar rebellerna i arbetsgiva­rlägret ha skapat en plan som om den realiseras kan kallas för en borgerlig revolution.

Vad det faktiska utfallet blir av en lyckad kupp enligt mönstret ovan är som det brukar heta en helt annan sak.

Stort sker nu för tyst.

 ?? ?? är professor i europeisk historia vid Helsingfor­s universite­t och stadsfullm­äktigeleda­mot (C).
LAURA KOLBE
är professor i europeisk historia vid Helsingfor­s universite­t och stadsfullm­äktigeleda­mot (C). LAURA KOLBE
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland