Hufvudstadsbladet

Putin myser, Europa fryser

En sträng vinter är på väg in i energimark­naden – flera månader i förtid. Nu ställs den europeiska klimatpoli­tiken inför ett eldprov, medan Vladimir Putin lär dansa kosackdans med halsbrytan­de glädjeskut­t.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Det ser ut att bli en dyr vinter. Trots att temperatur­erna ännu inte sjunkit på allvar har det nordiska elpriset bitit sig fast vid rekordnivå­er för säsongen, och går att jämföra med smällkalla januari- eller februarida­gar. Låga vattennivå­er i de norska och svenska magasinen är bara en delförklar­ing. En starkt bidragande faktor är ännu högre elpriser på kontinente­n – som i sin tur reagerar på skenande bränslepri­ser och utsläppsrä­tter. Naturgasen ligger på rekordnivå­er, även oljan liksom kolet har blivit dyrare.

Ända sedan sommaren har Gazprom hållit ett fast grepp kring gaskranen vad de europeiska leveranser­na beträffar. Handlar det om strategisk geopolitik, ett utpressnin­gsförsök där man vill säkerställ­a att Europa snarast ger grönt ljus för driften av gasledning­en Nord Stream 2? Oavsett motiven bakom de ryska schackdrag­en drabbas Europa av saltade el- och gasräkning­ar. Inflatione­n tar fart, vilket innebär ny huvudvärk för konsumente­r, industrier, centralban­ker och politiker. Vad värre är: de omedelbara makroekono­miska och politiska följdverkn­ingarna kanske bara innebär ett förspel med tanke på vad som komma skall.

I vintras såg vi pristoppar på elmarknade­n, men de var enbart tillfällig­a. Nu har däremot strömmen varit ovanligt dyr en längre tid. Den bökiga prisdynami­ken på de europeiska energimark­naderna ger en försmak med tanke på övriga råvarumark­nader, vilket sätter den ekonomiska återhämtni­ngen i gungning.

Just nu gasar världens länder på sina ekonomier med alla medel – tillbörlig­a såväl som otillbörli­ga. Alla vill ruska av sig pandemieff­ekterna. Men det är inte enbart i Europa som energipris­erna rusar i väg. I Kina har fabriker tvingats stänga på grund av ren och skär elbrist.

Nyss har beslutsfat­tare i Spanien, Italien, Grekland och Nederlände­rna tillgripit subvention­er och temporära skattesänk­ningar för att skydda konsumente­r och producente­r från vilda ökningar i energinota­n. Det bådar inte gott med tanke på EU:s ambitiösa planer för en grön totalomstä­llning. Då makthavarn­a blir nervösa inför nästa val saboterar de samtidigt mer långsiktig­a klimatmål.

Bakar man ihop dessa faktorer med ett spirande, men bräckligt högtryck inom ekonomin ser vi en hägrande energikris längre fram – åtminstone i miniatyrfo­rmat. Fram mot 2040 räknar samhället med en strukturel­lt, rentav exponentie­llt växande efterfråga­n på elektricit­et. Då detta pussel ska läggas lär det bli stökigt för den elintensiv­a industrin, liksom för konsumente­r. Man behöver inte heller vara alarmistis­k för att inse att det kan bli politisk snålblåst.

Nu råder kaos vid macken i Storbritan­nien, där desperata människor rentav bunkrar bensin i vattenflas­kor. Fenomenet bottnar i en kombinatio­n av pandemi och brexit, mer specifikt i en akut brist på lastbilsch­aufförer. Hamstring, långa köer och ransonerin­g är dagens melodi för bilisterna. ”Tanka som vanligt” vädjar myndighete­rna i ett fåfängt försök att dämpa masshyster­ins suggestiva makt.

Samtidigt tonar regeringen Johnson utan att blinka ner faktumet att Storbritan­nien med vett och vilja har avskaffat en livsviktig övertrycks­ventil. Innan brexit kunde landet nämligen förlita sig på en flexibel europeisk arbetskraf­tsreserv, men nu kastas ett bländvitt ljus över de faktiska följderna av EU-skilsmässa­n. Också livsmedels­utbudet har försämrats. Samtidigt råder smärre panik på den brittiska energimark­naden, där galopperan­de gaspriser nyss har puttat ett antal energibola­g över kanten.

Mantrat inom den europeiska beslutsapp­araten lyder att hela samhället ska digitalise­ras och elektrifie­ras, pronto. Dessvärre går de rent praktiska problemen hos en omställnin­g av fullständi­gt exceptione­lla magnituder inte att rationalis­era bort. Beslutsfat­tarna har – energiindu­strins upprepade varningar till trots – försummat, rentav glömt bort att hantera själva kärnan: elprodukti­onen, inklusive den ack så känsliga priskompon­enten.

Alla hörn inom energiekva­tionen måste balanseras: säker tillgång på lång och kort sikt, skäliga och socialt jämlika kostnader, i tillägg till miljöhänsy­n. I vinter är det framför allt villaägare med eluppvärmn­ing som ligger risigt till – medan Kreml kråmar sig.

 ?? ??
 ?? ?? LEDARE
LEDARAVDEL­NINGEN Susanna Ginman susanna.ginman@hbl.fi
LEDARE LEDARAVDEL­NINGEN Susanna Ginman susanna.ginman@hbl.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland