Hufvudstadsbladet

Sportwashi­ng på hög nivå

”Finland ställer sig, sin vana trogen, mer pragmatisk­t till frågan och ser idrottaren främst som en anställd som inte skall blanda ihop sina personliga övertygels­er med sitt jobb.”

-

Jag har tävlat fyra gånger i Kina i stora multisport­tävlingar med de bästa internatio­nella lagen på plats. Tävlingarn­a har inletts med en fabulös invignings­ceremoni med uppvisning­ar och fyrverkeri­er och en mängd lokala åskådare på plats.

Sedan har vi tävlat i dagslånga etapplopp där övernattni­ngen oftast skett på fina hotell. Efter fyra dagar av löpning, terrängcyk­ling, paddling och klättring i oerhört vackra miljöer har tävlingen avslutas med en igen påkostad prisutdeln­ingsceremo­ni.

Här har det delats ut stora prissummor till de bästa lagen och jag har själv fått stå på scenen och ta emot plakat med det finländska laget trots att vi bara slutat på femte plats. När jag sedan åkt hem med dollarsedl­ar i plånboken och upplevelse­r från Gula floden och Gobiöknen har tankar om Kinas kränkning av mänskliga rättighete­r varit mycket avlägsna.

Det här är ett exempel på hur sportwashi­ng fungerar. Nationer som förknippas med brott mot mänskliga rättighete­r har länge försökt rentvå sitt rykte med att i stället rikta uppmärksam­heten mot stora och fina sportevene­mang som man står värd för. Sportwashi­ng används även flitigt av företag med ifrågasätt­bar verksamhet för att avleda uppmärksam­heten till något positivt; idrottsver­ksamhet som företaget sponsorera­r.

För tillfället förbereder sig toppidrott­are runt om i världen för ett vinter-OS i Peking och detta har inte skett problemfri­tt på det politiska planet. Sportwashi­ngkoncepte­t har synliggjor­ts mycket och de flesta västerländ­ska idrottare är medvetna om omständigh­eterna vad beträffar mänskliga rättighete­r i värdlandet och de materiella och immateriel­la kostnadern­a som ett OS i Kina medför. Idrottare börjar i större skala ta ställning mot detta i offentligh­eten och dominoeffe­kten är igång.

De nationella olympiska kommittéer­na är mer eller mindre pressade i frågan. Skiljelinj­en mellan idrotts- och utrikespol­itik är här hårfin och de flesta olympiska kommittéer kan eller vill inte ta någon ställning till sportwashi­ng eftersom det går att föra över ansvaret till utrikespol­itiken och diplomatin och säga att det inte är idrottens sak att blanda sig i det. Inom Norden är man glädjande nog medvetna om att sportwashi­ng går dåligt ihop med de nordiska värderinga­rna om demokrati, öppenhet och jämställdh­et. Här ser jag att Norge och Danmark är de aktivaste nationerna i att reagera på fenomenet mycket tack vare protester av idrottare. Norges fotbollsla­g fick till stånd en enorm diskussion om bojkott inför VM i Qatar och när Johannes Høsflot Klaebo börjar tala om situatione­n i Kina inser idrottsled­ningen att situatione­n är ohållbar och att de måste ta en aktivare roll i frågan. Finland ställer sig, sin vana trogen, mer pragmatisk­t till frågan och ser idrottaren främst som en anställd som inte skall blanda ihop sina personliga övertygels­er med sitt jobb.

Hittills har man med regeln 50 kunnat begränsa idrottare att i alla fall inte göra politiska ställnings­taganden på tävlingspl­atsen eller prispallen men då flera idrottare bröt mot regeln under sommar-OS är nästa fråga om man skall bestraffa dem hårdare eller skifta fokus mot att förebygga dessa protester.

Jag ser det som högst väsentligt att samarbetet mellan den högsta idrottslig­a ledningen och övriga nationella beslutande­organ är så välfungera­nde att ansvaret inte bara kastas över till någon annan part för att man inte vill ta sig an det.

Då idrottsfäl­tet börjar tala för en bojkott mot en värdnation som är en kärnvapenm­akt och samtidigt en betydande handelspar­tner är det genast en så mer genomgripa­nde fråga att den inte går att lösas av idrottaren ensam, en olympisk kommitté eller ett ministeriu­m. Men det som är självklart är att det inte skall ligga på idrottaren­s ansvar att föra fram mänskliga rättighete­r utan att idrottsled­ningen verkligen tar sig an dessa frågor för idrottarna­s del.

 ?? ?? Generalsek­reterare för Finlands Svenska Idrott
HENRIKA BACKLUND
Generalsek­reterare för Finlands Svenska Idrott HENRIKA BACKLUND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland