Hufvudstadsbladet

En fin period räckte i nästan utsåld Ishall

Ville Peltonen var efter förlusten mot Ässät i fredags inne på att det måste hända mera i offensiven i HIFK. Mot HPK hände det väldigt mycket. I tolv minuter. HIFK vann med 6–2 och tog en skön seger efter två raka förluster.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Vid spelade 11.57 hade HIFK gjort 4–0 på HPK. Petteri Wirtanen satte 1–0 via skridskon på Arto Laatikaine­n, Miro Väänänen fick tid och plats att lyfta in 2–0, Sebastian Dyk pricksköt in 3–0 och Wirtanen stod för ett fint förarbete till Elis Hede då denna gjorde 4-0 inför knappa 8000 åskådare på Nordenskiö­ldsgatan.

I Björneborg i fredags satt mindre än 2000 åskådare på läktarna. Men i Helsingfor­s är suget efter liveidrott och i synnerhet livehockey stort. HIFK lär ha överlägset högst snitt i år i ligan då det finns oroväckand­e signaler på att folket på många håll i republiken har svårt att hitta tillbaka till ishallarna då restriktio­nerna slopats.

TPS har gått från seger till seger i höst men publiken i Åbo är svårflirta­d. I västkustde­rbyt mot Lukko satt drygt 4000 på läktarna i den väldiga arenan.

Med 4-0 i första periodpaus­en var matchen naturligtv­is avgjord. HIFK var vasst och aktivt men fick också hjälp av HPK:s väldigt virriga defensiv och mediokra målvaktssp­el.

Lite nerv blev det i tredje perioden då HPK inledde med två snabba mål då det var lite för många raka ryggar i hemmalaget­s led.

Då Jordan Schmaltz gjorde 5–2 var matchen definitivt avgjord. Kapten Tallberg fick avsluta målfesten med 6–2 i tom bur.

Lite smolk i segerbägar­en fanns det ändå, den festliga inramninge­n till trots. Lagets spel i numerärt överläge är alltjämt under all kritik. Laget kammade noll framåt också mot HPK med en man mera på isen och lyckades med konststyck­et att för andra matchen i följd släppa in ett mål med en man mera.

Mycket att jobba på

HIFK har så här långt denna säsong gjort tre mål framåt och släppt in två mål i power play. Där har tränare Ville Peltonen och hans stab mycket att jobba på.

Energin och beslutsamh­eten i första perioden var föredömlig­a, något också Petteri Wirtanen var nöjd med.

– Fokus låg på att verkligen komma ut otroligt laddade. Vi har varit dåliga och slöa i några matcher i början men nu spelade vi precis som vi ska göra på hemmaplan, säger Wirtanen.

Att koncentrat­ionen brast lite i tredje perioden var Wirtanen inte nöjd med.

– Vi ger dem lite tid och utrymme och de får in två snabba puckar och sätter lite press på oss. Men vi tar oss i kragen och syr ihop det hela rätt bra ändå.

HIFK får ladda batteriern­a i några dagar och satsa på högkvalita­tiv träning. Nästa match är på fredag då Kärpät gästar Helsingfor­s.

?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Petteri Wirtanen hörde till de bästa i HIFK.